Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 15 chip: sneller, zuiniger … of niks nieuws onder de zon?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple A17 Bionic


Lees verder na de advertentie

Binnen enkele weken verwachten we dat Apple de nieuwe iPhone 15 aankondigt. Met daarin ook een nieuwe chip – eigenlijk het kloppende hart van je iPhone. Wat weten we eigenlijk al van de nieuwe chip? We maken de balans op voor wat betreft de geruchten over de iPhone 15-chip.

iPhone 15 chip: het zijn er twee!

Jarenlang maakte Apple geen onderscheid tussen de verschillende iPhone-modellen. Van het betaalbaarste basismodel tot het meest geavanceerde luxemodel: een hele serie kreeg gewoon dezelfde chip.

Vorig jaar veranderde dat met de iPhone 14. De iPhone 14 Pro (Max) kreeg een nieuwe A16-chip, met een 6-core CPU en een 5-core GPU. De iPhone 14 (Plus) bleef steken op een A15-chip van het jaar daarvoor (overigens met kleine verbeteringen). Sindsdien is de chip een van de manieren van Apple om onderscheid te maken tussen de ‘gewone’ en de Pro-modellen.

We denken dat Apple dit jaar kiest voor dezelfde aanpak, dus opnieuw een betere chip voor het luxere model. Dat betekent dan het volgende:

A17 chip voor de iPhone 15 Pro (Max)


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Niks nieuws onder de zon dus voor de iPhone 15 (Plus) dus. De A16 Bionic-chip zoals we die al kennen van de n de iPhone 14 Pro (Max) heeft een 6-core CPU, een 5-core GPU en een 15-core Neural Engine, en is zijn tijd nog steeds ver vooruit.

Maar voor de iPhone 15 Pro (Max) is dat een ander verhaal, zoals je ziet in de tweet hierboven: die krijgt een gloednieuwe een A17 Bionic-chip met een 6-core CPU en een 6-core GPE. En deze wordt voor de eerste keer gebouwd met een zogenaamd 3nm-procedé.  De transistors op de chip zijn dus nóg kleiner dan ze die op de A16 (die moet het nog met 5nm doen).

Het grote voordeel? Hierdoor neemt het stroomverbruik (met dezelfde prestaties) flink af, met zo’n 30 tot 35%. Met andere woorden: dankzij deze chip kun je een stuk langer vooruit met je batterij. Het is wel duurder in productie, vandaar ook dat Apple het wederom exclusief houdt voor de iPhone 15 Pro (Max). Qua werkgeheugen blijft de iPhone 15 Pro gelijk: 6GB.

Ook een vernieuwde U2-chip

Naast de A16- of A17 Bionic-chip, krijgt de iPhone 15 een U2-chip voor locatiebepaling. Dit staat voor Ultra Wideband – oftewel communicatie met andere apparaten op korte afstand. Sinds de iPhone 11 heeft de iPhone een U1-chip, en nu is het tijd voor een opvolger.

De U-chip geeft de iPhone ‘spatial awareness’, oftewel ‘ruimtelijk inzicht’. Het apparaat kan zodoende zijn positie bepalen ten opzichte van andere Apple-apparaten met eenzelfde chip (bijvoorbeeld de AirTag en de HomePod). Dit heb je nodig voor het overhevelen van muziek naar je HomePod, het traceren van je iPad, en de nieuwe iOS 17-functie NameDrop. De nieuwe versie is ongetwijfeld nog een stukje sneller en preciezer.

Updates rondom de nieuwe iPhone

September komt eraan en dat is traditioneel de maand waarin Apple de nieuwe iPhones aankondigt. De iPhone 15 (Pro) krijgt een iets ander ontwerp, een verbeterde camera en een multifunctionele actieknop. Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de lancering? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!