Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

‘Usb-c op iPhone 15 werkt alleen met goedgekeurde accessoires’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
usb-c iPhone 15


Lees verder na de advertentie

Dat usb-c naar de iPhone 15 komt, is zo goed als zeker, maar we hebben wel iets te vroeg gejuicht. Apple zou de poort namelijk nét zo beperkt willen maken als Lightning. En dat ga je merken.

iPhone 15 met usb-c

Dit jaar zou hij eindelijk moeten verschijnen: de eerste iPhone met usb-c. Na een levensduur van maar liefst 11 jaar gaat de oude Lightning-aansluiting ons eindelijk verlaten, en daar zijn we niet rouwig om. Bijna alle andere apparaten die we tegenwoordig in huis halen – denk aan laptops, tablets, e-readers, koptelefoons en meer – hebben al usb-c. Alleen voor de iPhone moeten we nog een Lightning-snoer in de buurt houden.

Onhandig, en onnodig. En binnenkort ook illegaal, gezien de EU het gaat verplichten dat ook de iPhone in 2024 de switch moet maken naar usb-c. Volgens de laatste geruchten gaat Apple hier een jaartje eerder aan voldoen, en dus komt usb-c écht naar de iPhone met de komst van de iPhone 15. Maar uit steeds meer geruchten blijkt dat Apple daar een slaatje uit wil slaan – net als met Lightning.

Lightning als verdienmodel


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Lightning is namelijk een verdienmodel voor Apple. In alle door Apple goedgekeurde Lightning-accessoires zit een speciale chip die doorgeeft aan de iPhone dat de verbinding te vertrouwen is. Heeft een accessoire dit niet, dan krijg je op je iPhone wat waarschuwingen te zien. In het ergste geval werkt het accessoire na een iOS-update zelfs helemaal niet meer.

made for iPhone

Het proces van goedkeuring, zodat je accessoire een Made For iPhone-label (MFi) en de juiste chip krijgt, kost geld. Apple vraagt vermoedelijk zelfs $ 4 per Lightning-connector die door derden wordt gebruikt voor hun accessoires. Dat is dus $ 4 voor elke verkochte kabel, dock, dongle, auto-oplader en meer.

Usb-c op iPhone 15: toch weer MFi?

Op het Chinese sociale netwerk Weibo schrijft een expert op het gebied van integrated circuits, de term die wordt gebruikt voor chips zoals die in de Lightning-aansluiting, dat Apple hetzelfde trucje wil herhalen met usb-c op de iPhone 15 (Pro). In plaats van alle accessoires met usb-c te ondersteunen – en dat zijn er ontelbaar veel – wil Apple een nieuwe MFi-standaard invoeren. Zo moeten ook accessoires met usb-c eerst goedgekeurd worden door Apple, en blijft het verdienmodel dus in stand.

usb-c

De doorgaans betrouwbare Apple-leaker ShrimpApplePro beweert inmiddels hetzelfde, en schrijft ook dat Apple bepaalde functies wil beperken tot MFi en zijn eigen kabels. Denk hierbij aan beperkingen voor snel opladen en snelle dataoverdracht. Ook al heb je dus al een supersnelle 3 meter lange usb-c-kabel in huis met ondersteuning voor 100 watt opladen – je moet dan tóch weer een nieuwe kabel kopen.

Omzeilen

Dit staat uiteraard haaks op het mooie van usb-c: universaliteit. Of je nu een Android-telefoon, MacBook, Windows-laptop, iPad, of wat dan ook hebt, dezelfde usb-c-accessoires zijn op al die apparaten aan te sluiten. Alleen de iPhone lijkt dus weer een uitzondering te worden.

Wellicht hebben de bovenstaande leakers het toch bij het verkeerde eind en kiest Apple uiteindelijk alsnog gewoon voor de vrije usb-c-poort waar we allemaal op hopen. Al moeten we zeggen dat de keuze voor MFi ons niets zou verbazen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors en AppleInsider