Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18 bèta 3 is uit: dit is er nieuw voor je iPhone!

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 18 logo

Er is weer een nieuwe testversie voor de volgende iPhone-update! Welke vernieuwingen heeft Apple toegevoegd in iOS 18 bèta 3?

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 18 bèta 3

iOS 18 is de volgende grote update voor het besturingssysteem van de iPhone. Apple kondigde hem aan tijdens de WWDC op maandag 10 juni, inclusief alle nieuwe functies. Die kun je pas in september gebruiken – dan vindt de iOS 18 release plaats.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple zal zich tot die tijd volop richten op het testen van de software-update. Direct na de aankondiging verscheen dan ook de eerste bèta van iOS 18, oftewel een testversie. Vannacht heeft Apple alweer de derde versie uitgebracht. Vooralsnog alleen voor ontwikkelaars, de publieke bèta volgt waarschijnlijk ergens in juli. iOS 18 bèta 3 zorgt vooral voor prestatieverbeteringen en probleemoplossingen, maar er zijn ook wat vernieuwingen. Dit zijn ze!

Wat is er nieuw?

Donkere app-icoontjes

iOS 18 bèta 3

iOS 18 introduceert een donkere modus voor de icoontjes van je apps. In de eerste twee bèta’s werkt die modus alleen met Apple’s eigen appjes, maar in de nieuwe testversie ook met die van derde partijen. Denk aan Facebook, Etsy, YouTube en meer.

Icoontjes met een witte achtergrond worden meestal zwart. In sommige gevallen wordt de secundaire kleur ineens de hoofdkleur. Apps met een ingewikkeld design krijgen nog steeds geen nieuw kleurtje – ontwikkelaars moeten waarschijnlijk zelf een design leveren.

Foto’s-app

iOS 18 bèta 3

De Foto’s-app heeft een nieuwe interface in iOS 18. Zit je in het hoofdmenu van de app, dan moet je in de eerste twee bèta’s naar beneden vegen om de ‘Selecteer’-knop voor de dag te halen, zodat je meerdere foto’s tegelijk kunt selecteren. Met iOS 18 bèta 3 is dit niet meer nodig: de ‘Selecteer’-knop is altijd in beeld. De zoekbalk is hierdoor wel wat kleiner geworden – die herken je nu aan het vergrootglas.

Dynamische iOS 18-wallpaper

iOS 18 bèta 3

De iPhone heeft niet één iOS 18-wallpaper, maar wel vier! Het gaat om dezelfde wallpaper, steeds in een andere kleur: roze, geel, azure en paars. In de eerste twee bèta’s kun je er maar één kiezen om op je lockscreen of beginscherm te plakken. De nieuwe bèta introduceert een nieuwe modus waarmee je die keuze niet hoeft te maken: naarmate de dag verandert de wallpaper steeds van kleur.

Emoji-toetsenbord

iOS 18 bèta 3

Het emoji-toetsenbord heeft een upgrade gekregen in de Berichten-app. Met iOS 18 bèta 3 vind je hier namelijk niet alleen de ‘gewone’ emoji’s, maar ook je stickers en memoji’s. Met de knoppenbalk onder in het toetsenbord navigeer je dan snel naar je gewenste sectie. Verder zijn de memoji’s beschikbaar in talloze poses, zodat je zelf kunt kiezen welke versie je wilt versturen.

RCS-ondersteuning in Berichten

Met iOS 18 heeft de Berichten-app voor het eerst ondersteuning voor RCS, de berichtenstandaard van Google. Dat wil zeggen: wanneer je met een Android-gebruiker praat in Apple’s chat-app, kun je voortaan alle functies gebruiken die je ook hebt wanneer je met een iPhone-gebruiker chat. Zo kun je effecten versturen, groepsgesprekken beter beheren, en nog veel meer.

In de app Instellingen vind je in de Verenigde Staten een schakelaar om RCS-ondersteuning aan of uit te zetten. Met iOS 18 bèta 3 staat er een extra tekst bij waarin duidelijk wordt gemaakt wat de vereisten voor en gevolgen van RCS zijn. In Nederland is deze tekst nog nergens te bekennen.

Ook dit is er nieuw in iOS 18

Verder zijn er vooral wat kleine vernieuwingen. Zo heeft het Kaarten-icoontje in de donkere modus ietwat helderdere kleuren gekregen. En wanneer je de zaklamp activeert of op de regelaar in het Dynamic Island tikt, komt er een groter menu in beeld om het licht aan te passen – dit moet ook intuïtiever zijn.

Bovendien zijn er in de code van iOS 18 bèta 3 wat verwijzingen naar Apple Intelligence gevonden. Onder andere naar de AI-functies Genmoji, Image Playground, Writing Tools en Image Wand. Dit bewijst mogelijk dat ze binnenkort worden toegevoegd aan een iOS 18 bèta. Maar niet in Nederland: Apple Intelligence komt voorlopig niet naar de EU.

iOS 18 bèta installeren

Heb je een ontwikkelaarsaccount, dan kun je iOS 18 bèta 3 direct installeren. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Let wel op: testversies als deze zitten doorgaans nog vol systeemfouten, wat in het dagelijks leven behoorlijk irritant is. We raden dan ook aan om de update niet te installeren op een iPhone die je dagelijks gebruikt, maar op een toestel dat je nog ergens hebt liggen.

Wacht je liever op de officiële update die dit najaar verschijnt? Met de iOS 18 Academy leer je alle nieuwe functies dan meteen kennen!

iOS 18 Academy