Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Op zoek naar een sketch, vlog, muziekvideo of ander filmpje? Dan kom je vanzelf terecht bij YouTube: de bekendste videodienst ter wereld.

Lees verder na de advertentie

YouTube video snel downloaden

Wat is YouTube?

YouTube is bij uitstek het populairste videoplatform op het internet. Het werd opgericht in 2005, en heeft inmiddels dagelijks miljoenen bezoekers. Gebruikers kunnen met de video’s doen wat ze maar willen: bekijken, delen, liken, reageren en meer. Ook kan iedereen een eigen kanaal beginnen en zo zelf video’s uploaden om die met de rest van de wereld te delen. Er worden dan ook dagelijks duizenden nieuwe video’s geüpload, dus het aantal video’s op YouTube is eindeloos.

Bovendien is er voor ieder wat wils, want inhoudelijk lopen de video’s enorm uiteen. Zo vind je er filmpjes met een informatieve of educatieve insteek, maar ook video’s waarmee je gewoon voor vermaakt. Een uitlegvideo om je eigen kleding te naaien? Een review van een nieuwe Nintendo-game? Een vlog van je favoriete influencer? YouTube heeft het allemaal.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Video’s uploaden

Alle video’s waarvan jij over de copyright beschikt, kun je uploaden naar het platform. Dat is in een paar stappen gepiept: je logt in bij YouTube Studio, klikt op ‘Maken’ en kiest ‘Video uploaden’. Selecteer vervolgens het bestand om te uploaden, kies ‘Bewerken’ om je video nog wat op te poetsen en rond af. Dat was het al!

De video vind je vervolgens terug op jouw kanaal. Je kunt zelf instellen wie hem kan kijken: iedereen, of alleen jij en de mensen wie je toestemming geeft. Denk hier dus goed over na!

Leuke functies

Wil je zelf liever geen video’s uploaden, maar alleen kijken? Ook dan is er genoeg om te doen:

  • Abonneren: volg je favoriete creators en kanalen door je kosteloos te abonneren. Daardoor blijf je op de hoogte wanneer zij nieuwe video’s uploaden.
  • Liken: heb je een filmpje gevonden dat je erg leuk vindt? ‘Like’ hem dan door op het duimpje omhoog te klikken – daar wordt de maker vast blij van. Ook vind je deze video vervolgens terug in een lijst met alle video’s die je ooit geliket hebt.
  • Afspeellijsten maken: je kunt video’s bij elkaar verzamelen in een afspeellijst – vooral leuk als ze een vergelijkbaar onderwerp hebben. Maak bijvoorbeeld lijsten met je favoriete work-outs, muziekvideo’s of recepten.
  • Reacties: onder de meeste video’s vind je reacties van andere gebruikers. Die zijn leuk en informatief om te lezen, en je kunt ze ook zelf plaatsen. Al gaat het niet altijd: sommige YouTube-kanalen kiezen ervoor om reacties uit te schakelen.

Maar er is meer. Zo kun je ondertitelingen of vertalingen inschakelen, de kwaliteit van je video veranderen en livestreams bekijken. En dan zijn er nog de YouTube Shorts: korte, TikTok-achtige filmpjes waarin een bepaald onderwerp snel wordt besproken, of die als voorproefje voor een langere video dienen.

YouTube Premium

YouTube heeft ook een eigen abonneedienst: YouTube Premium. Het grootste voordeel is dat je filmpjes hiermee reclamevrije bekijkt, zodat je niet voor, na en tijdens elke video wordt onderbroken. Ook kun je met YouTube Premium video’s downloaden, en ze dus offline (zonder internetverbinding) kijken. Plus je kunt YouTube op de achtergrond laten afspelen terwijl je een andere app gebruikt. Bijvoorbeeld als je ergens mee bezigt bent, maar ondertussen naar muziek wilt luisteren.

YouTube Premium is sinds 2018 beschikbaar in Nederland. Een individueel abonnement kost € 11,99 per maand – de eerste twee maanden heb je een gratis proefabonnement. Voor een gezinsabonnement met jezelf en maximaal vijf gezinsleden betaal je maandelijks € 17,99, maar dan heb je wel slechts één maand een proefabonnement Ook is er een abonnement waarbij je alleen video’s zonder advertenties krijgt – verder zijn er geen extraatjes. Dit heet YouTube Premium Lite en kost € 6,99 per maand.

YouTube Originals

Als Premium-abonnee krijg je ook toegang tot zogenaamde YouTube Originals. Dit zijn series, films en andere soorten videocontent, exclusief voor dit platform. Ze zijn gemaakt door YouTube zelf, in samenwerking met bekende kanalen, artiesten, en meer. En ook hier is voor ieder wat wils, van komedie tot documentaires.

Het videoplatform is in 2021 grotendeels gestopt met het maken van YouTube Originals. Maar de vele content die in de jaren daarvoor is gemaakt, blijft exclusief beschikbaar voor Premium-abonnees.