Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Grootste iOS 18-functies komen niet naar EU: wiens schuld is dat?

Auteur: Ward Edema
5 reacties
iOS 18 EU

Oh jee: de grootste nieuwe functies in iOS 18 komen níét naar de EU dankzij Europese wetgeving. Althans, dat is Apple’s uitleg. Maar klopt dat wel?

Lees verder na de advertentie

iOS 18 in de EU

We keken er zo naar uit: iOS 18. Met de update wordt je iPhone slimmer dan ooit, dankzij de komst van allerlei AI-functies die onder het nieuwe Apple Intelligence vallen. Maar nu blijkt (via Bloomberg) dat die functies allemaal níét naar de EU komen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste iOS 18-nieuws? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Volgens Apple heeft dit te maken met de Digital Markets Act (DMA), een Europese wet waarmee meer concurrentie op digitale platforms mogelijk wordt gemaakt. Omdat veel diensten hierdoor aan ‘interoperability’ moeten doen – dus samen moeten werken met andere platforms – zouden de nieuwe functies volgens Apple minder veilig worden. Maar toch is het niet zo simpel.

Letter van de wet

De DMA geldt pas als een dienst is aangestipt als een ‘core platform service’, en doorgaans gebeurt dit alleen bij écht grote diensten. Denk aan WhatsApp en de App Store. Apple Intelligence in iOS 18 valt hier in principe niet onder – althans, niet direct. Mocht dit uiteindelijk wel zo zijn, dan krijgt Apple de tijd om eventueel benodigde wijzigingen door te voeren om Apple Intelligence te laten voldoen aan de DMA. Apple hoeft zich dus geen zorgen te maken om een plotselinge boete van de EU.

iPhone-functie buiten EU

Ook gaat Apple twee andere functies in iOS 18 niet naar de EU brengen. Het gaat om ‘Synchrone iPhone-weergave’, om het scherm van je iPhone op je Mac te tonen, en ‘SharePlay-schermdeling’, die het delen van je iPad-scherm met anderen mogelijk maakt. Deze functies komen sowieso niet onder ‘core platform services’ te vallen, dus er is weinig reden voor Apple om ze in de EU weg te laten.

Opzettelijke confrontatie of angst?

Of Apple nu vooral handelt uit angst voor EU-boetes nadat het al eerder de DMA heeft overtreden, of uit een soort wraak nadat het bedrijf noodgedwongen appwinkels van derden moest toestaan op de iPhone … we gaan het nooit weten. Maar om de schuld helemaal bij de EU en de DMA te leggen, zoals Apple nu doet, lijkt dus niet terecht.

Overigens betekent dit niet dat Apple Intelligence, Synchrone iPhone-weergave en SharePlay-schermdeling nóóit naar de EU komen. Apple heeft alleen aangegeven dat de functies niet in 2024 met iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia naar je apparaten komen. Waarschijnlijk is het 2025 alsnog zover, als Apple Intelligence sowieso voor het eerst pas in andere talen beschikbaar komt dan Engels.

iOS 18 Academy