Terug naar iOS 17: bereid je voor op dé iPhone-update van 2023!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 17: bereid je voor op dé iPhone-update van 2023!

Door Laura Grootaarts16 september 2023 11:245 min. leestijd2

Komende week verschijnt iOS 17, de grootste iPhone-update van het jaar. Daarmee komt er een hele waslijst aan nieuwe functies en verbeteringen naar je iPhone. Ga jij je telefoon ook meteen updaten? Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op de iOS 17 download!

iOS 17 download

Wanneer verschijnt iOS 17?

De iOS 17 release date is maandag 18 september. Over het algemeen staan iOS-updates om 19.00 uur voor je klaar. De afgelopen jaren is het een enkele keer gebeurd dat het een paar uur later was.

Wat is er nieuw in iOS 17?

iOS 17

De grootste van de nieuwe iOS 17 features is Stand-by, waarmee je je iPhone op een compleet nieuwe manier gebruikt: zet hem tijdens het opladen op zijn kant en hij verandert in een slim klokje. Verder kun je kleurrijke contactposters maken – een soort digitale visitekaartjes. Ook zijn er interactieve widgets, vrolijke stickers en een hoop kleine iOS 17-geheimen. Meer over de vernieuwingen van iOS 17 lees je in ons dossier:

Meer weten over iOS 17?
Bekijk dit dossier

Bereid je voor op iOS 17

Natuurlijk kun je maandagavond direct op die download-knop duwen. Dat gaat verrassend vaak helemaal goed. Maar toch kan het verstandig zijn om je voor te bereiden. Let daarbij op de volgende zaken.

1) Welke telefoons hebben iOS 17?


iOS 17 is geschikt voor toestellen vanaf 2018. Oftewel: de iPhone XS en de iPhone XR en nieuwer. Heb je een iPhone X of iPhone 8, dan is het voor het eerst dat je niet meer kunt updaten. Je krijgt incidenteel nog wel beveiligingsupdates.

Lees ook: iOS 17 ondersteuning: komt de update naar jouw iPhone?

2) Update alvast zoveel mogelijk

Het is verstandig om je iPhone zo veel mogelijk up-to-date te hebben. Werk hem dus bij naar de meest recente versie van de software, dat is iOS 16.6.1. Sowieso is het verstandig om deze update te downloaden want hij bevat belangrijke beveiligingsoplossingen. Werk ook alvast al je apps bij. Mogelijk hebben ontwikkelaars hun apps alvast aangepast voor iOS 17, zodat ze perfect geschikt zijn voor deze versie van het besturingssysteem.

3) Zorg voor een back-up

We raden je aan om een reservekopie te maken. Dat hoeft niet veel werk te zijn, mogelijk is er zelfs als ongemerkt een back-up gemaakt. Het kan gewoon via je iPhone zelf:

 • Ga op je iPhone naar Instellingen en tik bovenin op je naam.
 • Tik op ‘iCloud’. Tik op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Kies voor ‘Maak nu reservekopie’ of kijk daaronder of de huidige kopie nog recent is.

Lukt het niet op deze manier? Of wil je liever geen reservekopie maken in iCloud? Check voor alternatieven ons artikel Reservekopie maken van je iPhone? Wij leggen uit hoe je dat doet.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

4) Ruim je iPhone op

Hoe groot iOS 17 precies wordt, weten wet nog niet. Maar de update zal ongetwijfeld heel wat GB’s in beslag nemen. Dit is hét moment om je iPhone op te ruimen en zo voldoende ruimte te creëren. Via ‘Instellingen>Algemeen>iPhone-opslag’ kun je je iPhone-opslag controleren. Je ziet ook meteen wat de grootste ruimtevreters zijn. Tik op een app en je ziet je opruim-opties.

5) Houd je inloggegevens paraat

Niks is zo vervelend als halverwege de installatie nog op zoek moeten naar allerlei codes en wachtwoorden. Er wordt tijdens het proces sowieso gevraagd naar de toegangscode van je telefoon. En mogelijk moet je ook inloggen met je Apple ID. Zorg ervoor dat je de gegevens bij de hand hebt om alles soepel te laten verlopen.

6) Wacht misschien toch nog even af

Maandagavond 19.00 uur: de update is er! De ervaring leert dat het de eerste uren bizar druk is op de servers van Apple, want iedereen wil de nieuwe functies direct uitproberen. Het downloaden kan zomaar uren duren – probeer het een dagje later en de rust is wedergekeerd. Dan weet je meteen ook of er geen vervelende kinderziektes in de update zitten. Want ook al is de software de hele zomer getest, er kunnen toch nog altijd wat eigenaardigheden in zitten.

iOS 17 downloaden en installeren

iOS 17 download je het gemakkelijkst via je iPhone:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Algemeen.
 • Tik op Software-update: als de update er voor je is, dan zie je dat hier.
 • Tik op ‘Werk bij naar iOS 17’.

Let op: de laatste jaren verscheen er tegelijk met de grote iOS-update ook nog een aller,- allerlaatste versie van de vorige versie. Vorig jaar bij iOS 16 bijvoorbeeld, verscheen ook nog iOS 15.7. Kijk dus goed waar je op tikt: vorig jaar werkten veel mensen hun iPhone per abuis bij naar 15.7, terwijl ze op zoek waren naar iOS 16. Op de afbeelding hieronder zie je wat er toen aan de hand was:

iOS 15.7

Je kunt je iPhone ook updaten via je Mac. Dat doe je zo:

 • Sluit je iPhone met usb-kabel aan op je Mac.
 • Je iPhone verschijnt links in de navigatiebalk van Finder, onder ‘Locaties’.
 • Klik op je iPhone in de zijbalk.Op het tabblad ‘Algemeen’ zie je wat de huidige update is en of deze up-to-date is. Is er een nieuwe versie, dan kun je deze hier meteen downloaden.

Heb je je iPhone geüpdatet? Dan kun je daarna direct door met je iPad en Apple Watch. Daarvoor verschijnen tegelijkertijd iPadOS 17 en watchOS 10.

Profiteer optimaal van de update met een iCreate-abonnement!

De iOS en macOS updates komen eraan, kun jij ook niet wachten om aan de slag te gaan met alle nieuwe functies? iCreate helpt je stap voor stap met alle updates, nieuwe functies van de besturingssystemen en nieuwe producten zoals de iPhone 15. Profiteer van de speciale kortingsactie en haal het maximale uit jouw vernieuwde Apple-producten.

Kies jouw abonnement

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Kris
Lezer
Kris

Heb de laatste beta op mijn iPad 2018 geïnstalleerd. Mijn ervaring de hele ipad veel vloeiender is geworden.