Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 16 problemen: wat gaat er bij jou mis?

Auteur: Ward Edema
432 reacties
iOS 16 problemen


Lees verder na de advertentie

iOS 16 is op maandag 12 september uitgekomen, en zit bomvol nieuwe functies. Maar zo’n grote update is niet zonder problemen. Zo kunnen er hardnekkige bugs ontdekt worden, of worden sommige nieuwe functies door veel mensen als irritant ervaren. Wij zetten alle iOS 16 problemen op een rij en geven je – als die er is – de oplossing. En zodra er nieuwe problemen opduiken, vullen we dit artikel voor je aan!

Wat nou iOS 16 problemen? Ik zie iOS 15.7.1!

Apple heeft nu twee updates die tegelijk beschikbaar zijn: iOS 15.7.1 en iOS 16.1. Eerstgenoemde is bedoeld voor mensen die graag op iOS 15 willen blijven, maar toch up-to-date willen blijven qua beveiliging. Ook is de update bedoeld voor apparaten die niet meer ondersteund worden door iOS 16: de iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) en eerste generatie iPhone SE.

Ga je naar de gebruikelijke plek voor je updates (Instellingen>Algemeen>Software-update), dan zul je pontificaal iOS 15.7.1 in beeld krijgen. En dat is toch wel een beetje verwarrend. Als je iOS 16 wil, dan moet je helemaal onderaan de pagina kijken: daar vind je de ‘Werk bij naar iOS 16’-knop. Heb je per ongeluk iOS 15.7 of iOS 15.7.1 geïnstalleerd? Ook dan vind je iOS 16 bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’, helemaal onderin – tenzij je nog een bètaprofiel hebt geïnstalleerd, dan moet je die eerst verwijderen bij ‘Instellingen>Algemeen>VPN- en apparaatbeheer’.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ik mis nog functies

Niet alle iPhones krijgen alle nieuwe functies van iOS 16. Sommige features zijn zelfs alleen beschikbaar op de iPhone 13 en nieuwer. Wil je weten welke functies jouw iPhone mist? Lees ons artikel: Deze iOS 16 features krijgt jouw iPhone (nog) niet.

Daarnaast zijn er nog functies die Apple heeft uitgesteld. Denk hierbij aan nieuwe emoji’s en de compleet nieuwe Freeform-app. De gedeelde iCloud-fotobibliotheek en Live activiteiten zijn beschikbaar sinds iOS 16.1. Die update kwam op dinsdag 24 oktober uit.

Waarom zijn mijn notificaties zo raar?

iOS 16 notificaties

In iOS 16 worden notificaties aan de onderkant van je scherm gestapeld. Hierdoor heb je ze altijd onder de duim, maar niet iedereen is fan. Hoewel je de notificaties niet naar boven kunt verplaatsen, is het wel mogelijk om van het stapeltje gewoon weer een ouderwetse lijst te maken. Ga naar ‘Instellingen>Meldingen’, en kies bovenaan ‘Lijst’.

Ik heb geen batterijpercentage

Er was heel wat bombarie over het terugkerende batterijpercentage in iOS 16, maar nu de update er is lukt het je misschien niet om de optie te vinden bij ‘Instellingen>Batterij’. Dat kan, want de functie wordt niet ondersteund op de iPhone 13 mini, iPhone 12 mini, iPhone 11 en iPhone XR – althans, niet in iOS 16.0.3 of ouder. Wel is er goed nieuws: die modellen hebben het icoontje wel gekregen met iOS 16.1!

Mijn achtergrond is donker en wazig

iOS 16 lockscreen donker

Nieuw in iOS 16 is dat je achtergrond wazig gemaakt kan worden zodat je appicoontjes beter zichtbaar zijn – die optie vind je na het instellen van een nieuwe achtergrond bij ‘Pas beginscherm aan>Vervaging’.

Maar sommige mensen krijgen ook een wazig en donker vergrendelscherm te zien. Dit heeft te maken met Focus, en dan meestal de Niet storen-modus. Ga naar ‘Instellingen>Focus>Niet storen>Opties’ en zorg ervoor dat ‘Dim toegangsscherm’ uitgeschakeld is – dan blijft je toegangsscherm gewoon scherp!

Dat coole diepte-effect werkt niet

iOS 16 diepte-effect

Het nieuwe ‘pimpbare’ vergrendelscherm is voor de meeste mensen dé functie van iOS 16. Maar het diepte-effect, waarbij de tijd een klein beetje achter een object of persoon in je foto komt, krijg je misschien zelf niet werkend.

Je bent niet de enige: ook op de redactie hebben we er moeite mee. Het is lastig in te schatten welke foto’s het wel of niet doen, maar het is in ieder geval van belang dat er genoeg ruimte boven het object of de persoon is. Verder is het gewoon trial and error: probeer het met zo veel mogelijk verschillende plaatjes.

Horizontale Face ID werkt niet

Hé, Face ID zou nu toch ook werken als je je iPhone horizontaal houdt? Ja, dat klopt. Maar wel alleen op de iPhone 13 (mini), iPhone 13 Pro (Max), iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max).

De zoekfunctie is weg!

Bij iOS 15 was het nog mogelijk om te zoeken op de iPhone via de meest linkse pagina op je thuisscherm. Die zoekfunctie zit daar nu niet meer, maar je kunt er wel op twee andere manieren bij: door onderaan je thuisscherm op ‘Zoek’ te tikken, of door het hele thuisscherm naar beneden te slepen.

De App Store misdraagt zich

Tijdens de eerste uren na de release van iOS 16 had de App Store de nodige problemen. Er moesten nieuwe voorwaarden geaccepteerd worden om apps te kunnen updaten, maar vervolgens werkte het updaten alsnog niet. Gelukkig bleek dit een foutje aan de serverkant van Apple, en dit is inmiddels opgelost. Het zou wel kunnen dat je meermaals opnieuw moet inloggen in de Store – daarna werkt alles weer normaal.

Mijn batterij gaat supersnel leeg!

Mythes iPhone batterij

Het is een jaarlijkse klacht: de accu van je iPhone die supersnel leeg is na de update naar een nieuwe iOS-versie. Dit heeft echter een reden: je telefoon is druk bezig om achtergrondtaken uit te voeren die de update afronden. Dit is dus meestal tijdelijk.

Misschien ben je in het begin ook net wat drukker bezig met je telefoon wegens alle nieuwe functies, en heb je nu een batterijpercentage dat je terug ziet tikken om het effect te versterken. Wacht het dus vooral even af. Merk je dat je batterijduur ook op de langere termijn minder is geworden? Vaak wordt dit beter na de grote tussentijdse updates, zoals iOS 16.1.

Een app heeft het begeven

Niet iedere app is in de eerste weken na de iOS-releasedatum helemaal klaar voor de nieuwe versie. Daardoor kun je tegen vastlopende apps aanlopen. Meestal brengen ontwikkelaars snel updates voor hun apps uit die dit oplossen, dus kijk regelmatig even in de App Store of de betreffende app al een update heeft.

Mijn Woning-app werkt niet meer

iOS 16 woning werkt niet

De Woning-app werkt in iOS 16 anders dan voorheen. Wil je een apparaat inschakelen, dan moet je nu op het icoontje (links in de knop) tikken. Als je in het midden of rechts in de knop tikt, dan krijg je geavanceerde controls.

AirPlay werkt niet meer met Apple TV (2e of 3e generatie)

Werkt het streamen van je favoriete streamingdienst naar je Apple TV (2e generatie) of Apple TV (3e generatie) niet meer? Dat komt omdat iOS 16 de AirPlay-functionaliteit van deze Apple TV-modellen heeft beperkt. Je leest er meer over in ons artikel: iOS 16 maakt oude Apple TV waardeloos – en dit is waarom.

Mijn touchscreen heeft het begeven

Bij veel mensen heeft het touchscreen van de iPhone kuren na het updaten naar iOS 16. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat het scherm ooit is vervangen door een niet-originele variant. Dit kan een duur probleem worden, gezien het vervangen van het scherm bij een geautoriseerd reparatiepunt – zodat je wel weer een origineel Apple-scherm hebt – je honderden euro’s kan kosten. Werkte het display nog goed in iOS 15, dan is het momenteel ook nog mogelijk om je versie via de computer te downgraden naar iOS 15.7.1. Hierbij verlies je wel alle data op je telefoon. Je leest meer over het touchscreen-probleem in ons artikel: iOS 16 maakt touchscreen gerepareerde iPhone stuk: wat nu?

CarPlay verbindt niet meer

ftr_carplay_139

Verbind je iPhone niet meer met CarPlay na de update naar iOS 16? Je bent niet de enige, en voor veel mensen blijkt het te maken hebben met een VPN. Heb je een VPN-app op je iPhone staan, probeer die dan eens te verwijderen, evenals alle VPN-profielen in ‘Instellingen>Algemeen>VPN- en apparaatbeheer’. Vaak werkt CarPlay daarna wél weer. Werkt het nog steeds niet? Probeer de auto te verwijderen in ‘Instellingen>Algemeen>CarPlay’, en verwijder daarna ook je telefoon uit het autosysteem. Verbind de iPhone en je auto vervolgens weer met elkaar.

Ik kan de code van mijn SIM-kaart niet invoeren

Start je je iPhone opnieuw op, dan moet je de code van je SIM-kaart opnieuw invoeren. Maar met iOS 16 gaat dit niet altijd: sommige gebruikers melden dat het toetsenbord om de code in te voeren niet meer werkt. Het is ons nog niet gelukt om dit probleem na te bootsen, maar een van onze lezers geeft aan dat je het probleem oplost door een tweede vinger op een lege plek op het scherm te leggen terwijl je de code invult.

Waar is de update voor de iPad?

De iPad heeft geen update naar versie 16.0 gekregen – maar wel naar versie 16.1 op maandag 24 oktober! Door problemen met de nieuwe Stage Manager-functie werd de update voor iPadOS uitgesteld, maar nu is hij dan toch beschikbaar. Je vindt hem, net als op de iPhone, bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’ helemaal onderaan het menu.

Oproep: heb jij iOS 16 problemen?

Gaan er bij jou ook dingen mis in iOS 16? Laat het weten in de reacties hieronder.