Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 16: batterijpercentage keert terug – maar niet iedereen is blij

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 batterijpercentage


Lees verder na de advertentie

Een klein detail in de grote iPhone-update van dit najaar: het batterijpercentage keert terug! Veel iPhone-gebruikers hebben hier al jaren om gevraagd, maar nu het met iOS 16 zover is, is lang niet iedereen blij. Wat is er aan de hand?

iOS 16 batterij pictogram

Detail in de iOS 16 bèta

Eerder deze week verscheen de nieuwe iOS 16 bèta, met daarin een opvallend detail: het batterijpercentage staat weer in de statusbalk (je activeert het via de Instellingen). Op iPhones met Face ID was het percentage nooit zichtbaar omdat er aan weerszijden van de notch te weinig ruimte is. Nu heeft Apple het design veranderd, waardoor het wél kan. Maar het internet is op zijn zachtst gezegd niet enthousiast over Apple’s uitwerking. Het kan veel beter!

iOS 16 batterijpercentage: design laat te wensen over


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In het nieuwste ontwerp van Apple blijft het witte batterijpictogram volledig gevuld, ook als het batterijniveau gaandeweg afneemt. Bij 80 of 40 procent is het pictogrammetje dus net zover gevuld als bij 100 procent. Duikt het percentage onder de 20 procent? Dan wordt één vijfde van het pictogrammetje rood en de rest semi-transparant.


Deze weergave laat aan duidelijkheid nogal wat te wensen over: de batterij líj́kt vol, maar het cijfertje erin zegt toch echt iets anders. Dat is even opletten: een vergissing is zo gemaakt. Mocht Apple plannen hebben om het icoon te veranderen: op Twitter zijn inmiddels volop alternatieven te vinden. Apple, kijken jullie mee?

De kans bestaat dat in de uiteindelijke versie van iOS 16 het batterijpercentage alsnog op een andere manier wordt weergegeven. Apple brengt de bèta-versies niet voor niets op: deze testversies zijn bedoeld voor dit soort feedback – er is zeker nog ruimte voor verbetering.

Niet voor alle iPhone-modellen

Er is nog een reden tot klagen over deze nieuwe iOS 16-functie: het batterijpercentage komt niet naar álle iPhones. Het ontbreekt op de volgende toestellen:

  • iPhone XR
  • iPhone 11
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 13 mini

Waarom het op deze iPhone-modellen ontbreekt, is onduidelijk. De iPhone XR en iPhone 11 hebben een lcd-scherm, mogelijk is daar de resolutie te laag voor een stijlvolle weergave. De iPhone 12 en 13 mini hebben een oled-scherm, mogelijk is op deze toestellen echt sprake van ruimtegebrek en worden de cijfertjes onleesbaar klein.

Batterijpercentage weergeven: hoe werkt dat nu?

Misschien vraag je je nu af: hoe check ik op mijn iPhone met iOS 15 eigenlijk het batterijpercentage? Op iPhones met Face ID open je hiervoor het Bedieningspaneel: het percentage verschijnt dan naast het batterijpictogram. Je kunt ook de Batterij-widget gebruiken. Heb je een iPhone met een thuisknop? Dan speelt dit probleem helemaal niet. Je schakelt het batterijpercentage dan in via ‘Instellingen>Batterij’.

iOS 16: wat is er nog meer nieuw?

iOS 16 is de grote iPhone-update van dit jaar, en zit boordevol nieuwe functies. Wat er allemaal nieuw is, lees je in ons dossier over iOS 16. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!