Terug naar iOS 16 maakt oude Apple TV waardeloos – en dit is waarom
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16 maakt oude Apple TV waardeloos – en dit is waarom

Door Ward Edema12 oktober 2022 14:443 min. leestijd10

Sinds iOS 16 is het niet meer mogelijk om via AirPlay naar de Apple TV 2 en 3 te streamen. Wat is er precies aan de hand, en wordt dit probleem nog opgelost?

iOS 16 Apple TV

Apple TV 2 en Apple TV 3 met iOS 16

De tweede en derde generatie Apple TV zijn flink verouderd – ze komen immers respectievelijk in 2010 en 2012 uit. Toch werden ze nog veel gebruikt. Door de ondersteuning voor AirPlay was het namelijk nog altijd mogelijk om films en series naar een oude Apple TV te streamen met behulp van een iPhone of iPad.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Sinds iOS 16 gaat er echter iets mis. Probeer je nu een film of serie van Netflix, Disney+ of een andere streamingdienst met AirPlay naar de Apple TV te sturen, dan weigert hij dienst. Je krijgt alleen een foutmelding in beeld:

⚠️ Er heeft zich een fout voorgedaan bij het laden van dit materiaal. Probeer het later opnieuw.

Alleen beschermde content

Opvallend genoeg werkt een andere functie van AirPlay nog wel: Synchrone weergave. Hiermee geef je het beeld van je iPhone of iPad één op één weer op je televisie. Maar zodra je in deze modus een film van een streamingdienst opent, dan komt de bovenstaande foutmelding weer in beeld. Het lijkt dus om een bug te gaan die alleen invloed heeft op beschermde content (met DRM).

Apple TV 2

Onze redactie heeft overigens ook tests uitgevoerd met iOS 15.7. Op die versie werkt streamen via AirPlay nog wél gewoon, dus het gaat echt om een probleem dat er bij iOS 16 in is geslopen. Dit betekent dus ook dat de iPad, die nog steeds geen update naar iPadOS 16 heeft gekregen, voorlopig nog werkt – totdat die óók bijgewerkt kan worden.

Geen officiële melding van Apple

Apple heeft niet officieel aangegeven gestopt te zijn met AirPlay-ondersteuning voor de Apple TV 2 en Apple TV 3. Dit betekent dus dat het, zoals het nu lijkt, om een bug gaat die Apple in de toekomst kan fixen. Dat is met iOS 16.0.2 en iOS 16.0.3 echter nog niet gebeurd. Dit kan betekenen dat Apple niet op de hoogte is van het probleem, of het een lage prioriteit heeft gegeven.

Hoe dan ook zijn de tweede en derde generatie Apple TV voor veel mensen nu vrij nutteloos: de belangrijkste functie die de kastjes nog vervulden, is nu onbruikbaar. Hopelijk komt Apple dus snel met een update – en hopelijk pakken ze dan direct ook alle andere iOS 16 problemen aan. Wanneer het zo ver is, lees je dat uiteraard als eerste via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

10
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Astrid
Lezer
Astrid

Nog een probleem na de update moeten wij steeds de i cloud voorwaarden hernieuwen. En dan wordt je account eerst uitgelogd en moet je weer opnieuw inloggen en de woning koppelen, maar daarna is er nog steeds geen mogelijkheid om de voorwaarden te hernieuwen dus iedere keer bij het opstarten hetzelfde.

Lucy
Lezer
Lucy

Bij mij werken opdrachten die ik op het beginscherm heb staan niet meer. Bijvoorbeeld “speel een bepaalde afspeellijst af (met shuffle)”. Erg irritant.

Jan
Lezer
Jan

Heeft iemand toevallig iOS 16.1 beta geïnstalleerd en dit issue getest?

Jan
Lezer
Jan

Na de update naar iOS 16.1 op mijn iPhone werkt het streamen weer normaal, krijg geen foutmelding meer op de oude AppleTV

Marco Visser
Lezer
Marco Visser

Net mijn iPad van IOS 16.1 voorzien, de foutmelding is hetzelfde helaas. Lijkt er dus echt niet op dat het probleem is aangepakt door Apple…

Marco Visser
Lezer
Marco Visser

Idem met iPhone helaas

Marco Visser
Lezer
Marco Visser

het lijkt nu toch te werken na de update. Alleen KPN iTV wil niet lukken, wellicht zit het probleem in de app software / beveiliging

Jan
Lezer
Jan

Hoi Marco, ik heb net een test gedaan met mijn iPad met iPadOS 16.1 en bijv. Amazone Prime Video streamt gewoon naar mijn AppleTV 3e generatie. Streamen via iPhone en iPad naar AppleTV werkt bij dus mij gelukkig weer. Heb geen KPN dus dat kan ik niet testen. Hopelijk komt KPN snel met een update van hun app als daar het probleem ligt.

PHG
Lezer
PHG

Streamen met Apple TV 2 vanaf Macbook met macOS 11.7.1 of iPad met IOS 15.7.1 lukt sinds ongeveer een maand niet meer.
Ik krijg dan melding: ⚠️ Er heeft zich een fout voorgedaan bij het laden van dit materiaal. Probeer het later opnieuw.
Het vreemde is dat video’s van Youtube nog wel gestreamd kunnen worden.
Synchrone weergave werkt ook.
Het probleem lijkt dus niet met IOS 16 te makken te hebben.