Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 16 maakt oude Apple TV waardeloos – en dit is waarom

Auteur: Ward Edema
12 reacties
iOS 16 Apple TV


Lees verder na de advertentie

Sinds iOS 16 is het niet meer mogelijk om via AirPlay naar de Apple TV 2 en 3 te streamen. Wat is er precies aan de hand, en wordt dit probleem nog opgelost?

Apple TV 2 en Apple TV 3 met iOS 16

De tweede en derde generatie Apple TV zijn flink verouderd – ze komen immers respectievelijk in 2010 en 2012 uit. Toch werden ze nog veel gebruikt. Door de ondersteuning voor AirPlay was het namelijk nog altijd mogelijk om films en series naar een oude Apple TV te streamen met behulp van een iPhone of iPad.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Sinds iOS 16 gaat er echter iets mis. Probeer je nu een film of serie van Netflix, Disney+ of een andere streamingdienst met AirPlay naar de Apple TV te sturen, dan weigert hij dienst. Je krijgt alleen een foutmelding in beeld:


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

⚠️ Er heeft zich een fout voorgedaan bij het laden van dit materiaal. Probeer het later opnieuw.

Alleen beschermde content

Opvallend genoeg werkt een andere functie van AirPlay nog wel: Synchrone weergave. Hiermee geef je het beeld van je iPhone of iPad één op één weer op je televisie. Maar zodra je in deze modus een film van een streamingdienst opent, dan komt de bovenstaande foutmelding weer in beeld. Het lijkt dus om een bug te gaan die alleen invloed heeft op beschermde content (met DRM).

Apple TV 2

Onze redactie heeft overigens ook tests uitgevoerd met iOS 15.7. Op die versie werkt streamen via AirPlay nog wél gewoon, dus het gaat echt om een probleem dat er bij iOS 16 in is geslopen. Dit betekent dus ook dat de iPad, die nog steeds geen update naar iPadOS 16 heeft gekregen, voorlopig nog werkt – totdat die óók bijgewerkt kan worden.

Geen officiële melding van Apple

Apple heeft niet officieel aangegeven gestopt te zijn met AirPlay-ondersteuning voor de Apple TV 2 en Apple TV 3. Dit betekent dus dat het, zoals het nu lijkt, om een bug gaat die Apple in de toekomst kan fixen. Dat is met iOS 16.0.2 en iOS 16.0.3 echter nog niet gebeurd. Dit kan betekenen dat Apple niet op de hoogte is van het probleem, of het een lage prioriteit heeft gegeven.

Hoe dan ook zijn de tweede en derde generatie Apple TV voor veel mensen nu vrij nutteloos: de belangrijkste functie die de kastjes nog vervulden, is nu onbruikbaar. Hopelijk komt Apple dus snel met een update – en hopelijk pakken ze dan direct ook alle andere iOS 16 problemen aan. Wanneer het zo ver is, lees je dat uiteraard als eerste via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!