Terug naar iOS 16 maakt touchscreen gerepareerde iPhone stuk: wat nu?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16 maakt touchscreen gerepareerde iPhone stuk: wat nu?

Door Ward Edema17 oktober 2022 12:564 min. leestijd5

Gebruikers van iOS 16 lopen tegen een opmerkelijk probleem aan: het touchscreen van de iPhone werkt niet goed meer. Waar ligt dat aan? Wij hebben het uitgezocht.

iOS 16 touchscreen

iOS 16 touchscreen

Dat er genoeg iOS 16 problemen zijn, is ons wel bekend. Op onze oproep voor onze lezers om hun problemen met de update te noemen hebben we inmiddels honderden reacties gekregen – en daar kwam een opmerkelijk probleem meermaals in terug.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS Sonoma.

Het gaat om het touchscreen van de iPhone. Gebruikers melden dat het scherm niet meer normaal functioneert sinds iOS 16, terwijl ze met iOS 15 nog geen problemen ervaarden. Hierdoor wordt typen lastig, en na een telefoonoproep is het onmogelijk om swipe-gebaren te maken.

Wijdverspreid probleem

Uit de reacties blijkt dat het probleem voorkomt op allerlei verschillende iPhone-modellen, waaronder de iPhone X, iPhone XS (Max) en iPhone 11. Een greep uit de reacties:

 • Richard:
  “Er is afgelopen juni een vervangend scherm in mijn iPhone X gedaan, en het scherm werkte prima tot iOS 16. Gelijk na de update was telefoon niet meer te bedienen … Als je een oproep krijgt of zelf belt, dan is daarna swipen niet meer mogelijk. Ontgrendelen door omhoog te swipen kan je dan echt vergeten. Geforceerd herstarten lost dit dan alleen tijdelijk op.”
 • Monique:
  “Na het updaten werkte het touchscreen niet meer, maar door aangepaste aanraking en veeggebaren aan te zetten werkte het weer. Althans, dat dacht ik: nu werkt het touchscreen niet meer nadat ik gebeld ben, en alleen met een reset krijg ik het weer werkend.”
 • Carmen:
  “Op mijn iPhone 11 werkt het touchcreen niet meer goed. Voor letters die ik wil typen komen andere letters, en alles verspringt. Het scherm leeft zijn eigen leven, ook al tik ik andere dingen aan.”
 • Pol:
  “Op mijn iPhone X werkt de functie ‘veeg omhoog om te ontgrendelen’ heel slecht. Er zijn meerdere pogingen nodig om het aan de praat te krijgen, en ook de rest van het aanraakscherm heeft kuren.”

Ook op internetforum Reddit worden de problemen met het touchscreen in iOS 16 besproken: zie bijvoorbeeld de berichten van u/WilliamCZ en u/SpeedF7. Hierbij worden ook toestellen als de iPhone XR en iPhone 13 Pro genoemd – iedere iPhone met Face ID lijkt dus te zijn getroffen.

Schermen van derden

apple self service

De iPhones waarbij dit probleem voorkomt, lijken één overeenkomst te hebben: het scherm is ooit vervangen door een onofficieel reparatiepunt. Hier worden touchscreens gebruikt die niet door Apple zijn gemaakt, en die lijken dus de bron van het probleem te zijn.

Nederlands reparatiepunt Fixje geeft aan van meerdere mensen over het probleem gehoord te hebben – het bedrijf gebruikt schijnbaar zelf niet-originele schermen. Fixje noemt als reactie een tijdelijke oplossing die je hieronder kunt vinden. Ook dit lijkt echter niet alle problemen met het scherm op te lossen, zoals blijkt uit de reacties die we hebben ontvangen.

Mijn touchscreen werkt niet met iOS 16: wat nu?

iPhone scherm iOS 16

Heb jij ook last van het touchscreen-probleem in iOS 16? Dan kun je de stappen van Fixje volgen, maar het gaat dus wel om een tijdelijke oplossing die na een telefoonoproep niet meer werkt:

 1. Zet ‘Aangepaste aanraking’ aan onder ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’.
 2. Scrol naar ‘Tikassistentie’ en zet een vinkje bij ‘Gebruik positie van eerste aanraking’.
 3. Zet ‘Veeggebaren’ onderaan de pagina aan en selecteer ‘Standaard’ bij ‘Vereiste beweging’.

Zoek je een permanente oplossing, dan zijn er twee opties. Je kunt weer een origineel scherm in je iPhone laten zetten via de Apple Store, Apple’s online reparatiedienst of een Apple Authorised Service Provider (zoals Amac of CARD Services). Dit is echter wel aan de prijs, met reparaties die vele honderden euro’s kosten. Je kunt ook wachten totdat Apple het probleem oplost met een software-update. Maar zekerheid óf Apple het probleem gaat aanpakken is er helaas (nog) niet.

Blijf op de hoogte

Wil je direct weten wanneer Apple met een update komt voor het touchscreen-probleem? Of wil je sowieso op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Apple? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hvanheist
Lezer
Hvanheist

Waar zie ik reacties op eerder gemaakte opmerkingen nalv upgrade naar iOS 16
Probleem mee batterij 😚

Erik
Lezer
Erik

Bij mijn iPhone 13 pro Max en 11 pro Max gaat de batterij juist langer mee dan eerst. Weet niet welke iPhone je hebt?

Iphonefan0044
Lezer
Iphonefan0044

Is dit probleem opgelost met ios 16.1?
Met touchscreen die niet werkt

David
Lezer
David

Nee, mijn telefoon doet nog steeds gek. Soms gaat ie goed, maar vaak niet…

David
Lezer
David

Sinds de update naar iOS 16 en daarna de ios16.1 heb ik ook problemen met mijn iPhone 11. Vooral met het scherm en tijdens het typen. Het komt zelfs voor dat je tijdens het typen totaal ongevraagd en onverwacht een andere app opent. Of heel even opent maar niet door komt. Verder lees ik in jullie artikel dat het voorkomt met vernieuwde niet originele schermen. In mijn geval is dit niet zo. De iPhone is nieuw aangekocht en nog nooit op reparatie geweest. Dus origineel scherm. Ik hoop dat Apple dit probleem oplost of dit was mijn laatste iPhone! Ik… Lees meer »