Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van


Lees verder na de advertentie

Je zou ze door de nieuwe iPadOS en macOS bijna vergeten, maar Apple heeft gisteravond ook nog watchOS 9.1, tvOS 16.1 en meer kleine updates uitgebracht. En daar zitten handige nieuwe functies in! Wij zetten ze op een rij.

watchOS 9.1

In watchOS 9 heeft Apple heel wat functies toegevoegd, met onder andere vier nieuwe wijzerplaten, handige nieuwe work-out-functies zoals hartslagzones, en de mogelijkheid om medicijnen bij te houden. Ook is de slaaptracking nu veel uitgebreider, en is de Kompas-app volledig vernieuwd.

Met watchOS 9.1 voegt Apple daar nog wat nieuwe functies aan toe:

 • Efficiëntere work-outs:
  De batterijduur is verbeterd tijdens de work-outs ‘Buiten wandelen’, ‘Buiten hardlopen’ en ‘Wandeltocht’ op de Apple Watch Series 8, Apple Watch SE (2022) en Apple Watch Ultra. Dit komt omdat deze modellen nu kunnen aanpassen hoe vaak ze je hartslag en gps-locatie checken, om zo het stroomverbruik te verminderen.
 • Apple Music-downloads:
  Het is nu mogelijk om muziek van Apple Music naar je Watch te downloaden zonder dat hij aan de lader hangt. Dit werkt op wifi en op 4G.
 • Matter-ondersteuning:
  De Apple Watch ondersteunt nu Matter, de nieuwe universele standaard voor smart home-apparaten die werkt met Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa én Samsung SmartThings.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

watchOS 9.1 is beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Je installeert hem via de Watch-app, onder ‘Algemeen>Software-update’.

tvOS 16.1

tvOS 16.1

Tijdens de WWDC, waarbij Apple alle grote nieuwe updates bespreekt, werd tvOS dit jaar helemaal overgeslagen. En dat is toch wel een nieuw dieptepunt voor Apple’s minst besproken besturingssysteem. Toch heeft Apple tvOS nog niet vergeten, zo blijkt uit de release van tvOS 16.1. Dit is er nieuw:

 • Vernieuwde Siri:
  Siri heeft een nieuw ontwerp, en verschijnt nu rechts onderaan in beeld. Daardoor neemt de stemassistent niet meer je hele scherm over. Ook nieuw is dat Siri nu stemherkenning heeft – al werkt dat voorlopig nog niet in het Nederlands.
 • Hé, Siri:
  Luister je naar je Apple TV met AirPods, dan is het nu mogelijk om daarvoor ‘Hé, Siri’ te activeren. Zo kun je de stemassistent oproepen zonder op een knop te hoeven drukken. Je stelt dit in onder ‘Instellingen>Algemeen>Luister naar ‘Hé, Siri’ op AirPods’.
 • Matter-ondersteuning:
  De Apple TV ondersteunt nu Matter, de nieuwe universele standaard voor smart home-apparaten die werkt met Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa én Samsung SmartThings.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

tvOS 16.1 is beschikbaar voor de 4e generatie Apple TV (Apple TV HD) en nieuwer. Je installeert hem via ‘Instellingen>Systeem>Software-updates’.

HomePod 16.1

Ook de HomePod en HomePod mini zijn bijgewerkt naar versie 16.1. Er is niet veel nieuws – sterker nog, er is maar één verbetering: de HomePod ondersteunt nu ook de universele smart home-standaard Matter. De update wordt automatisch geïnstalleerd.

iOS 16.1, iPadOS 16.1 en macOS Ventura

macOS Ventura voorbereiding

Wil je meer lezen over de grotere updates van gisteravond? Dan ben je bij iCreate aan het juiste adres. Je leest alles over de nieuwe functies in onze artikelen:

En wil je met al dat updategeweld niet de weg kwijtraken op je iPhone, iPad en Mac? Werp dan een blik op onze specials, waarin we stap voor stap uitleggen hoe al je bijgewerkte apparaten nu werken: