Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
watchOS 5
watchOS

watchOS 5

Na een kleine vooruitgang in 2017, kreeg de Apple Watch met watchOS 5 weer eens een flinke update. Hieronder lees je over de zes grote nieuwe watchOS 5 functies, de beschikbaarheid en de releasedatum van dit besturingssysteem voor de Apple Watch.

Lees verder na de advertentie

watchOS 5: 6 nieuwe functies

watchOS 5 werd gepresenteerd op 4 juni 2017 en was toen de eerstvolgende grote software-update voor de Apple Watch. Het was een update om naar uit te kijken, want hij bracht zes grote nieuwe watchOS 5 functies met zich mee. We zetten ze op een rij.

1. Competitie

watchOS 5 Competitie

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Competitief ingestelde Watch-gebruikers konden hun hart(slag) ophalen met watchOS 5. Kon je voorheen je activiteit – de drie ringen – delen en die van vrienden inzien, ga je sinds 2018 de onderlinge strijd aan. In een zevendaags evenement word je uitgedaagd om actiever te zijn dan de ander. Voor elk procent dat je de drie ringen vult, krijg je een punt. Je ziet de voortgang van jou en de ander, wordt aangespoord om voorop te blijven of de achtervolging in te zetten. Degene met de meeste punten aan het eind van de week wint een medaille, die wordt bewaard in het (toen nieuwe) Award-tabblad van de Activiteiten-app.

2. Nieuwe en betere Work-outs

watchOS 5 Work-out

In het verlengde van de activiteiten ligt de Work-out-app. Hier zijn twee sporten aan toegevoegd: yoga en hiken. Maar ook voor de al ondersteunde sporten is de app verbeterd. Zo merkt de app beter wanneer je start en stopt met sporten. Vergeet je de app aan te slingeren als je gaat rennen, dan vraagt Work-out of je toevallig niet aan het sporten bent? Bevestig je deze vraag, dan wordt niet alleen de work-out automatisch gestart, maar wordt ook het traject dat je al hebt afgelegd meegenomen in de meeting. En ben je klaar en val je bekaf in het gras, dan stopt de app de work-out voor je.

Ook tijdens het sporten biedt de app in watchOS 5 meer. Stel een doelsnelheid in en de Watch zal je met tikjes op de pols op de hoogte houden of je voor- of achterloopt op je schema. Bij het rennen zie je daarnaast het aantal stappen per minuut en je gemiddelde snelheid voor de hele afstand én in de laatste kilometer.

3. Nieuwe app: Walkie-Talkie

watchOS 5 walkietalkie

Speelde jij vroeger met een walkietalkie? Herbeleef die tijd met watchOS 5 en nieuwer. De Watch kreeg in 2018 namelijk een unieke app die zelfs de iPhone niet heeft: Walkietalkie. Het idee is onveranderd. Je moet eenmalig koppelen met een contactpersoon. Daarna druk je op de Talk-knop, begin je te praten en hoort de ander je. Vergeet niet af te sluiten met ‘Over’, laat de knop los en wacht op antwoord. Walkietalkie werkt via 4G of wifi en lijkt ons een fantastische optie om je gezin te laten weten dat je gaat eten, collega’s op te roepen als je ze nodig hebt of vrienden tijdens een uitstapje terug te vinden.

4. Eindelijk Podcasts

watchOS 5 Podcasts

Een app die niet nieuw was, maar met watchOS 5 wel eindelijk de stap maakte naar de Watch, is Podcasts. De app synchroniseert met je iPhone, zodat je op het ene apparaat kunt verder luisteren waar je op het vorige was gebleven. Van de podcasts waarop je bent geabonneerd wordt automatisch de volgende aflevering klaargezet. Andere radioshows roep je razendsnel op met Siri. Eerlijk is eerlijk: die app hadden we graag al in de eerste watchOS gewild.

5. Siri slimmer en sneller

watchOS 5 Siri

Zoals elk jaar werd Siri in 2018 weer een tandje slimmer. Ten eerste roep je hem sindsdien sneller op. Voorheen moest je je pols nog optillen én ‘Hey Siri’ zeggen, maar sinds watchOS 5 kun je die openingszin achterwege laten. Optillen en praten is voldoende. Vooral de Siri-wijzerplaat, die je door de dag leidt door afspraken te tonen voordat ze beginnen en je op tijd te herinneren om te bewegen of even adem te halen, is sterk verbeterd. Hij analyseert je gedrag beter en kan dus, op basis van je leefpatronen, de tijden van de dag en je locaties, steeds gerichtere suggesties doen.

6. Meldingen verbeterd

Vanaf watchOS 5 kun je meer met meldingen. Voorheen waren die behoorlijk eenzijdig en moest je voor interactie al snel naar de iPhone. Sinds 2018 zijn de notificaties interactiever. Voor de parkeer-app verleng je de tijd, voor een restaurant-app verplaats je de gereserveerde tijd en voor een vlucht check je in. Ook worden meerdere meldingen van dezelfde app gebundeld weergegeven, net als in iOS 12 en nieuwer. Dus geen twaalf berichten onder elkaar, maar één melding die je vervolgens kunt openvouwen.

watchOS 5 release

watchOS 5 werd op 17 september 2018 uitgebracht, tegelijk met iOS 12. De zomer daarvoor werd de software getest. Inmiddels is watchOS 5 al verouderd: op het moment van schrijven is watchOS 10 de meest recente versie van dit besturingssysteem.

watchOS 5: welke Apple Watch ondersteunt het?

watchOS 5 ondersteuning

Helaas is er slecht nieuws voor bezitters van de allereerste Apple Watch: die wordt sinds watchOS 5 niet meer ondersteund. De Series 1 – dat is de oorspronkelijke Apple Watch, maar met de processor van de Series 2 – kon toen nog wel worden geüpdatet. Voor de meeste eigenaars van de Watch 1 was dat een beetje jammer, want watchOS 5 kwam amper drie jaar na de aankoop uit. Voor de kopers van de (rosé)gouden Editions – je weet wel, die van $ 10.000 tot $ 17.000 – zijn de druiven wel erg zuur. Of duur.