Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
watchOS

watchOS 6

In 2019 verscheen weer een grote update voor de Apple Watch: watchOS 6. Wat er allemaal nieuw was? Wat dacht je van een eigen App Store voor de Apple Watch, en allerlei nieuwe apps? Lees vooral verder!

Lees verder na de advertentie

Apple Watch App Store

Het was maar een kwestie van tijd, maar sinds watchOS 6 is het eindelijk zover. De Apple Watch heeft een eigen App Store gekregen. Je hoeft dus niet langer omslachtig via de Watch-app op de iPhone apps over te zetten, je zoekt en koop deze nu op de Watch zelf. Voor het eerst is het ook niet meer nodig dat je de bijbehorende app op je iPhone hebt staan. Hiervoor moeten ontwikkelaars wel hun apps hebben geüpdatet.

Boeken

watchOS 6 boeken

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Vanaf watchOS 6 heb je ook de app Boeken. En nee, natuurlijk ga je op het piepkleine scherm geen romans lezen, maar voor luisterboeken is het slimme horloge uitermate geschikt. Daarom bevat Boeken van watchOS ook alleen maar luisterbare content. Je voortgang wordt gesynchroniseerd tussen al je apparaten.

Dictafoon

dictafoon

In 2018 kreeg macOS een eigen Dictafoon-app, en in 2019 was watchOS aan de beurt. Dictafoon op de Watch doet precies wat je ervan verwacht: hij laat je snel en gemakkelijk een geluidsopname maken. Dankzij de Dictafoon-complicatie kun je zo’n opname meteen vanaf je wijzerplaat beginnen.

Rekenmachine

Rekenmachine

Ook de app Rekenmachine maakte met watchOS 6 zijn debuut op de Apple Watch. Deze laat je – wat een verrassing – rekensommetjes op je pols doen. Rekenmachine op de Watch heeft echter ook een speciale functie die bijzonder goed van pas komt in de kroeg: hij splitst de rekening!

Trends in Activiteit

Doe je elke dag weer je best om je Activiteit-ringen te vullen? Het toen nieuwe tabblad Trends in de Activiteit-app op de iPhone geeft je sinds watchOS 6 een beeld van je vorderingen op de langere termijn. Het tabblad laat in één oogopslag zien hoe de belangrijkste cijfers zich ontwikkelen, bijvoorbeeld voor het aantal actieve calorieën, trainingsminuten, wandeltempo, enzovoort. Heb je de afgelopen negentig dagen minder bewogen in vergelijking met de laatste 365 dagen, dan krijg je van de Activiteit-app extra coaching om de trend te keren.

Noise-app

Noise

De Apple Watch om je pols is een ideaal instrument om omgevingsgeluid te meten. De Noise-app geeft je vanaf watchOS 6 inzicht in het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten en sportevenementen. Zo weet je wanneer je risico loopt op gehoorbeschadiging. De decibelmeter van de app reageert direct zodra het geluidsniveau verandert, en de Apple Watch kan zelfs een melding weergeven als het geluidsniveau boven de negentig decibel uitkomt.

Cycle Tracking-app

Cycle

Ook nieuw was de Cycle Tracking-app. Nee, dit heeft niks met fietsen te maken: hiermee kunnen vrouwen informatie over hun menstruatiecyclus vastleggen. Zo zie je wanneer je je volgende menstruatie kunt verwachten en wanneer je het vruchtbaarst bent. In een dagelijks logboek kan snel informatie worden toegevoegd over je cyclus, zoals de huidige menstruatie, mate van bloedverlies, resultaten van ovulatietests en alles wat verder van belang is voor de vruchtbaarheid.

Nieuwe wijzerplaten

Geen release van watchOS zonder nieuwe wijzerplaten. In 2019 waren dat er meer dan ooit. Tot de nieuwe wijzerplaten behoorden onder meer Modular Compact, Gradient, Numerals en Solar Dial. Bij Gradient verandert een kleur op basis van de positie van de wijzers, bij Numerals zie je een digitale klok over het volledige scherm. De vernieuwde Solar Dial laat de positie van de zon met een mooie animatie zien. Daarnaast is er een klassieke ‘California’-wijzerplaat. Dit is een wijzerplaat waarbij zowel Arabische als Romeinse cijfers worden gebruikt.

Ten slotte kun je bij alle wijzerplaten instellen dat je een tikje op je pols krijgt wanneer een nieuw uur begint. Staat het geluid aan, dan hoor je ook eventjes het geluid van vogeltjes.

Beschikbaarheid

watchOS 6 kwam in september 2019 uit, samen met wat andere besturingssystemen van Apple. Donderdag 19 september 2019 waren de Apple Watch Series 3 en nieuwer aan de beurt; Series 1 & 2 volgden dat najaar. Ook al heb je geen iPhone meer nodig om apps te installeren, de Watch moet nog steeds gekoppeld zijn. watchOS 6 is compatibel met alle Apple Watch-modellen, op de allereerste Apple Watch na.