Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
watchOS 8
watchOS

watchOS 8

watchOS 8 was het meest recente besturingssysteem voor de Apple Watch van september 2021 tot september 2022. Het bracht weer een aantal verbeteringen naar je slimme horloge. Wat was er nieuw? Je leest er alles over in dit dossier.

Lees verder na de advertentie

watchOS 8 wanneer?

watchOS 8 verscheen op maandag 20 september 2021. Voor de update heb je eerst iOS 15 nodig op je iPhone. Ook die update verscheen op 20 september.

watchOS 8 welke Apple Watch-modellen?

Welke Apple Watch-modellen zijn geschikt voor watchOS 8? Werkt het ook op jouw horloge? Goed nieuws: alles Apple Watch-modellen die geschikt zijn voor watchOS 7, kunnen updaten naar watchOS 8. Dit zijn alle geschikte modellen:

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Nieuw in watchOS 8

watchOS 8 is een grote update met heel veel nieuwe functies en verbeteringen. We noemen hier de belangrijkste, maar door heel watchOS heen zul je kleine en grote veranderingen bemerken.

De mooiste foto-wijzerplaat

watchOS 8 foto wijzerplaat

Inmiddels zijn er bijna net zo veel wijzerplaten als emoji’s, maar de populairste wijzerplaat? Dat is nog altijd die waarbij je je eigen foto’s gebruikt! Daarvan kwam met watchOS 8 weer een nieuwe variant, waarbij portretfoto’s bijzonder goed tot hun recht komen, alsof ze ervoor gemaakt zijn. Deze foto’s lijken te zijn opgeknipt in laagjes, waardoor er een subtiel 3D-effect ontstaat. Het doet een beetje denken aan een collage. Met de digitale kroon zoom je in op de hoofdpersoon.

Foto’ s app vernieuwd

De Foto’s-app op de Watch was een beetje karig – je zag enkel je favorieten. Met watchOS 8 zijn er echter ook herinneringen en uitgelichte foto’s bij gekomen. Bovendien heeft de app een nieuw ontwerp, dat sterk doet denken aan de mozaïek-achtige weergave die je al kent van je iPhone. Stuit je op een wel heel mooie foto? Deel hem dan! Want ook dat is sinds watchOS 8 mogelijk: de mooiste foto’s verstuur je met een paar tikken door via Berichten of Mail!

Berichtjes sturen

Het sturen van berichtjes vanaf je Watch was voorheen nog beperkt tot gedicteerde tekst en een enkele emoji, maar er zijn met watchOS 8 nieuwe manieren om berichtjes op te stellen. Zo is het mogelijk om wijzigingen aan te brengen in gedicteerde tekst. Om nog beter uit te drukken wat je denkt, kun je voortaan verschillende emoji’s combineren in één bericht, en gifjes versturen. Ook heeft de Contacten-app met watchOS 8 eindelijk zijn debuut gemaakt op de Apple Watch!

Meer mindful

watchos 8 reflectie

De app ademhaling heeft in watchOS 8 een andere naam gekregen: Mindfulness. De app omvat nog steeds de eenvoudige ademhalingsoefening, die weliswaar op kleine punten verbeterd is. Er is ook een heel nieuw onderdeel in de app, Reflectie. Net zoals bij Ademhaling krijg je een mindfulness-oefening van één minuut, die je altijd en overal kunt uitvoeren. Even een minuutje mediteren, terwijl je nadenkt over een opdrachtje als ‘Denk aan iets waar je dankbaar voor bent en ga bij jezelf na waarom je het zo waardeert.’ Vloeiende animaties helpen je om de waan van de dag even los te laten.

Adem in, adem uit

Ademhaling

In 2020 kreeg de Apple Watch er een slaapmonitor bij. Die hielp je om je slaaproutine in beeld te brengen, en zo nodig maatregelen voor een betere slaaphygiëne te nemen. In watchOS 8 kwam er weer iets nieuws naar de app Slaap: je horloge meet tijdens je slaap je ademfrequentie – oftewel het aantal ademhalingen per minuut. Ook dit verklapt het een ander over je slaapgedrag en je gezondheid. Zijn er opmerkelijke veranderingen, dan krijg je daarvan een melding.

Altijd aan

De Apple Watch Series 5 en nieuwer hebben een always-on scherm. Dat betekent dat op het scherm altijd te zien is hoe laat het is, en dat ook tijdens work-outs de belangrijkste informatie zichtbaar blijft. Andere apps worden als je Watch een tijdje inactief is een beetje wazig en laten dan de tijd zien. Er komen nu veel meer apps bij die de always-on weergave ondersteunen, bijvoorbeeld Kaarten, Mindfulness, Huidige, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Dictafoon.

Je slimme huis nog iets slimmer

Woning

Je hele slimme huis bedienen vanaf je pols? Daar wordt het weleens tijd voor. In watchOS 8 heb je uitgebreidere mogelijkheden om slimme apparaten te bedienen, zodat je niet steeds naar je iPhone hoeft te grijpen. Zo kun je veel gemakkelijker scènes activeren. Duidelijke symbooltjes geven de status van je slimme apparaten weer. Heb je een bewakingscamera, dan kun je de beelden daarvan zien op je horloge. Met de juiste materialen kun je zelfs iemand die voor je deur staat aanspreken via je Watch!

watchOS 8 downloaden

Om watchOS 8 te downloaden, moet je eerst je iPhone bijwerken naar iOS 15. Het updaten van je Watch kan vervolgens op twee manieren:

Via je iPhone. Bij het downloaden moet je Apple Watch op de oplader liggen en voor minstens 50 procent opgeladen zijn. Je iPhone moet in de buurt zijn en verbonden zijn met wifi. Doorloop de volgende stappen:

  • Open de app Watch.
  • Open het tabblad Mijn Watch.
  • Tik op Algemeen.
  • Tik op software-update.
  • Tik op ‘Download en installeer’.

Via de Apple Watch. Hiervoor open je de app Instellingen op de Apple Watch. Je vindt de update via Algemeen>Software-update’. Doorloop de aanwijzingen op het scherm voor het bijwerken en installeren.

Overigens is watchOS 8 niet meer de meest recente watchOS-update. Die eer gaat naar watchOS 9, een update die in 2022 verscheen. En later in 2023 komt watchOS 10 al uit.

Wat is watchOS?

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch, het slimme horloge van Apple. Het vormt het geheel van basisfuncties en standaard-apps op de Apple Watch. watchOS is gebaseerd op iOS, het besturingssysteem voor de iPhone.