Met Liquid Glass zien je iPhone en Mac er straks compleet anders uit – dit is hoe

Apple heeft tijdens de WWDC van 2025 alle grote Apple-updates van dit jaar aangekondigd. Opvallend is dat alle besturingssystemen hetzelfde ontwerp krijgen zodat ze nog beter bij elkaar passen. Apple heeft het over ‘Liquid Glass’, maar wat bedoelen ze daarmee precies?
Wat is Liquid Glass?
Met Liquid Glass zien al je Apple-apparaten er straks weer net wat futuristischer uit. Apple spreekt van ‘de grootste update voor het software-ontwerp aller tijden’. Liquid Glass is een visueel ontwerp dat eruitziet en zich gedraagt als écht glas, maar dan digitaal. Zie het als een glazen laagje dat boven je apps wordt geplaatst, inclusief spiegelende accentjes.
Liquid Glass is transparant: je kijkt als het ware dwars door de knoppen en de menu’s heen, wat zorgt voor een ruimtelijk effect. De achterliggende kleur én de kleur van de omliggende content heeft invloed, want die worden weerspiegeld in de elementen. Daarnaast heeft ook het omgevingslicht – licht of donker – invloed op hoe het eruitziet.
Verder beweegt het dynamisch mee met wat je doet op je apparaat, zoals scrollen of tikken. Veeg je door een app, dan krimpen knoppen om ruimte te maken voor de content. Veeg je weer omhoog, dan komen ze terug. Alles reageert op jouw acties en de bewegingen op het scherm.
Waar zie je Liquid Glass terug?



Nou: waar niet? Liquid Glass wordt om te beginnen toegepast op kleine elementen die je dagelijks gebruikt, zoals knoppen, regelaars, tekst en mediaregelaars, tabbalken en navigatiekolommen. De vormen zijn bovendien ronder dan voorheen, zodat ze beter aansluiten bij de meer gestroomlijnde vormen van de hedendaagse iPhones, iPads en Macs.
Maar er zijn nog véél meer plekken waar je dit glazen ontwerp straks terugziet:
- Op de iPhone en iPad bestaat de klok op het vergrendelscherm uit ‘Liquid Glass’. Je ziet de kleuren van je achtergrondje er dwars doorheen.
- Op alle apparaten kun je ervoor kiezen om je app-iconen transparant weer te geven. Op de Mac is de menubalk zelfs volledig transparant, zodat je scherm nog groter lijkt.
- Het Bedienigspaneel lijkt op een glazen paneel dat voor de content schuift. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle menu’s die je tevoorschijn haalt.
Wat heb je eraan als gebruiker?
Liquid glass ziet er mooi uit – maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Het heeft echter ook als voordeel dat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is, namelijk: dat wat er op je scherm te zien is. De knoppen en menu’s zijn veel subtieler dan voorheen waardoor de belangrijke content beter tot zijn recht komt. Doordat de glazen elementen subtiel op de achtergrond raken wanneer je ze niet nodig hebt, komt je content nóg beter naar voren.
Geïnspireerd op visionOS
Liquid glass is overigens niet helemaal nieuw. Deze ontwerptaal wordt ook al enkele jaren gebruikt in visionOS, het besturingssysteem van de Apple Vision Pro. Deze headset is in Nederland nog altijd niet op de markt gebracht, dus het is goed mogelijk dat je hiermee niet bekend bent. En in de iOS 18-app Uitnodigingen heeft Apple ook al deze richting gekozen.
Welke besturingssystemen krijgen deze look?

Heel eenvoudig: je gaat dit straks terugzien op al je Apple-apparaten, met de updates die dit najaar verschijnen:
- iOS 26 voor de iPhone
- iPadOS 26 voor de iPad
- macOS 26 (macOS Tahoe) voor de Mac
- watchOS 26 voor de Apple Watch
- tvOS 26 voor de Apple TV
We verwachten al deze updates in september 2025.
Praat mee
0