Terug naar watchOS 9
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

watchOS 9

Door Laura Grootaarts14 juni 2022 14:515 min. leestijd

Apple heeft begin juni watchOS 9 aangekondigd, het nieuwe besturginssysteem voor je Apple Watch. Natuurlijk krijgt je Apple Watch deze maand nieuwe wijzerplaten. Maar er zijn meer redenen om straks te updaten. In dit dossier lees je wat er nieuw is!

watchOS 9

watchOS 9 release date

Apple heeft watchOS 9 aangekondigd tijdens de WWDC-keynote op maandag 6 juni. Alle nieuwe functies en apps voor de Watch werden hier tot in detail gepresenteerd, maar het was nog lang onduidelijk wanneer de software zou verschijnen – alleen dat het ‘dit najaar beschikbaar’ zou zijn. Maar sinds het iPhone-event op woensdag 7 september weten we meer.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De watchOS 9 release date is op maandag 12 september. Vanaf die dag kun je de update gratis downloaden, zodra Apple het beschikbaar stelt. Een concreet tijdstip hiervoor heeft Apple niet gegeven – waarschijnlijk is dit in de loop van de avond. De update verschijnt dan tegelijk met iOS 16, de grote update voor je iPhone.

watchOS 9 ondersteuning

Welke iWatches krijgen watchOS 9? Je ziet het in de lijst hieronder.

Je Watch moet bovendien gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 16. Dat betekent: ten minste een iPhone 8. watchOS 9 zal standaard al geïnstalleerd zijn op de nieuwe Apple Watch van 2022: de Apple Watch Series 8.

watchOS 9: Series 3 ontbreekt

Het valt al op te maken uit het zojuist genoemde lijstje met ondersteunde Apple Watch-modellen: de Series 3 kun je voor het eerst niet meer updaten. Wat wij bijzonder vinden, want deze Apple Watch is nog gewoon te koop bij Apple zelf.

Nieuwe wijzerplaten …

watchOs 9 wijzerplaten

Het is voor veel mensen dé reden om te updaten naar een nieuwe versie van watchOS: nieuwe wijzerplaten! Maak kennis met de gloednieuwe watchOS 9 wijzerplaten: Speelkwartier, Metropolitan en de Maanwijzerplaten.

… En oude wijzerplaten in een nieuw jasje

watchOS 9: vier nieuwe wijzerplaten

Apple heeft op veler verzoek ook enkele oude wijzerplaatjes opgepoetst, zodat ze beter geschikt zijn voor de grotere schermen van de afgelopen jaren.

  • De Astronomie-wijzerplaat is compleet vernieuwd en bevat nu informatie over sterren en wolken.
  • Op veel van de klassieke wijzerplaten kun je vernieuwde en verbeterde complicaties (mini-appjes) toevoegen.
  • De wijzerplaten Modulair, Modulair Compact en XL voorzie je van straks van een achtergrondkleur of kleurverloop.
  • De Portretwijzerplaat werkt nu ook met portretten van honden en katten.

Een boost voor je training

Een van de populairste apps op de Apple Watch is Work-out. Apple heeft ongetwijfeld wat zweetdruppels geplengd om de app te updaten: dit zijn de opvallendste vernieuwingen.

Nieuwe work-out: Multisport

Multisport

Er is dit jaar een nieuwe work-out speciaal voor triatleten: Multisport. Die wisselt automatisch tussen de activiteiten zwemmen, fietsen en hardlopen. Je hebt er geen omkijken naar, want de app weet wat je doet aan de hand van de bewegingen die je maakt.

Race tegen de klok

Voor hardlopers is watchOS 9 heel interessant, want de Apple Watch geeft je hiermee meer inzicht in hoe efficiënt je loopt. Om te beginnen zijn er allerlei data over je looptechniek beschikbaar: denk aan staplengte, grondcontacttijd en verticale oscillatie. Ook je hardloopvermogen wordt gemeten. Of race tegen de beste versie van jezelf: loop je een vaste route, dan meldt je Apple Watch of je onder of boven je gebruikelijke tijd zit. Ook fietsers kunnen op deze manier racen tegen zichzelf.

Hartslagzones

hartslagzones

De intensiteit van je training laat zich het best meten aan de hand van hartslagzones. Met watchOS 9 hoef je die niet zelf te berekenen – je horloge doet dit al voor je. Overigens kun je de zones ook handmatig invoeren. Waarvoor je ook kiest: aan de hand van logische kleurcoderingen zie je precies in welke zone je traint en of er nog een tandje bij kan.

Medicijnen

watchos 9 medicijnen

Op zowel je iPhone als je Apple Watch kun je dit jaar je medicijngebruik bijhouden. De app helpt je om je medicijnen te beheren, begrijpen en bijhouden. Je Apple Watch fungeert dus ook als medicijnwekker. En je krijgt een signaaltje als een medicijn dat je nieuw toevoegt, slecht samengaat met medicatie die je al slikt.

AFib-geschiedenis

De Ecg-app helpt je al een tijdje bij het constateren van een onregelmatige hartslag, oftewel atriumfibrilleren. Is er officieel atriumfibrilleren bij je geconstateerd? Dan heb je wat aan de functies AFib-geschiedenis. Je Apple Watch houdt dan bij hoe vaak het hartritme tekenen van atriumfibrilleren toont, gemeten over een langere periode. Let op: deze functie is aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Slaap beter

Slaapfases

Sinds twee jaar heeft je Apple Watch een slaapmonitor, maar de metingen waren tot nu toe enigszins oppervlakkig. watchOS 9 werkt met slaapfases, en die geven je een veel dieper inzicht in je slaap. De versnellingsmeter en de hartslagmeter registreren welke fases je ’s nachts doorloopt: remslaap, kernslaap en diepe slaap.

En niet alleen je slaap wordt bijgehouden, maar ook juist de tijd dat je wakker bent. In de app Gezondheid op de iPhone staat alles netjes op een rijtje, aangevuld met informatie over je hartslag en ademhaling.

Wil je op de hoogte blijven van watchOS 9 en de andere Apple-updates van dit jaar? Dan schrijf je je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgend dossier
macOS Monterey
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden