Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Sonoma problemen: wat gaat er bij jou mis?

Auteur: Laura Grootaarts
99 reacties
macOS Sonoma problemen

Apple heeft op dinsdag 26 september macOS Sonoma gelanceerd. Met widgets voor op het bureaublad, meer dan honderd nieuwe screensavers en nog veel meer nieuwe functies. Maar ook met bugs, eigenaardigheden en kinderziektes. In dit artikel zetten we macOS Sonoma problemen op een rij en geven we waar mogelijk een oplossing. Loop jij zelf tegen iets aan? Laat het weten in de reacties.

Dit artikel wordt constant aangevuld.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Ik zie de update niet!

Je vindt de update via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’. Maar mogelijk zie je hem ook al direct links in de navigatiebalk van de Systeeminstellingen, voorzien van een rode badge. Verschijnt de update maar niet, en zie je alleen macOS 13.6? Dan kan het helpen om de updates even te verversen met de toetscombinatie Command+R.

macOS Sonoma

Er zijn ook dit jaar enkele Macs die niet meer geüpdatet worden, namelijk de MacBook Pro uit 2017, de MacBook Air uit 2017 en de MacBook uit 2017. Om te checken welke Mac je hebt, klik je linksboven in de menubalk op  en kies je voor ‘Over deze Mac’.

Ik mis nieuwe functies

presentator overlay

Je hebt van alles gehoord over nieuwe functies als 3D-effecten in FaceTime, de Presentator-overlay en een compleet nieuwe gamemodus. Maar na de update zie je er niks van terug. Dat komt omdat een heel rijtje van dit soort functies er alleen voor de nieuwste Macs is, met een M1 of nieuwer. Je leest er meer over Deze 6 macOS Sonoma-functies zijn er alleen voor Apple Silicon-Macs. Twijfel over welke chip jouw Mac heeft? Ook dan klik je linksboven op het appeltje en ‘Over deze Mac’.

Mijn Mac is trager dan ooit

Na een update moet je Mac nog flink wat herschikken en indexeren voordat hij weer op zijn oude snelheid is. Gun hem een paar dagen de tijd hiervoor en zorg ervoor dat hij ingeschakeld blijft (in de slaapstand). Lijkt er maar geen verbetering te zijn, dan wordt het misschien tijd om je Mac op te schonen. In ons artikel Bereid je Mac voor op macOS Sonoma – zo ruim je hem alvast op geven we je handige tips hiervoor.

Ik moet de nieuwe screensavers allemaal los downloaden

macOS Sonoma wallpapers

Je Mac heeft er 120 screensavers bij gekregen, maar je moet ze inderdaad allemaal los downloaden – wat enorm veel tijd in beslag neemt. Dat kun je enigszins versnellen door te kiezen voor een shuffle van een bepaalde categorie: dan worden namelijk alle screensavers uit die categorie in één keer binnengehaald.

Ik heb alle screensavers gedownload en nu staat mijn Mac vol

Dat is dus de reden dat Apple ze je allemaal los laat downloaden: ze zijn stuk voor stuk honderden MB’s groot en dan gaat het verrassend snel met je opslag. Wees dus kritisch over welke screensavers je echt wilt gaan gebruiken. Wil je ze verwijderen? Je vindt de bijbehorende bestanden uiteindelijk in ‘Macintosh HD>Bibliotheek>Application Support>com.apple.idleassetsd>Customer>4KSDR240FPS’.

Mijn apps vliegen weg vanaf het scherm

Als je in Sonoma op je bureaublad klikt, vliegen alle apps uit zicht. Met weer een klik vliegen ze terug. Vind je dit helemaal niks en wil je je apps gewoon in beeld houden? Ga naar ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ en zet ‘Klik op achtergrond om bureaublad te tonen’ op ‘Alleen in Stage Manager’. Als je dit gedaan hebt zal je Mac niet langer het bureaublad tonen wanneer je op de achtergrond klikt, behalve wanneer Stage Manager is ingeschakeld.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Mijn Mac heeft plots wifi-problemen

Een veel gehoorde en extreem vervelende klacht: de macOS Sonoma-update leidt bij veel gebruikers tot wifi-problemen. Wifi is plotseling traag, instabiel of sowieso non-existent. De precieze oorzaak voor het probleem is op dit moment nog niet duidelijk, maar het lijkt dat het op meerdere fronten mis kan gaan. In ons artikel Veel wifi-problemen sinds macOS Sonoma: zo los je het op gaan we dieper in op dit probleem.

Mijn iPhone-widgets werken niet

macOS Sonoma

Nieuw in macOS Sonoma zijn widgets. Dankzij hand-off kun je zelfs widgets van apps op je iPhone tonen op je Mac. Maar dat gaat nog lang niet altijd goed. Zorg ervoor dat in ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Dock’ de schuif achter ‘Gebruik iPhone-widgets’ op blauw staat. Check of je iPhone op de meest recente versie zit – iOS 17.0.2 is gisteren verschenen. En soms is een beetje geduld alles wat je nodig hebt.

Mijn achtergrond werkt niet of blijft grijs

In macOS Sonoma werken wallpapers anders dan voorheen. Veel van de standaard achtergronden dienen nu tegelijkertijd als screensaver. Deze moet je individueel downloaden, en dat gebeurt zodra je er eentje selecteert. Het downloaden kan even duren.

Mac wallpapers

En blijft je achtergrond grijs? Dit is een bug. Je lost dit op door Mission Control te openen – dat doe je het gemakkelijkst met de F3-toets. Sleep je muis daarna helemaal naar boven, en tik op de ‘+’ rechtsboven. Houd nu je muis boven ‘Bureaublad 1’ – dus niet het bureaublad dat je net hebt aangemaakt – en tik op het kruisje. Nu zou je je wallpaper weer moeten kunnen wijzigen.

Mijn (oude) printer werkt niet meer

Heb je een (wat oudere) printer die na de installatie van macOS Sonoma niet meer werkt? Je bent zeker niet de enige. Je kunt het beste een blik werpen op de supportpagina van jouw printermerk, en kijken of er misschien nieuwe software beschikbaar is die je printer weer toegankelijk maakt:

Oproep: heb jij macOS Sonoma problemen?

Gaan er bij jou ook dingen mis in macOS Sonoma? Laat het weten in de reacties hieronder.