Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Sonoma: nieuwe functies die je Mac verbeteren

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
macOS Sonoma Macs


Lees verder na de advertentie

Er komt een grote update voor je Mac aan: dit najaar brengt macOS Sonoma nieuwe functies naar je Mac. Van een nieuw en fris bureaublad tot een geniale manier om apps te maken van je favoriete websites: je Mac knapt hier echt van op.

macOS Sonoma: nieuwe functies voor je Mac

Begin juni vond de WWDC plaats – Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Daarbij werden ook de grote update van dit jaar onthuld, waaronder macOS Sonoma, maar ook iOS 17 en watchOS 10. Er komen allerlei nieuwe functies naar je Mac en deze moet je echt even zien.

1) Nieuwe wallpaper en screensavers

macOS Sonoma wallpaper


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een nieuwe update, dat betekent een nieuw bureaublad. De macOS Sonoma wallpaper is een abstracte versie van het Sonoma-landschap – Sonoma is een wijnstreek in Apple’s thuisbasis Californië. En dan zijn er nog nieuwe screensavers Deze tonen slowmotionvideo’s van locaties wereldwijd, met thema’s als Landschap, Aarde, Onder water en Stadsgezicht. Als je inlogt, veranderen ze langzaam in je bureaublad.

2) Widgets waar je echt iets mee kunt

macOS Sonoma

Op dat nieuwe bureaublad kun je voortaan ook je widgets kwijt. Als je je even op iets anders concentreert, zullen ze subtiel vervagen. Zo zorgt Apple ervoor dat het geen kermis wordt. Het gaat om interactieve widgets, dus je kunt er kleine taakjes mee uitvoeren. Het is zelfs mogelijk om je favoriete iPhone-widgets te gebruiken op de Mac, dus zonder dat de bijbehorende app op je Mac staat.

3) Maak apps van websites

macos sonoma widgets

Zijn er websites die je vaak bezoekt in Safari? Maak er dan een app van! Je voegt zo’n web-app zelfs toe aan het Dock en hij is nauwelijks van ‘echte’ apps te onderscheiden. Via deze apps kun je zelfs meldingen ontvangen in je Berichtencentrum. Ook nieuw in Safari: maak profielen aan voor bijvoorbeeld werk en thuis. En deel je wachtwoorden via iCloud-sleutelhanger met mensen die je helemaal vertrouwt.

4) Presentator-modus

presentator overlay

Met de nieuwe presentator-overlay voor vergader-apps sta jij vooraan in beeld, dat wat je presenteert staat achter je. Wil je niet zo prominent in beeld? Dan kies je voor een kleine overlay, waarbij je in een kleine cirkel in beeld verschijnt. Die cirkel kun je verplaatsen naar de gewenste plek in beeld. Liever iets meer fun? Vul je videostream dan met 3D ballonnen, confetti, hartjes, vuurwerk en animaties.

5) Pdf’s en Notities

Pdf in notities

Op basis van machinelearning worden velden in een pdf-formulier nu veel gemakkelijker herkend. Invullen is vervolgens een fluitje van een cent: zaken als naam, adres en mailadres worden opgediept uit Contacten. Pdf-bestanden werken nu veel beter met de app Notities. Bewaar meerdere pdf’s bij elkaar in één notitie en bekijk ze in volle breedte. Ook nieuw in Notities: je kunt vanuit de ene notitie naar de andere linken!

6) Betere Berichten

Berichten in Sonoma

Berichten krijgt Communicatieveiligheid: deze functie zorgt ervoor dat je niet zomaar geconfronteerd wordt met gevoelige content. Ontvang je foto’s waarop naakt te zien is, dan worden deze geblurd en kun je zelf beslissen of je ze al dan niet wilt openen. Communicatieveiligheid verscheen eerder dit jaar al voor kinderen. Ook nieuw in Berichten: een betere zoekfunctie met filters, een snellere manier om te antwoorden en je eigen stickercollectie.

macOS Sonoma release

macOS Sonoma verschijnt dit najaar, we verwachten ergens in oktober. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de update en alle macOS Sonoma functies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!