Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Sonoma onthuld: Apple geeft een voorproefje!

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
macOS sonoma


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond de grote nieuwe update voor de Mac aangekondigd: macOS Sonoma. Je Mac krijgt er dit najaar allerlei nieuwe functies bij – dit moet je weten.

macOS Sonoma

macOS Sonoma

De grote Mac-update van dit jaar heet macOS Sonoma – Sonoma is een wijngebied in Californië. Opnieuw is dit een subtiele verwijzing naar Apple’s thuisbasis, net zoals Ventura verwijst naar een stadje, en El Capitan naar een rotsformatie. Natuurlijk krijgt Sonoma een mooi eigen bureaublad en een bijbehorende screensaver. Maar wat is er nog meer nieuw in deze update?

Widgets

macOS Sonoma


kooptip

Widgets op de Mac zaten altijd een beetje verstopt, maar nu kun je helemaal los – net zoals op je iPhone en iPad. Je kunt er je hele bureaublad mee volzetten en zijn nog interactief ook. Ze vervagen soms subtiel en gaan dan op in de achtergrond, zodat het geen kermis wordt als je je ergens op moet concentreren. Ook fijn: dankzij de continuïteitsfunctie van je Apple-apparaten, kun je de widgets van je iPhone zomaar op je Mac bekijken. Als je iPhone maar in de buurt is en op hetzelfde wifi-netwerk zit.

Videovergaderen

macOS Sonoma videovergaderen

Thuiswerken is de laatste jaren steeds meer in zwang geraakt, maar Apple had het nakijken wat betreft Teams en Zoom. Nieuw is de presentator-overlay, waarbij je jezelf voor je presentatie zet. Apple probeert verder vooral wat fun te brengen in het videovergaderen met AI-video-effecten (de echte Apple-fan kent het al uit Berichten: de confetti, het vuurwerk, en zo verder). En ook in macOS kun je de nieuwe stickers gebruiken, die ook in het zojuist aangekondigde iOS 17 zitten. Het werkt overigens ook allemaal in apps van derden.

Safari

De ontwikkelaar van Fluid is niet blij, want ook Apple maakt het nu mogelijk om van je favoriete webpagina’s Mac-apps te maken – compleet met notificaties en een mooi plekje in je Dock. Verder maakt Apple weer slagen op het gebied van privacy. Een van de vernieuwingen is dat je wachtwoorden en Passkeys via iCloud Sleutelhanger kunt delen met de mensen die je vertrouwt. Een welkome aanvulling zijn de profielen in Safari: maak een profiel voor gebruik op school, werk of thuis. Zo houd je cookies, favorieten en tabgroepen uit elkaar.

Wanneer kun je macOS Sonoma downloaden?

Apple houdt het tijdens de WWDC nog vaag met ‘dit najaar beschikbaar’. Kijken we naar de laatste jaren, dan kunnen we concluderen dat de officiële release date op zijn vroegst eind oktober en op zijn laatst half november is:

  • macOS Ventura: 24 oktober 2022
  • macOS Monterey: 26 oktober 25 2021
  • macOS Big Sur: 12 november 2020

Wil je daar niet op wachten, dan kun je ook al eerder met de nieuwe macOS-versie aan de slag. Apple brengt in de zomer namelijk bèta’s uit en die mag iedereen uitproberen. Heb je nog een ‘reserve-Mac’ staan, dan kun je mee testen. We raden het je af om de bèta te installeren op een Mac die je dagelijks gebruikt want er kunnen nog foutjes in zitten.

Blijf op de hoogte

Wil je ook de komende tijd op de hoogte gehouden worden van alle ontdekkingen in macOS? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!