Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Blijf in beeld met de Presentator-overlay in macOS Sonoma

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
presentator overlay

macOS Sonoma verschijnt vandaag en is de grote update voor je Mac dit jaar. Met allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals widgets voor op je bureaublad, 100+ nieuwe screensavers en de Presentator-overlay. Hierbij blijf je in beeld terwijl je een app, een venster of je complete scherm deelt. Wij laten je zien hoe je dit werkt.

Lees verder na de advertentie

Presentator-overlay in macOS Sonoma

Vergader-apps hebben de laatste jaren een grote opmars gemaakt, maar als er een scherm gedeeld wordt, zakt iedereen stiekem een beetje weg. Maar nu is er in de Presentator-overlay. Je hebt de keuze tussen een grote overlay, waarbij je op de voorgrond blijft en je presentatie op de achtergrond wordt weergegeven, en een kleine overlay, waarbij je als een pratend hoofd in een rond kader boven het gedeelde scherm verschijnt. De keuze is aan jou!

Wat heb je nodig?

De presentator-overlay werkt in diverse apps voor video-vergaderen, Apple’s eigen FaceTime is dus nog maar het begin. Je hebt er wel een vrij recente Mac voor nodig, met ten minste een M1-chip. Zulke Mac-modellen hebben namelijk een ‘neural engine’ en die herkent aan de hand van AI jouw gezicht. En natuurlijk moet je de update naar macOS Sonoma al geïnstalleerd hebben – die verschijnt op dinsdag 26 september. Daarna werkt het zo:

kooptip

1) Open FaceTime of een andere vergader-app

Open FaceTime of een andere vergader-app

De nieuwe presentatiemodus werkt in diverse apps voor videobellen. Start maar eens een gesprek in FaceTime en klik daarna op het icoon met het poppetje ervoor. In de menubalk verschijnen diverse opties.

2) Deel een app

Deel een app

Kies nu wat je wilt delen: een venster, een app of je hele beeldscherm. Wij kiezen voor ‘app’ en openen daarna de Weer-app, maar het werkt met alle apps. Klik op ‘Deel alle Weer-vensters’.

3) Presentator-overlay

Presentator-overlay

Nu kies je in het venstertje rechtsboven je Presentator-overlay. Wij gaan voor groot en wanen ons de nieuwe Gerrit Hiemstra. In de kleine preview zie je hoe het geheel bij je gesprekspartner in beeld komt.

4) Iets subtieler

Kleinere Overlay

Je kunt ook kiezen voor een kleine overlay, waarbij je als cirkeltje in beeld komt. Je ziet ook zelf waar het cirkeltje komt te staan en kunt het verslepen naar een andere plek in het scherm.

5) Wijzig gedeelde app

Schakel naar andere app

Een andere app laten zien? Klik in de voorvertoning op ‘Wijzig gedeelde app’ en kies een andere app om te delen. Je krijgt hierbij ook de optie om te wisselen naar het delen van een venster of het hele scherm.