Terug naar Deze 6 macOS Sonoma-functies zijn er alleen voor Apple Silicon-Macs
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Deze 6 macOS Sonoma-functies zijn er alleen voor Apple Silicon-Macs

Door Laura Grootaarts13 juni 2023 08:543 min. leestijd0

Apple heeft vorige week macOS Sonoma aangekondigd, de grote Mac-update van dit jaar. De nieuwe versie van het besturingssysteem zit boordevol nieuwe functies – maar als je een Mac met een Intel-chip hebt, moet je er misschien toch een paar missen. Sommige macOS Sonoma-functies zijn er exclusief voor Macs met Apple Silicon.

macOS Sonoma Macs

In 2020 bracht Apple voor het eerst Macs met de zelf ontworpen Apple Silicon uit. Dat was toen de M1-chip, inmiddels is er ook een M2 (en allerlei variaties daarop). Véél sneller en efficiënter dan de Intel-chips van weleer, en bovendien met meer mogelijkheden. Nu zijn er zeker nog wel enkele ‘oude’ Macs met Intel-chip die je straks nog gewoon kunt updaten, maar die ondanks die macOS Sonoma ondersteuning toch niet geschikt zijn voor álle nieuwe functies.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apple Silicon: macOS Sonoma functies die exclusief zijn

presentator overlay

Voor de sommige nieuwe macOS Sonoma-functies heb je een Mac met een Apple Silicon-chip nodig. Sommige functies zijn zeer specifiek,

1) Presentator-overlay

Presentator-overlay is een nieuw video-effect in vergaderapps. Jouw beeltenis blijft zichtbaar boven de content die je deelt, een beetje alsof je het achtuurjournaal presenteert en voor het grote scherm staat.

2) 3D-effecten in FaceTime

Tijdens een FaceTime-gesprek vul je het beeld met 3D AR-effecten zoals hartjes, confetti en vuurwerk. Je kunt ook een reactie delen met slechts een handgebaar. Dit werkt met de ingebouwde camera van Apple Silicon Macs. Máár: er is in dit geval een back-up-plan! Op Intel-Macs werkt het ook als je die gebruikt in combinatie met een iPhone 12 of nieuwer.

3) Gamemodus

De speciale gamemodus geeft games prioriteit op de CPU en GPU van de Mac. Bovendien zit er minder vertraging op de accessoires die je gebruikt: het geluid uit je AirPods klinkt dan bijvoorbeeld ook echt synchroon met wat je ziet op het scherm. Ook de controllers zijn veel meer ‘in sync’.

4’) Siri’

Heb je de taal van je Mac ingesteld op Engels? Dan kun je de virtuele assistent Siri straks ook oproepen met alleen het woord ‘Siri’, in plaats van ‘Hé Siri’.

5) Schermdeling

Werk je op afstand op je Mac? Voor schermdeling is er nu een extra krachtig modus die zeer responsief is.

6) Made for iPhone-accessoires

Made for iPhone-gehoorapparaten kun je vanaf macOS Sonoma direct koppelen met je Mac. Je hebt hiervoor een zeer recente Mac nodig. Niet alleen met een Intel-chip vis je achter het net, ook met de originele M1-chip heb je al het nakijken.

Heb ik een Mac met een Apple Silicon-chip?

Weet je niet zeker welke chip jouw Mac heeft? Het is snel genoeg terug te vinden, en wel op de volgende manier:

  • Klik linksboven op het appeltje.
  • Klik op ‘Over deze Mac’.

Als hier Apple M1 of M2 staat, zit je vooralsnog goed.

macOS Sonoma

Grote nieuwe functies van macOS Sonoma zijn interactieve widgets voor op je bureaublad, een hele reeks bijzonder fraaie screensavers en de mogelijkheid om van je favoriete website een heuse app te maken. De eerste bèta voor macOS Monterey is al beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta volgt in juli. De officiële release zal zoals gebruikelijk in het najaar zijn. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar