Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo werken de nieuwe widgets in macOS Sonoma

Auteur: iCreate
0 reacties
macOs sonoma widgets

Aan widgets op de iPhone en iPad zijn we inmiddels helemaal gewend. Maar vanaf macOS Sonoma kun je ook op de Mac widgets op dezelfde manier gebruiken. Voortaan zet je ze namelijk pontificaal op je bureaublad.

Lees verder na de advertentie

Widgets op de Mac

Met widgets heb je altijd zicht op de dingen die je belangrijk vindt, zoals je aankomende afspraken, het laatste nieuws, de weersvoorspelling en nog veel meer. Ook kun je de widgets gebruiken om de boel juist wat op te fleuren, met stijlvolle klokjes en roulerende fotolijstjes. In deze workshop laten we zien hoe je widgets instelt. Op je iPhone kun je al jaren widgets toevoegen, op de Mac nu ook!

1) Wijzig widgets in macOS Sonoma

Wijzig widgets in macOS Sonoma

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Wanneer je macOS Sonoma voor het eerst gebruikt, valt er eigenlijk niets op. Je bureaublad is nog net zo leeg als voorheen. Maar daar gaan we verandering in brengen: control-klik op je bureaublad en kies ‘Wijzig widgets’.

2) Lade met widgets

Lade met widgets

Onderin verschijnt nu een lade met alle widgets die je toe kunt voegen – en dat zijn er heel wat. Je zet ze op je bureaublad door ze naar de linkerhelft van je scherm te slepen, of door op het groene plusje bij een widget te klikken.

 3) Zoeken naar de juiste widget

Zoeken naar de juiste widget

Scrollen door de eindeloze lijst is een manier om alle widgets terug te vinden, maar dat kan natuurlijk veel gemakkelijker. Klik op de zoekbalk linksboven en zoek naar je gewenste widget. Zo wordt de keuze een stuk minder reuze!

 4) Interactieve widgets

Interactieve widgets

In tegenstelling tot de ‘oude’ variant kunnen widgets in macOS Sonoma ook interactief zijn. Zet je bijvoorbeeld de widget ‘Opdrachten-map’ neer, dan kun je erin op een knop klikken om een opdracht te activeren.

5) Gereed: je nieuwe bureaublad

Je nieuwe bureaublad met widgets

Heb je een mooie verzameling widgets? Klik dan op ‘Gereed’ en je ziet je nieuwe bureaublad verschijnen. Ben je toch niet helemaal blij met een widget, control-klik er dan op en kies ‘Verwijder widget’.

6) Wijzig een widget

Wijzig een widget

Sommige widgets zijn individueel in te stellen. Denk aan Weer, waarbij je de locatie in kunt stellen van het weerbericht, of Foto’s, waarbij je een fotoalbum kiest. Control-klik op een widget en kies ‘Wijzig ‘[naam van de widget]’.

7) Grijs en doorzichtig

grijs op de achtergrond

Wanneer je een app op de voorgrond hebt, worden de widgets automatisch grijs en doorzichtig. Zo leiden ze niet te veel af. Klik je nu op het bureaublad, dan schuiven je apps opzij en zijn je widgets weer helemaal in focus.

MacOS Sonoma: wanneer?

macOS Sonoma is de grote Mac-update van 2023: hij verschijnt op dinsdag 16 september. Naast de widgets zijn er ook meer dan 100 nieuwe screensavers. Wat er verder nieuw is, lees je ons dossier over Sonoma: