Terug naar macOS Sonoma
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

macOS Sonoma

Door Laura Grootaarts26 september 2023 10:445 min. leestijd

macOS Sonoma is de grote Mac-update van 2023. Vanaf 26 september kun je hem downloaden. Apple heeft tijdens de WWDC al een sneakpreview laten zien van macOS Sonoma – ook wel macOS 14 genoemd. Dus we weten al tot in detail wat we van de opvolger van macOS Ventura mogen verwachten. Wat is er nieuw? Kun je het ook op jouw Mac zetten? We praten je helemaal bij!

macOS Sonoma Macs

Aankondiging tijdens de WWDC

macOS Sonoma is aangekondigd tijdens Apple’s WWDC op maandag 5 juni 2023. De WWDC is Apple’s jaarlijkse conferentie voor software-ontwikkelaars. Tegelijk werden ook onder meer iOS 17 en de Apple Vision Pro aangekondigd.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

macOS Sonoma nieuwe functies

Met deze nieuwe versie zet Apple een grote stap in het versterken van zowel de productiviteit als de creativiteit van Mac-gebruikers. Denk aan meer personalisatiemogelijkheden, geavanceerde videovergaderfuncties en aanzienlijke updates voor Safari. En ook voor gamers is er goed nieuws. We lichten de belangrijkste nieuwe macOS Sonona-vernieuwingen bij elkaar.

Widgets en personalisatie

macOs sonoma widgets

Een van de opvallendste verbeteringen in macOS Sonoma is de verhoogde functionaliteit van widgets en personalisatieopties. Zet widgets direct op je bureaublad. Als je je even op iets anders concentreert, zullen ze vervagen. het is zelfs mogelijk om je favoriete iPhone-widgets te gebruiken op de Mac, zonder dat de bijbehorende app op je Mac staat.

De widgets zijn interactief, je kunt er dus kleine taakjes mee uitvoeren. Vink todo-lijstjes af, duw op de play-knop in een muziekwidget of bedien slimme apparaten in je huis. Allemaal direct vanaf je bureaublad. En over personaliseren gesproken: er is een hele collectie slow-motion screensavers met adembenemende locaties van over de hele wereld. Bovendien kun je nu alvast de standaard macOS Sonoma wallpaper instellen.

120 nieuwe wallpapers

Wie fan is van nieuwe wallpapers, is ook fan van macOS Sonoma. In de update zitten namelijk maar liefst 120 nieuwe wallpapers. En deze keer zijn ze extra bijzonder: ze functioneren namelijk ook direct als screensaver. Wanneer je naar je bureaublad tuurt, staat het beeld stil. Ben je een tijdje niet actief, dan gaat de achtergrond soepel over in een screensaver.

Mac wallpapers

Ook is het nu mogelijk om de screensaver wat meer de stijl van iOS te geven, met een klok en de huidige datum bovenin het scherm. Zo dient je Mac dus als een stijlvolle klok als je hem niet gebruikt!

Verbeterde videovergaderingen

Is videovergaderen een constante factor geworden in jouw leven? Dankzij nieuwe Sonoma-opties wordt het delen van content en appstijdens online vergaderingen een stuk eenvoudiger. Door de nieuwe “Presentator-overlay” blijf je altijd zichtbaar als een overlay bovenop gedeelde content. Daarnaast zijn er nieuwe reacties beschikbaar, zoals ballonnen, confetti en hartjes. Je activeert ze met handgebaren en dit werkt ook in apps die niet van Apple zijn.

Ook in de overige communicatie-apps gaat het een en ander veranderen. Zo wordt het in Berichten veel gemakkelijker om een specifiek berichtje terug te vinden dankzij zoekfilters. In een druk groepsgesprek spring je terug naar het oudste bericht dat je nog niet gelezen hebt, en je fleurt alles op met zelfgemaakte stickers.

Aanzienlijke updates voor Safari

Safari, de snelste browser ter wereld, heeft er een hele collectie vernieuwingen bij gekregen. Zo kun je nu gebruikmaken van profielen: maak een profiel aan voor bijvoorbeeld studie, werk en privé en houd de zaken strikt gescheiden – denk aan je geschiedenis, favorieten en tabgroepen.

macos sonoma widgets

Je favoriete websites zet je supersnel om in een Mac-app, compleet met notificaties en wie weet zelfs een plekje in je Dock. Daarnaast kun je wachtwoorden en passkeys nu heel eenvoudig delen met mensen die je vertrouwt. Dit loopt helemaal via iCloud-sleutelhanger.

Game Mode

Mac en gamen geen goede combinatie? Daar is Apple het niet mee eens en daarom introduceren ze nu op Macs met een M1-chip of nieuwer de game mode. Game Mode geeft automatisch prioriteit aan games op de CPU en GPU van je Mac, waardoor het gebruik voor achtergrondtaken wordt verminderd. Ook zit er minder vertraging op de accessoires die je gebruikt: het geluid uit je AirPods klinkt dan bijvoorbeeld ook echt synchroon met wat je ziet op het scherm.

macOS Sonoma ondersteuning

De volgende Macs krijgen binnenkort macOS Sonoma: De volgende Macs kun je dit najaar updaten naar macOS Sonoma:

  • iMac (2019 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2018 en nieuwer)
  • Mac Pro (2019 en nieuwer)
  • Mac Studio (2022 en nieuwer)
  • Mac mini (2018 en nieuwer)

Ook dit jaar zijn er weer wat oudere Macs die buiten de boot vallen. Check of jouw Mac macOS Sonoma ondersteuning heeft.

Exclusief voor Macs met een M1 of M2-chip

Houd er ook rekening mee dat niet alle Macs die kunnen updaten naar macOS Sonoma, ook daadwerkelijk alle nieuwe functies krijgen. Sommige functies vind je exclusief op Macs met een M1- of M2-chip. En in een heel enkel geval is zelfs de originele M1-chip niet meer genoeg. Het gaat om onder meer de Game-modus en de presentator-overlay. Lees meer hierover in ons artikel Deze 6 macOS Sonoma-functies zijn er alleen voor Apple Silicon-Macs.

macOS Sonoma release date

macOS Sonoma komt een stuk eerder in het jaar uit dan zijn voorgangers. De update is namelijk vanaf dinsdag 26 september (om 19:00) te downloaden via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’. Als vanouds dus eigenlijk, want tot een jaar of vijf geleden was een release eind september eerder regel dan uitzondering. Wil je helemaal op de hoogte blijven van het nieuws rondom macOS Sonoma? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPadOS 17
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden