Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

WWDC 2023: onze verwachtingen voor het grootste Apple-event in jaren

Auteur: Ward Edema
0 reacties
WWDC 2023 verwachtingen


Lees verder na de advertentie

Het is bijna zover: aanstaande maandag start de WWDC23, en het wordt het belangrijkste en grootste Apple-event in jaren. iOS 17, macOS 14, een 15-inch MacBook Air, de eerste Apple VR-bril en meer: dit zijn onze WWDC 2023 verwachtingen.

WWDC 2023 verwachtingen

Het is ieder jaar het hoogtepunt voor Apple-fans: de WWDC (Worldwide Developers Conference). Tijdens deze vijfdaagse conferentie voor app-ontwikkelaars houdt Apple het grootste Apple-event van het jaar, met daarin nieuws over grote updates voor iOS en macOS, nieuwe hardware en meer.

Dit jaar lijkt het een extra bijzondere presentatie te worden, door het eerste grote nieuwe Apple-product sinds de Apple Watch, en een gloednieuwe MacBook. En we hoeven er niet lang op te wachten, want aanstaande maandag 5 juni om 19:00 vindt het Apple-event plaats. Tijd dus om alles op een rij te zetten: dit zijn onze WWDC 2023 verwachtingen!

1. iOS 17

iOS 17


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Hier wordt ieder jaar het meeste naar uitgekeken tijdens de WWDC: de grote jaarlijkse update voor iOS. Dit jaar is het de beurt aan iOS 17, en hoewel de eerste geruchten vooral spraken van een verfijnd besturingssysteem zonder grote nieuwe functies, heeft Apple-guru Mark Gurman aangegeven dat er tóch heel wat verandert.

Apple’s doel voor dit jaar zou vooral zijn om het vergrendel- en beginscherm aan te pakken. Er komen daar onder andere interactieve widgets, een totaal vernieuwd bedieningspaneel en een betere Spotlight-zoekfunctie. Ook is de kans groot dat iOS 17 alvast voldoet aan (een deel van) de nieuwe EU-wetgeving voor digitale platforms. Dit betekent onder de komst van sideloading, waarmee het mogelijk wordt om apps van buiten de App Store te installeren. Ook heeft Apple al enkele iOS 17 toegankelijkheidsfuncties onthuld. Lees meer over de vernieuwingen van iOS 17 in ons artikel: iOS 17: deze 11 nieuwe functies zijn al gelekt.

iOS 17 komt zoals altijd eerst beschikbaar als bèta voor ontwikkelaars en andere testers, met een uiteindelijke release in september – tegelijkertijd met de iPhone 15.

2. iPadOS 17

iPadOS 17

Ook de iPad krijgt de update naar versie 17, en krijgt naar verwachting nagenoeg dezelfde upgrades als de iPhone. Daarnaast wordt het vernieuwde vergrendelscherm dat we al kennen van iOS 16 waarschijnlijk eindelijk naar de iPad gebracht.

Hierdoor kun je straks alles aanpassen, net als op de iPhone: de klok, widgets, kleuren, interactieve wallpapers en meer. Ook wordt in iPadOS 17 Stage Manager aangepakt, met allerlei nieuwe functies, zoals ondersteuning voor webcams en meerdere audio in- en outputs. Net als iOS 17 komt iPadOS 17 in september uit. Wil je alles lezen over de nieuwe iPadOS 17-functies? Bekijk ons artikel: iPadOS 17: deze nieuwe functies komen straks naar je iPad.

3. Apple Reality (Pro)

Apple Reality

Onbetwist het grootste nieuws van de WWDC 2023 wordt de Apple Reality, het eerste grote nieuwe Apple-product sinds de Apple Watch uit 2014. De Reality wordt een headset voor Augmented Reality (AR), waarmee je virtuele objecten bovenop de werkelijkheid toont, en Virtual Reality (VR), waarmee de werkelijkheid volledig wordt vervangen.

De bril krijgt volgens de laatste geruchten extreem geavanceerde displays, lenzen en sensoren die de concurrentie, zoals Oculus en HTC, voorbijstreven. Alle bediening zal via je handen gaan (dus zónder controllers), en doordat de accu extern wordt, heb je geen zware headset op je hoofd.

Apple Reality Pro

Vermoedelijk draait de Apple Reality op een nieuw besturingssysteem genaamd realityOS (of xrOS). Hierin zitten de gebruikelijke systeemapps ingebouwd zoals Safari en Mail, maar ook een App Store voor AR- en VR-apps. Deze apps zouden eerst voornamelijk gericht zijn op virtueel vergaderen en het virtueel bijwonen van concerten en sportevenementen. Meer weten over deze revolutionaire bril? Bekijk dan ons Apple Reality-dossier.

4. macOS 14

macOS 14

Of macOS dit jaar veel aandacht krijgt, is nog een vraagteken. Volgens geruchten zou veel mankracht ingezet zijn om realityOS/xrOS op tijd af te hebben voor de WWDC, waardoor andere software op een iets lager pitje is komen te staan.

Wij verwachten daardoor een bescheiden update voor de Mac, die meer gericht zal zijn op optimalisatie en kleine verbeteringen dan grote nieuwe features. En qua naam … wij gokken op macOS Mammoth. Of toch Redwood? Hoe dan ook komt macOS 14 rond oktober of november van dit jaar uit.

5. 15-inch MacBook Air (en meer Macs)

15-inch MacBook Air release

Het is al jarenlang een ergernis: wil je een grotere MacBook, dan móét je voor een 16-inch MacBook Pro gaan. En daar moet je een flink bedrag voor neertellen, want je betaalt ook direct voor een supercomputer. Daar komt dit jaar verandering in, want volgens de laatste geruchten gaat Apple tijdens de WWDC 2023 een 15-inch MacBook Air 2023 aankondigen.

Deze grotere MacBook Air krijgt volgens sommige geruchten een M3-chip, al lijkt het er steeds meer op dat het toch nog de ‘oude’ M2 wordt. Dat maakt het nog steeds een supersnelle laptop die perfect alledaagse taken aankan, en bijvoorbeeld ook geschikt is voor videobewerking en games. En door z’n grotere chassis krijgt hij waarschijnlijk ook direct de langste accuduur ooit in een MacBook Air.

Volgens de Apple-leaker Mark Gurman blijft het daar overigens niet bij. Hij denkt dat we verschillende nieuwe Macs gaan zien, maar nog onduidelijk is welke Mac we nog meer mogen verwachten naast de MacBook Air. Apple test momenteel twee high-end desktop-Macs met een M2 Max- en compleet nieuwe M2 Ultra-chip. Volgens Apple-kenner Mark Gurman gaat het om een vernieuwde versie van de Mac Studio.

6. Andere updates

Ook andere Apple-apparaten krijgen de nodige updates. Zo worden in ieder geval watchOS 10 en tvOS 17 verwacht, en vermoedelijk ook een nieuwe versie van de HomePod-software. Over deze updates is echter weinig rumoer: verwacht dus geen schokkende vernieuwingen.

Siri maatregelen

Wel interessant voor de HomePod-gebruikers is dat Apple vermoedelijk af wil stappen van de term ‘Hé Siri’. In plaats daarvan zou ‘Siri’ in het vervolg genoeg zijn om de stemassistent te activeren. Dit zou ook gaan gelden op alle andere platforms waar Siri op beschikbaar is, zoals iOS, iPadOS en macOS.

WWDC 2023 verwachtingen: blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste geruchten rondom de WWDC, en het laatste nieuws direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Apple