Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple stopt met ‘Hé Siri’ – en dit is waarom

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties
Hé Siri stopt


Lees verder na de advertentie

Het lijkt erop dat Apple’s spraakassistent stopt met reageren op ‘Hé Siri’. Naar verluidt heeft Apple namelijk plannen om dit spraakcommando aan te passen, en deze wijziging wordt mogelijk vanavond al aangekondigd. Waarop reageert Siri dan wél?

Apple stopt met ‘Hé Siri’

Afgelopen november schreef de doorgaans betrouwbare Apple-analist Mark Gurman al dat Siri een ander commando krijgt. Want terwijl je de spraakassistent nu hands-free triggert door ‘Hé Siri’ te zeggen, wil Apple dit verkorten naar ‘Siri’. Roep je Siri op via de zijknop? Dan verandert er waarschijnlijk niets voor je.

Op het eerste gezicht lijkt dit niets meer dan een kleine wijziging, maar Gurman beweert het tegenovergestelde. Volgens hem is het een ’technische uitdaging die vraagt om enorm veel AI training en onderliggende ontwikkelingen’. Er is namelijk één groot struikelblok: alle accenten en dialecten van Apple-gebruikers. Door al die verschillen kan Siri zijn naam namelijk gemakkelijker herkennen met een extra woordje als ‘Hé’.


kooptip

Met het nieuwe commando kan Siri het beter opnemen tegen concurrent Alexa, de spraakassistent van Amazon. Die roep je ook op door simpelweg de naam te zeggen. Maar Apple heeft nog meer plannen om de spraakassistent te verbeteren. Zo moet Siri ook beter worden in het herkennen van commando’s voor diensten en apps van externe partijen. Dus niet alleen voor die van Apple’s eigen apps.

Wanneer maakt Apple de overstap?

Apple’s ontwikkelaars hebben het nieuwe commando de afgelopen maanden volop getest, maar het is nog lang onduidelijk gebleven wanneer Siri de overstap maakt. Tot afgelopen weekend. Volgens Gurman is het namelijk mogelijk dat het nieuwe commando vanavond al wordt aangekondigd, tijdens het Apple-event van de WWDC.

In dat geval denken we dat het commando dit najaar wordt gewijzigd, rond de release van iOS 17. Overigens doelde Gurman afgelopen november ook al op een 2023 release, maar hij schreef toen dat 2024 wellicht realistischer is, mits de testresultaten nog tegenvallen. De tijd zal het leren.

WWDC 2023

De WWDC 2023 vindt deze week plaats, en wordt vanavond dus afgetrapt met een uitgebreid Apple-event. Daar verwachten we in ieder geval aankondigingen van wat grote nieuwe software-updates, waaronder iOS 17, macOS 14 en watchOS 10. Maar waarschijnlijk onthult Apple hier ook wat nieuwe Macs, plus de langverwachte Apple Reality.

Het event begint om 19:00 uur Nederlandse tijd, en bij iCreate houden we je vanaf dan op de hoogte van het laatste nieuws rondom de presentatie. Zo houden we een liveblog bij en zetten we alle aankondigingen voor je op een rij. Houd daarom onze website in de gaten, of volg ons op Twitter om daar op de hoogte te blijven van alle updates.

Wil je al het WWDC-nieuws liever in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief. Na de presentatie ontvang je dan zo snel mogelijk een overzicht van alle hoogtepunten.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!