Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Gerucht: Apple noemt besturingssysteem headset ‘xrOS’ – maar wat betekent dat?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Reality Pro


Lees verder na de advertentie

Apple ontwikkelt momenteel een compleet nieuw product: een AR/VR-headset. En bij een nieuw product hoort ook een nieuw besturingssysteem. Hoe dat gaat heten? xrOS, zo claimt Apple-journalist Mark Gurman van Bloomberg.

Apple-headset: xrOS

Apple bereidt zich voor op de release van de headset, ergens in 2023. Deze Apple Reality wordt een headset die zowel Virtual Reality (VR) als Augmented Reality (AR) ondersteunt. Net zoals de Apple Watch en de Apple TV krijgt de Apple Reality een eigen besturingssysteem, inclusief een eigen App Store.

Aanvankelijk werd gedacht dat het nieuwe systeem realityOS genoemd zou worden. Maar de naam is inmiddels veranderd in xrOS. Heeft die naam iets te maken met de iPhone XR van enkele jaren geleden? Dat toch niet: xr staat in dit geval voor extended reality, en dat heeft betrekking op zowel de VR als AR.

Eerder is al naar buiten gekomen dat de headset nieuwe versies van bestaande apps krijgt. Denk aan Kaarten en Berichten: die zijn opnieuw ontworpen voor een optimale AR/VR-ervaring. Het nieuwe OS zal dan ook naadloos samenwerken met de al bestaande OS’en, zoals nu al je Apple-apparaten ook al naadloos samenwerken.

Naam lijkt al vastgelegd


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Anonieme bronnen binnen Apple hebben de naam bevestigd aan Bloomberg, maar daar blijft het niet bij. Een lege vennootschap, Deep Dive LLC, heeft de naam xrOS in verschillende landen vastgelegd. Apple gebruikt vaak lege vennootschappen om in het geheim handelsmerken te registreren voor nieuwe producten.

Wanneer de headset en het bijbehorende besturingssysteem gepresenteerd worden? Reken op halverwege 2023. Apple’s conferentie voor software-ontwikkelaars, de WWDC in juni, lijkt hiervoor het meest geschikte moment. Daarna zal het nog maanden duren voordat het product daadwerkelijk te koop is. Dat geeft ontwikkelaars de tijd om nieuwe apps te maken voor de headset, zodat je er met de release ook meteen wat mee kunt.

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!