Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws

Welke desktop-Macs presenteert Apple tijdens de WWDC?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Mac Studio Review


Lees verder na de advertentie

Apple’s WWDC gaat maandag van start met een keynote waarin van alles wordt aangekondigd: van iOS 17 tot de nieuwe mixed reality-headset. Maar wellicht ook nieuwe Macs – en daarover zijn nu last-minute geruchten naar buiten gekomen.

Al een tijd wordt er gespeculeerd over nieuwe MacBooks die we gaan zien tijdens de WWDC – het zal iedereen verbazen als er straks géén 15-inch MacBook Air gepresenteerd zal worden. Maar de doorgaans betrouwbare Apple-kenner Mark Gurman wekt nu de indruk dat er ook desktop-Macs op het programma staan.

‘Apple test Macs met deze chips’

In de aanloop naar de WWDC test Apple volgens Gurman twee high-end desktop-Macs die zijn voorzien van M2 Max- en M2 Ultra-chips. De M2 Max-chip kwam voor het eerst uit in januari dit jaar, met de lancering van de 14-inch en 16-inch MacBook Pro. Maar de M2 Ultra-chip is nieuw: deze zou de M1 Ultra-chip opvolgen die Apple gebruikt in de Mac Studio. Gurman weet het volgende te vertellen over de twee machines:

  • De eerste machine die Apple heeft getest, heeft een M2 Max-chip met acht high performance-kernen, vier efficiency-kernen, een 30-core GPU en 96 GB RAM. De chip is dezelfde als die in de M2 Max-versie van de 16-inch MacBook Pro.
  • De tweede machine heeft een M2 Ultra chip met een 24-core CPU (16 high-performance cores en 8 efficiency cores) en een 60-core GPU (hoewel eerdere informatie suggereert dat M2 Ultra chips tot een 76-core GPU kunnen hebben). Verschillende configuraties hebben 64 GB, 128 GB en 192 GB RAM.

Wat voor Macs zijn dat?

De vraag is dan: om welke desktop-Macs gaat het dan? Maar helaas: dat is niet duidelijk. Geen iMac, want dat is niet high-end. Apple heeft een Mac Pro in ontwikkeling die de M2 Ultra zou moeten krijgen. Maar die wordt intern Mac 14,8 genoemd, en de Macs waar het nu om gaat zijn gelabeld als ‘Mac 14,13’ en ’Mac 14,14’. Kortom: niet de Mac Pro.


kooptip

Een Mac Studio dan? Maar ook dat is niet per se logisch, zo zei Gurman eerder dit jaar: het is onwaarschijnlijk dat Apple een versie van de Mac Studio met een M2 Ultra-chip zou uitbrengen, want deze zal dan even krachtig zou zijn als de toekomstige Mac Pro. De Macs zouden elkaar dan behoorlijk in de weg zitten. Tegelijkertijd is het ook weer zo dat er binnenkort een inruilprogramma start voor oudere Mac Studio-modellen, dat zou een teken kunnen zijn dat er iets nieuws aan zit te komen.

Meerdere Macs tijdens de WWDC

Hoe dan ook: Gurman houdt vast aan de gedachte dat er tijdens de WWDC meerdere Macs aangekondigd gaan worden. Een daarvan is de 15-inch MacBook Air, daarnaast zijn de mysterieuze Macs met M2 Max- en M2 Ultra-chip toch echt een kanshebber. Aanstaande maandag gaan we het horen tijdens de WWDC!

Wil je de ontwikkelingen van de keynote in de gaten houden? Volg dan @icreate_NL op Twitter. Wil je liever na afloop van het event een samenvatting lezen met alle hoogtepunten van de keynote? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors