Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone-app downloaden? Vanaf iOS 17 kan dat niet altijd veilig

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
App Store sideloading


Lees verder na de advertentie

Als iPhone-gebruiker kun je niet zomaar apps buiten de officiële App Store om installeren. Hierdoor weet je zeker dat alle apps die je downloadt, virusvrij en veilig zijn. Volgens Bloomberg treft Apple nu echter voorbereidingen om alternatieve appwinkels mogelijk te maken. Die zouden al vanaf iOS 17 kunnen werken.

Sideloading op de iPhone

Met Android kon je altijd al apps buiten de Play Store downloaden – dit heet ook wel sideloaden – maar Apple is daar altijd fel tegenstander van geweest. Dat het bedrijf nu toch van plan is om alternatieve appwinkels toe te staan, heeft alles te maken met nieuwe regelgeving van de Europese Unie: de Digital Markets Act.

De nieuwe wet dwingt Apple om de installatie van iOS-apps via externe bronnen toe te staan. Dit zou de digitale markt eerlijker en concurrerender maken. Volgens Bloomberg treffen Apple’s software-engineers en servicemedewerkers momenteel voorbereidingen om te voldoen aan de wet. Vanaf iOS 17 moet het dan in de EU mogelijk zijn om apps buiten de App Store om te downloaden.

iOS 16 sideloading


kooptip

Voor iOS-gebruikers is dit een grote verandering. Nu kun je er bij het downloaden van een app van op aan dat hij veilig is. Nieuwe apps die in de App Store willen komen, ondergaan immers een strenge keuring. Bij het downloaden weet je als gebruiker nagenoeg zeker dat je geen risico loopt op virussen en dat je privacy goed is beschermd.

Kans op malware, slecht voor privacy

Bij apps die je buiten de App Store om downloadt, is er groter een gevaar dat je malware binnenhaalt. In de afgelopen vier jaar hadden Android-apparaten om deze reden 15 tot 47 keer meer malware dan iPhones, betoogde Apple eerder in een rapport. Volgens de tech-gigant neemt door sideloading het aantal onveilige apps toe en kunnen ze de privacy ondermijnen.

De nieuwe wet geeft poortwachters zoals Apple om veiligheidsredenen wel enige speelruimte. Als Apple constateert dat een app of appwinkel van derden het besturingssysteem in gevaar brengt, mogen er maatregelen worden getroffen. Dit kan betekenen dat een schadelijke app niet kan worden geïnstalleerd, of dat de app automatisch wordt verwijderd.

iOS 17 komt naar verwachting in september 2023 uit. De nieuwe EU-wet (Digital Markets Act) is ook vanaf 2023 van kracht. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!