Terug naar iPadOS 17: deze nieuwe functies komen straks naar je iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS 17: deze nieuwe functies komen straks naar je iPad

Door Annemiek Lourensen1 mei 2023 11:245 min. leestijd0

Volgende maand onthult Apple de volgende grote software-update voor de iPad: iPadOS 17. Dit besturingssysteem zit vol vernieuwingen voor je toestel, maar wat kun je zoal verwachten? Dat lees je hier, want wij hebben alle geruchten over de nieuwe functies in iPadOS 17 op een rij gezet.

iPadOS 17

iPadOS 17 nieuwe functies

Hoewel iPadOS 17 nog even op zich laat wachten, vindt volgende maand – vanaf maandag 5 juni – al de WWDC 2023 plaats. Hier presenteert Apple traditiegetrouw alle nieuwe besturingssystemen voor hun apparaten. Zo zijn dit jaar iOS 17, macOS 14 en watchOS 10 aan de beurt, maar dus ook iPadOS 17.

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Welke nieuwe functies je iPad er met iPadOS 17 bij krijgt? Apple houdt dit tot hun presentatie nog geheim, maar er gaan wel al allerlei geruchten over rond. Zo gaan we waarschijnlijk de volgende vernieuwingen zien.

1. Stage Manager

Volgens twitteraar analyst941 – die correct heeft voorspeld dat de iPhone 14 Pro (Max) een Dynamic Island zou krijgen – zal Apple zich vooral focussen op Stage Manager. Met deze functie kun je tot wel vier apps tegelijkertijd openen en gebruiken, net zoals op een Mac. Stage Manager werd vorig jaar geïntroduceerd als onderdeel van iPadOS 16, maar met iPadOS 17 wil Apple de functie verder uitbreiden.

Het gaat hier om nieuwe functies die het gebruiksgemak van Stage Manager moeten verhogen. Zo hoeft je iPad-scherm straks niet meer aan te blijven als je een extern scherm hebt. En heeft dit scherm een (zelf aangesloten) webcam, dan kun je die voortaan ook gebruiken. Verder kun je de instellingen voor de audio-input aanpassen, meerdere audio- of videobestanden tegelijk afspelen en het formaat van het dock op een extern scherm aanpassen.

2. Vergrendelscherm

Het was het hoogtepunt van iOS 16: alle personalisatie-opties voor het vergrendelscherm. Zo kon je voor het eerst widgets toevoegen, de klok wijzigen en de tekstkleur veranderen. Het werd zelfs mogelijk om meerdere vergrendelschermen te ontwerpen en op te slaan, zodat je altijd kon wisselen. Helaas waren al deze functies exclusief voor de iPhone, maar het lijkt erop dat ze met iPadOS 17 ook naar de iPad komen.

3. Thuisscherm

iOS 16 stond in het teken van het vergrendelscherm, dus iOS 17 richt zich waarschijnlijk op het thuisscherm. Zo wordt er al maanden gesproken over app-icoontjes en widgets die je zelf kunt plaatsen waar je maar wilt. En die widgets, die mogen ook wel eens interactief worden. Voor nu gaan alle geruchten echter vooral over de iPhone, maar wij hopen dat de iPad dit keer ook meteen aan de beurt is. Apple, laat ons niet weer een jaar wachten alsjeblieft.

4. Gezondheid

Gezondheid app iPad

De app Gezondheid ken je al van de iPhone en Apple Watch, maar volgens analist Mark Gurman komt hij met iPadOS 17 ook naar de iPad. Met deze zet hoopt Apple dat de app populairder wordt in de gezondheidszorg, gezien tablets daar steeds vaker worden ingezet. Waarschijnlijk krijgt Gezondheid zelfs wat nieuwe functies, zoals voor je mentale gezondheid en mensen met zichtproblemen.

5. Sideloading

Hoewel er voor de meeste nieuwe functies in deze lijst altijd een kans bestaat dat ze toch niet komen, is er eentje die Apple móét introduceren: ‘sideloading’. Oftewel, het downloaden van apps buiten de App Store. Er zijn namelijk allerlei apps die hier niet beschikbaar zijn, zoals game emulators en alternatieve appwinkels, maar die je met sideloading wel ergens anders kunt downloaden en installeren.

Voor de iPhone en iPad heeft Apple sideloading nooit toegestaan – tot onvrede van velen – maar binnenkort zullen ze in Europa wel moeten. In 2024 voert de EU namelijk een wet in die verplicht dat bedrijven als Apple dit mogelijk maken. Wellicht al meteen met de release van iOS 17 en iPadOS 17, al moeten we wellicht nog op een tussentijdse update wachten.

6. Nieuwe app

iPhone-app iOS 17

Eens in de zoveel tijd komt Apple met een gloednieuwe app, en volgens The Wall Street Journal staat de volgende in het teken van journaling. Zo moet het een soort online dagboek voorstellen waarin je je activiteiten, gedachten, ideeën, doelen en meer kunt bijhouden. Echter geldt ook hier: de app komt sowieso naar de iPhone, voor de iPad weten we het nog niet zeker. En wil je alvast een voorproefje? Probeer dan de app Day One eens – daar zal Apple’s app naar verluidt op gaan lijken.

7. Speciale versie iPadOS 17?

Er gaan al enige tijd geruchten dat Apple werkt aan een extra grote iPad met een schermdiagonaal van maar liefst 14.1-inch. Deze wordt waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2024 uitgebracht, dus dit toestel wordt dan sowieso uitgerust met iPadOS 17. Althans, met een variant daarvan. Volgens analyst941 krijgt deze iPad namelijk een ‘speciale versie’ van dit besturingssysteem. Maar wat er nou zo speciaal aan wordt, is vooralsnog onduidelijk.

iPadOS 17: nieuwe functies, release en meer

De WWDC 2023 gaat van start op maandag 5 juni, en die avond krijgen we alles te horen over iPadOS 17. Wil je tot die tijd op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over de update? En over al het andere Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 17
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar