Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPadOS 17: dit zijn de nieuwe functies voor je iPad

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPadOS 17 nieuwe functies


Lees verder na de advertentie

Het is de volgende grote software-update voor de iPad: iPadOS 17. Deze versie van het besturingssysteem zit vol vernieuwingen, maar wat valt er te ontdekken? Dat lees je hier: wij hebben alle iPadOS 17 nieuwe functies op een rij gezet.

iPadOS 17 nieuwe functies

iPadOS 17 werd aangekondigd tijdens de WWDC, op maandag 5 juni. Hier presenteerde Apple traditiegetrouw alle nieuwe besturingssystemen voor hun apparaten. Onder andere iPadOS 17, maar ook iOS 17, macOS Sonoma en watchOS 10. De meeste updates komen vandaag uit, op maandag 18 september. Ook iPadOS 17!

Heb jij een iPad met iPadOS 17 ondersteuning? Na het installeren van de software-update krijg je er weer volop nieuwe functies bij. Het zijn vooral functies die de iPhone al eerder had, maar die de iPad nog miste. Hieronder hebben we de hoogtepunten op een rij gezet – dan kun je ze zelf meteen proberen.

1. Vergrendelscherm


kooptip

iPadOS 17

Het was het hoogtepunt van iOS 16: alle personalisatie-opties voor het vergrendelscherm. Zo kon je voor het eerst widgets toevoegen, de klok wijzigen en de tekstkleur veranderen. Het werd zelfs mogelijk om meerdere vergrendelschermen te ontwerpen en op te slaan, zodat je ze snel kon wisselen. Maar helaas, al deze functies waren exclusief voor de iPhone.

Met iPadOS 17 maakt Apple een flinke inhaalslag, want de nieuwe functies voor het vergrendelscherm zijn er nu ook voor de iPad. Ook hier geldt: voeg widgets toe, verander de stijl van de klok en sla meerdere vergrendelschermen op. Plus Apple heeft heel wat nieuwe achtergronden toegevoegd, waaronder een reeks met coole planeten.

2. Widgets

Ook de widgets op het thuisscherm hebben een upgrade gekregen, want vanaf iPadOS 17 zijn ze interactief. Je kunt nu rechtstreeks in een widget zelf bepaalde acties uitvoeren, gewoon door ‘m aan te tikken. De widget stuurt je dan niet meer door naar de bijbehorende app. Wil je bijvoorbeeld iets afvinken uit een boodschappenlijstje van de Notities-app, dan hoef je voortaan alleen maar op het bijbehorende bolletje te tikken.

3. Gezondheid

Gezondheid iPadOS 17

De app Gezondheid ken je al van de iPhone en Apple Watch, maar met iPadOS 17 vind je hem ook op de iPad. De interface ziet er hetzelfde uit – Apple heeft ‘m alleen in een groter jasje gestoken. Ook zijn er wat nieuwe functies. Met name voor je mentale gezondheid: de app heeft nu een categorie waarmee je dagelijks je stemming of gevoelens kunt registreren, zodat je meer inzicht in je mentale gesteldheid krijgt.

4. Pdf-bestanden

Met iPadOS 17 is het gemakkelijker om formulieren te bewerken. Ontvang je een pdf-bestand, dan herkent je iPad de open tekstvelden en zorgt hij ervoor dat je deze snel kunt invullen. Heeft je iPad data als je naam en adres opgeslagen? Dan worden deze gegevens meteen voorgesteld en hoef je ze alleen maar aan te tikken.

5. Live activiteiten

De functie ‘Live activiteiten’ ken je ook al van de iPhone: hiermee houd je bepaalde gebeurtenissen live in de gaten. Zo kun je er een bezorger mee volgen, actuele informatie over je vlucht bekijken of spieken naar tussenstanden van een voetbalwedstrijd. Heb je de functie geactiveerd, dan lees je alle informatie af via het vergrendelscherm. Wel heb je er een compatibele app voor nodig.

Nog meer nieuwe functies iPadOS 17

De bovenstaande functies zijn de hoogtepunten, maar je vindt nog veel meer nieuwe functies in iPadOS 17. Onder andere de volgende:

  • Externe camera aansluiten. Ben je niet tevreden met de selfiecamera van je iPad? Met iPadOS 17 kun je een externe camera of webcam aansluiten en gebruiken.
  • Handgebaren in FaceTime. Wanneer je in FaceTime een videogesprek begint en bepaalde handgebaren gebruikt, verschijnen er leuke effecten in beeld. Denk aan hartjes, regen, vuurwerk en meer.
  • Verbeteringen voor Spotlight. Spotlight is een bekende functie waarmee je snel bepaalde bestanden, apps en meer kunt vinden. Met iPadOS 17 zijn de resultaten net wat nauwkeuriger geworden. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘Foto’s’, dan laat hij naast de app zelf ook specifieke fotoalbums zien.
  • Verbeteringen voor Stage Manager. De functie Stage Manager is een stuk stabieler geworden en heeft wat nieuwe functies gekregen. Pas bijvoorbeeld de formaten van de vensters aan of voeg een app uit het Dock sneller toe aan je huidige indeling.

Alles over iPadOS 17

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over iPadOS 17? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!