Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Ventura: dit zijn de spannendste nieuwe functies

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Nieuwe functies macOS Ventura


Lees verder na de advertentie

Het is bijna zover: macOS Ventura komt eraan! Maandagavond kun je je Mac updaten. Geloof ons maar: daarna voelt-ie weer als nieuw. Want er komen allerlei toffe nieuwe functies naar je MacBook en iMac. Welke daarvan moet je nou echt even zien?

Continuity camera

macOS Ventura: nieuwe functies voor je Mac

Maandag 24 oktober verschijnt dan eindelijk de opvolger van macOS Monterey: macOS Ventura (ook wel bekend als macOS 13). Om 19.00 uur kun je ondersteunde Macs updaten naar het nieuwe besturingssysteem. Wat je daarna meteen ziet, is een splinternieuwe macOS Ventura achtergrond. Maar daar blijft het niet bij! Er zijn talloze vernieuwingen, groot en klein – en dit zijn de leukste om direct na het updaten meteen uit te proberen.

1) Stage Manager


kooptip

macOS Ventura Stage manager

Ben je een multitasker pur sang? En wissel je dus constant tussen al je apps? Dan is Stage Manager in macOS Ventura misschien iets voor jou, want die schept orde in de chaos. Stage Manager zit overigens ook in iPadOS 16, voor de iPad.

Openstaande apps en vensters worden automatisch door Stage Manager georganiseerd, en het actieve venster verschijnt prominent in beeld. Je maakt groepen van apps aan waar je snel tussen wisselt via de miniaturen links in het scherm. Kortom: je kunt je goed focussen op je huidige taak, maar ziet toch in één oogopslag al het andere dat je aandacht nodig heeft. Je opent Stage Manager straks via het Bedieningspaneel van je Mac.

2) Continuïteitscamera: je iPhone als webcam

iPhone als webcam Mac

De ingebouwde camera van je Mac is oké, maar niet meer dan dat. De camera van je iPhone is een stuk beter. Met macOS Ventura kun je nu die iPhone-camera gebruiken als webcam en kom je veel beter voor de dag. Als je een app opent die gebruikmaakt van de camera, bijvoorbeeld FaceTime of PhotoBooth, houd dan eens je iPhone (met ten minste iOS 16) in de buurt van je Mac. Doorgaans verschijnt daar dan automatisch de vraag of je de camera van je iPhone wilt gebruiken.

Je iPhone-camera heeft meer mogelijkheden dan die van je Mac. Via het Bedieningspaneel vind je verschillende effecten, ze verschillen per iPhone-model. Denk aan portretmodus (waarbij de achtergrond vaag wordt), Middelpunt (waarbij de camera op jou gericht blijft) en Studiolicht (een donkere achtergrond en je gezicht belicht). Ook nieuw: Desk View, waarbij je via de ultragroothoekcamera laat zien wat er op je bureau ligt.

3) Systeeminstellingen

Systeeminstellingen in macOS Ventura

Als er een app een gedaanteverwisselingen ondergaat in macOS Ventura, dan is het wel Systeemvoorkeuren. Pardon: Systeeminstellingen. De app is veel meer in lijn met de Instellingen-app van de iPhone en iPad. Niet alleen qua naam, maar ook qua looks. Wij vinden het design een stuk overzichtelijker, en dankzij de nieuwe navigatiekolom vind je sneller wat je zoekt. Maar je zult er even je we in moeten vinden – gelukkig heeft die nieuwe navigatiebalk ook een zoekveld.

4) Check de nieuwe apps

Weer in macOS Ventura

Met macOS Ventura komen er ook twee nieuwe apps naar je Mac. Alhoewel, nieuw: je kent ze al van de iPhone. Apple brengt ze nu ook naar de app zodat er meer consistentie is tussen al je Apple-devices. Het gaat om de apps Weer en Klok. De apps lijken in alles op de iOS-versie, maar hebben een design dat beter werkt voor het grotere scherm van je Mac. Later volgt er nog een app, en die is echt helemaal nieuw: Freeform. Dit is een soort digitaal whiteboard maar hier weten we verder nog weinig van.

5) Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

macOS Ventura gedeelde iCloud fotobibliotheek

Stel een Gedeelde iCloud-fotobibliotheek in om foto’s te delen met maximaal vijf familieden of vrienden. Deel al je foto’s of selecteer specifieke foto’s aan de hand van slimme regels.De bieb ziet er bij iedereen hetzelfde uit: iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. De functie verschijnt tegelijkertijd ook voor iPad en iPhone.

En heel veel meer!

De bovenstaande vijf functies zijn wat ons betreft de dingen die je meteen even moet zien. Maar er is nog veel meer om te ontdekken! Met name zijn er heel wat zaken van iOS 16 die je straks ook terugvindt op je Mac. Zo kun je mail inplannen, intrekken en meer. Ook Berichten kun je aanpassen of zelfs verwijderen. Je Mac speelt kalmerende achtergrondgeluiden af, zoals regen en zee. En Focus is verder uitgebreid, zodat je niet wordt afgeleid.

De macOS Ventura release dat is aanstaande maandag 24 oktober om 19.00 uur. Maar voordat je op avontuur gaat in macOS Ventura: lees ook ons artikel macOS Ventura komt eraan: zorg voor een goede voorbereiding op je Mac!

Dit vind je misschien ook interessant

Profiteer optimaal van de updates met de iCreate specials!

iCreate specials

Wil jij snel aan de slag met alle toffe vernieuwingen en verbeteringen van macOS Ventura en iPadOS 16? Bestel dan nu de speciale edities en jij leest alle details over de updates. Of kies voor een pakket en je krijgt het gratis thuisbezorgd! Wij helpen je graag om het maximale uit jouw Apple-producten en de nieuwste updates te halen.

Bestel de specials