Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Ventura komt eraan: zorg voor een goede voorbereiding op je Mac!

Auteur: Maurice Snijders
1 reacties
macOS Ventura voorbereiding


Lees verder na de advertentie

De nieuwste versie van macOS komt eraan, de macOS Ventura release date is aanstaande maandag 24 oktober. Wil je macOS Ventura direct en zonder problemen installeren, zorg dan voor een goede voorbereiding. We laten je zien waar je op moet letten!

macOS Ventura: de grote update voor je Mac

macOS Ventura, oftewel macOS 13, is de grote Mac-update van 2022. Er komen allerlei handige nieuwe functies naar je MacBook of iMac. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om mails in te trekken of ze in te plannen voor verzending op een later moment. Of het intrekken/aanpassen van Berichten. Je kunt straks je iPhone als webcam voor je Mac gebruiken. En een aantal apps die je al kent van de iPhone, maken nu ook hun debuut op de Mac: het gaat om Klok en Weer. Maandag 24 oktober is het dus zover, naar verwachting om 19.00 uur ’s avonds. Jij bent waarschijnlijk al klaar voor macOS Ventura – maar is je Mac er al klaar voor?

macOS Ventura voorbereiding: is jouw Mac geschikt?

Voordat je begint met de voorbereiding, moet je natuurlijk weten of jouw Mac überhaupt macOS Ventura ondersteuning heeft. Is je Mac uit 2016 of nog ouder, dan kun je het wel vergeten. Je kunt dan natuurlijk wel gewoon nog macOS Monterey blijven gebruiken. De Macs waar je macOS Ventura in elk geval wel op kunt installeren, staan in het volgende lijstje:

 • MacBook (2017 en nieuwer)
 • MacBook Air (2018 en nieuwer)
 • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac mini (2018 en nieuwer)
 • iMac (2017 en nieuwer)
 • iMac Pro (2017 en nieuwer)
 • Mac Pro (2019 en nieuwer)
 • Mac Studio (2022)

Check je opslagruimte


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

macOS opslag controleren

Heeft jouw Mac macOS Ventura ondersteuning? Hartstikke mooi! De volgende stap van je voorbereiding is dan om te controleren of je voldoende opslagruimte hebt om de update te kunnen installeren. Voor Ventura heb je zo’n 15 GB opslagruimte nodig. In de praktijk is het echter aan te raden om toch minimaal 25 GB vrij te hebben, zodat je nog wat ruimte overhoudt. Dit komt de prestaties van je Mac zeker ten goede. Ook het installeren van macOS Ventura gaat dan een stuk sneller. Hoeveel ruimte er beschikbaar is, controleer je als volgt:

 • Klik op het appeltje linksboven.
 • Klik op ‘Over deze Mac’.
 • Klik op ‘Opslag’.

Als je op ‘Beheer’ klikt, zie je waar de opslagruimte voor wordt gebruikt. Zo zie je in een oogopslag wat je het beste kunt verwijderen om wat meer opslagruimte te krijgen als dat nodig is.

Update je apps

Het is gebruikelijk dat ontwikkelaars hun apps al voor de release van macOS Ventura geschikt maken voor het nieuwe besturingssysteem. Het is dan ook aan te raden om die apps al te updaten voordat je Ventura gaat installeren. Je loopt dan het minste risico dat de apps naderhand problemen opleveren.

Om te controleren op updates ga je naar de App Store en klik je op ‘Updates’. Zie je nog geen updates, klik dan voor de zekerheid nog even op ‘Store>Laad pagina opnieuw’. Heb je ook apps geïnstalleerd die niet uit de App Store komen, dan moet je die nog afzonderlijk updaten.

Maak voor de zekerheid een back-up

Omdat je nooit helemaal zeker weet of het installeren van een nieuw besturingssysteem probleemloos verloopt, raden we aan om van tevoren een back-up te maken met Time Machine. Mocht het onverhoopt mis gaan, dan kun je in elk geval altijd nog bij je bestanden. Een back-up maak je als volgt:

 • Sluit een lege externe schijf met voldoende opslagruimte aan op je Mac.
 • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de aangesloten schijf.
 • Klik op ‘Gebruik schijf’.
 • Time Machine maakt nu een back-up. Dit kan tot een paar uur duren.

Er is ook een ‘quick & dirty’ manier om je belangrijkste documenten veilig te stellen: bewaar ze in iCloud.

 • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’.
 • Tik achter iCloud Drive op ‘Opties’. Vink “Map ‘Bureaublad’ en ‘Documenten’” aan.

Je bestanden die op je bureaublad of in de map documenten staan, zijn op die manier zelfs toegankelijk via de app Bestanden op je iPhone of iPad.

macOS Ventura installeren

Je hebt je Mac nu goed voorbereid op de komst van macOS Ventura. Houd er rekening mee dat er in het begin nog wel wat bugs in kunnen zitten. Wil je die koste wat kost voorkomen, dan is het geen slecht idee om nog even te wachten met het installeren van macOS Ventura.

Vanaf het moment dat macOS Ventura beschikbaar is, kun je het gratis downloaden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Daar klik je dan op ‘Werk nu bij’ en doorloop je de stappen die in beeld verschijnen.

Profiteer optimaal van de updates met de iCreate specials!

iCreate specials

Wil jij snel aan de slag met alle toffe vernieuwingen en verbeteringen van macOS Ventura en iPadOS 16? Bestel dan nu de speciale edities en jij leest alle details over de updates. Of kies voor een pakket en je krijgt het gratis thuisbezorgd! Wij helpen je graag om het maximale uit jouw Apple-producten en de nieuwste updates te halen.

Bestel de specials