Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPadOS 16: Stage Manager is de grootste vernieuwing (maar werkt het op jouw iPad?)

Auteur: iCreate
0 reacties
Stage Manager iPadOS 16


Lees verder na de advertentie

Al sinds 2015 is Apple flink aan het sleutelen aan multitasking op de iPad. En hoewel er door de jaren heen veel interfaces uit zijn geprobeerd, voelde multitasking nooit echt zo intuïtief als we gewend zijn van de Mac. Nu komt daar verandering. Het is de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager. Aanstaande maandag verschijnt de update en komt deze nieuwe functie naar de iPad – wij laten je nu alvast zien hoe het werkt!

Stage Manager op de iPad

Deze gloednieuwe functie maakt het eindelijk mogelijk om te werken met losse vensters op je iPad, die je net als op de Mac over elkaar heen kunt slepen. Zo is het voor eerst mogelijk om vier apps tegelijk te openen – en met een extern scherm erbij zelfs acht apps tegelijk! Stage Manager voegt dus écht wat toe als je productief wilt zijn met je iPad.

Niet voor alle iPads


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Er is één maar: je hebt er wel een iPad met M1-chip voor nodig, dus de ten minste iPad Pro uit 2021 of iPad Air uit 2022. In een iets beperktere versie werkt het ook op de iPad Pro’s van 2018 en nieuwer – je kunt dan geen gebruik maken van externe schermen.

Er zijn dus heel veel iPads die het niet ondersteunen, waaronder de nieuwste iPad mini die nog geen jaar oud is. En dat terwijl enkele whizzkids Stage Manager op de iPad mini via een omweg wél aan de praat hebben gekregen. Zelfs op de allernieuwste iPad 2022 die Apple nog maar net heeft aangekondigd, werkt het niet.

iPadOS 16: Stage Manager

Hoe werkt Stage Manager precies? We geven je een sneakpreview van de mogelijkheden van Stage Manager op de iPad. De functie komt overigens ook naar de Mac, met macOS Ventura. Daar werkt het ongeveer hetzelfde.

1) Stage manager ondersteuning

Stage manager ondersteuning

Ondersteunt jouw iPad wel Stage Manager? Open ‘Instellingen>Algemeen>Info’ en bekijk de modelnaam: op het moment van schrijven worden de iPad Air (5e generatie), 12,9-inch iPad Pro (5e generatie) en 11-inch iPad Pro (3e generatie) ondersteund.

2) Open via het Bedieningspaneel

Openen via het Bedieningspaneel

Sleep van de rechterbovenhoek naar beneden, zoek naar de Stage Manager-knop en tik erop: je herkent hem aan drie vierkantjes met een groot vierkant. Zie je hem niet? Voeg de knop toe in Instellingen, onder ‘Bedieningspaneel’.

3) App nieuwe stijl

Apps in Stage manager

Open nu een app. Hij wordt geopend in een venster in het midden van het scherm: onderin blijf je je Dock zien, en links zie je je recente apps. Je past de grootte van het venster aan met het elleboogje rechtsonder.

4) Drie puntjes

Opties toegankelijk maken

Wanneer je op de drie puntjes aan de bovenkant van het venster tikt, krijg je vier opties. Hiermee kun je zoomen tot de app beeldvullend is, een venster toevoegen via het thuis-scherm, of de app minimaliseren of sluiten.

5) Meer apps

Meer apps toevoegen

Voeg wat vensters toe via de drie puntjes, of door een app uit je Dock over het huidige venster te slepen. Je kunt maximaal vier apps tegelijk in beeld hebben – en met een extern scherm nog eens vier erbij.

6) Extra ruimte

Creëer extra ruimte

Het is mogelijk om nog wat extra ruimte te creëren. Open hiervoor weer het Bedieningspaneel van rechtsboven, en houd de Stage Manager-knop even ingedrukt. Je kunt nu je Dock en recente apps uit beeld halen.

Meer lezen over iPadOS en iOS 16

Wil je graag op de hoogte blijven van de grote updates van dit jaar? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Profiteer optimaal van de updates met de iCreate specials!

iCreate specials

Wil jij snel aan de slag met alle toffe vernieuwingen en verbeteringen van macOS Ventura en iPadOS 16? Bestel dan nu de speciale edities en jij leest alle details over de updates. Of kies voor een pakket en je krijgt het gratis thuisbezorgd! Wij helpen je graag om het maximale uit jouw Apple-producten en de nieuwste updates te halen.

Bestel de specials