Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17.4 is uit, en Apple zelf is er niet blij mee

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
iOS 17.4

Apple heeft zojuist iOS 17.4 uitgebracht voor de iPhone. Voor de iPad verscheen tegelijkertijd iPadOS 17.4. Het gaat om een behoorlijk grote update voor iOS 17 – met name voor ons in de EU zijn er heel wat veranderingen. Apple zelf is daar overigens niet blij mee, maar veel keuze hadden ze niet.

Lees verder na de advertentie

iOS 17.4: grote vernieuwingen voor de EU

iOS 17.4 brengt een reeks veranderingen met zich mee voor consumenten binnen de Europese Unie, ingegeven door de introductie van de Digital Markets Act (DMA) deze maand. Deze nieuwe regelgeving is ontworpen om een eerlijker, meer open digitale markt te bevorderen door grote technologiebedrijven zoals Apple te verplichten hun platformen opener te maken en de voorkeursbehandeling van hun eigen diensten te verminderen. Dat leidt tot de volgende veranderingen, die Apple natuurlijk nooit uit zichzelf bedacht zou hebben:

Toegang tot alternatieve App Stores

Een van de opvallendste veranderingen is dat Apple gebruikers moet toestaan toegang te verkrijgen tot alternatieve App Stores. Dit betekent een opvallende verschuiving in het beleid van Apple, dat tot nu toe een strikt gecontroleerde omgeving had waarin alleen apps uit de eigen App Store geïnstalleerd konden worden. Waar je je apps voortaan kunt halen, lees je in ons artikel Deze alternatieve appwinkels krijgt je iPhone er met iOS 17.4 bij.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Vrijheid voor banken in NFC-Betalingen

iOS 17.4 zal ook banken en andere financiële instellingen de vrijheid geven om Near Field Communication (NFC) technologie te gebruiken voor hun betalingssystemen. Tot dusver had Apple de toegang tot NFC-chips in zijn apparaten beperkt, waardoor alleen Apple Pay volledig kon profiteren van deze technologie voor contactloze betalingen. Met deze wijziging kunnen consumenten profiteren van een bredere keuze aan betalingsmogelijkheden, waardoor de concurrentie tussen betalingsdiensten wordt gestimuleerd.

Echte keuzevrijheid in browsers

Nog een belangrijke aanpassing is de echte keuzevrijheid in browsers. Je bent niet langer beperkt zijn tot Safari als standaardbrowser, maar mag elke gewenste browser instellen als standaard. En ja: eerder kon je ook al voor andere browsers kiezen, maar die waren toen allemaal gebouwd op de principes van Apple’s eigen Safari.

En verder …

iOS 17.4 brengt een frisse wind naar je emoji-toetsenbord met nieuwe toevoegingen zoals paddenstoelen, feniksen, limoenen en nog veel meer. Apple Podcasts wordt verrijkt met transcripties in Engels, Spaans, Frans, en Duits. Onderaan dit bericht lees je de iOS 17.4 release notes van Apple, met daarin alle nieuwe functies en verbeteringen. Of lees er meer over in de onderstaande artikelen:

iOS 17.4 downloaden

Voordat je gaat updaten …

Ga je je iPhone updaten naar iOS 17.4? Dit is het moment om hem even op te schonen. Bijvoorbeeld met CleanMyPhone van MacPaw. Deze slimme app ruimt op basis van AI je fotobibliotheek op, zodat er weer ruimte vrijkomt op je telefoon. Je kunt de app gratis uitproberen: negeer de buttons en tik steeds linksboven op het kruisje.

Ergens de komende dagen verschijnt er een rode badge bij de app Instellingen. Als je die volgt, kom je er vanzelf. Maar ben je benieuwd naar de toevoegingen, of wil je gewoon dat je iPhone up-to-date is? Dan kun je de update ook nu al downloaden en installeren:

 • Open de Instellingen-app.
 • Tik op ‘Algemeen’.
 • Selecteer ‘Software-update’.
 • Kijk of de update er is en klik op ‘Werk nu bij’

Heb je iOS 17.4 gedownload en geïnstalleerd, en heb je een Apple Watch? Dan kun je meteen verder met updaten, want voor de iWatch is watchOS 10.4 verschenen.

iOS 17.4 release notes

Apps in de EU

Inwoners van de Europese Unie hebben nu nieuwe opties waarmee ze het volgende kunnen doen:

 • Apps van alternatieve appmarktplaatsen installeren
 • Webbrowser met alternatieve browser-engines installeren
 • De standaardwebbrowser beheren wanneer je Safari de eerste keer opent
 • Alternatieve betalingsopties gebruiken voor apps in de App Store met de badge voor externe aankopen

Voor sommige opties is ondersteuning van de ontwikkelaar vereist

Emoji’s

 • Nieuwe emoji’s, waaronder paddenstoel, feniks, limoen, gebroken ketting en schuddend gezicht, zijn beschikbaar op het emoji-toetsenbord
 • 18 emoji’s van personen en lichamen nu in beide richtingen

Apple Podcasts

 • Met transcripten kun je een aflevering volgen met tekst die gemarkeerd wordt en gelijkloopt met de audio in het Engels, Spaans, Frans en Duits
 • De tekst in een aflevering kan in zijn geheel worden voorgelezen, er kan in worden gezocht naar een woord of zin, er kan op worden getikt om vanaf een bepaald punt af te spelen en de tekst kan worden gebruikt met toegankelijkheidsvoorzieningen als ‘Tekstgrootte’, ‘Verhoog contrast’ en ‘VoiceOver’

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

 • Met muziekherkenning kun je gevonden nummers toevoegen aan je Apple Music-afspeellijsten en -bibliotheek en aan Apple Music Classical
 • Siri heeft een nieuwe optie om berichten aan te kondigen die je ontvangt in een ondersteunde taal
 • ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ bevat nu een optie voor verhoogde beveiliging in alle locaties
 • Batterijconditie in Instellingen toont op alle iPhone 15- en iPhone 15 Pro-modellen aantal batterijcycli, productiedatum en eerste gebruik
 • Er is een probleem verholpen waarbij contactafbeeldingen leeg werden weergegeven in Zoek mijn
 • Er is een probleem verholpen voor gebruikers van een dubbele simkaart waarbij het telefoonnummer van primair in secundair veranderde, wat zichtbaar was voor de groep waarnaar ze een bericht hebben verstuurd