Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 166De geheime functies van iOS 18 🔥
iCreate 166

Lees verder onder de advertentie

Wat is NFC? Alles wat je moet weten over de NFC tag

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
NFC tag

Je hebt er misschien weleens van gehoord: NFC – de afkorting van Near Field Communication. Het is een veilige manier om vanaf zeer korte afstand gegevens uit te wisselen. Het komt bijvoorbeeld van pas als je met je iPhone betaalt via Apple Pay. Maar wist je dat er nog veel meer toepassingen zijn? En dat je zelf NFC-tags kunt kopen en programmeren? Lees snel dit artikel en je weet er alles over!

Wat is NFC op je mobiel?

Wat is NFC? Met NFC kun je op korte afstand draadloos gegevens uitwisselen. Het lijkt een beetje op bluetooth, maar bij de NFC technologie is de afstand echt zeer beperkt: je iPhone moet op minder dan tien centimeter afstand zijn om contact te maken en gegevens over te dragen. Dat maakt het meteen ook heel veilig.

Zo kun je bijvoorbeeld contactloos betalen met je iPhone door middel van Apple Pay. Je houdt de iPhone dan tegen het pinautomaat aan. Je iPhone is dan het betaalmiddel (de nfc tag) en die communiceert met de pinautomaat (de nfc tag lezer). En ook als je een Apple AirTag gevonden hebt, komt NFC enorm van pas – daarover zo nog meer.

Heb ik NFC op mijn telefoon?

Waarschijnlijk wel, want de iPhone ondersteunt al jaren NFC. De iPhone 6 uit 2014 was de eerste iPhone met NFC. Heeft mijn telefoon NFC? Dat zie je in de onderstaande lijst:

Wil je weten hoe je NFC kunt gebruiken en activeren op je iPhone? Lees dan ons artikel over NFC aanzetten iPhone.

Overigens is de iPhone niet het enige apparaat met een NFC-chip. Ook de Apple Watch is ermee uitgerust. Dat geldt voor alle Apple Watch-modellen. Ook hiermee kun je dus betalen met Apple Pay. En daarvoor is het niet eens nodig dat je je iPhone bij je hebt, de chip in de Apple Watch gaat online via de pin-terminal en regelt de betaling vervolgens helemaal zelf af. Vergelijkbaar met een pinpas, in feite.

NFC toepassingen

Nieuwe smartphones – van iPhone tot Samsung – beschikken allemaal over een NFC-chip. NFC toepassingen zijn wijd verbreid. Zo vind je NFC tags bijvoorbeeld op je paspoort of andere identiteitsdocumenten. Bij hotels, B&B’s en AirBNB’s krijg je steeds vaker een nfc-kaartje om je kamer mee te ontgrendelen. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwe koptelefoon koppelen met je iPhone door de NFC-tag op de verpakking te scannen.

Applclips nfc

Bovendien wordt NFC steeds vaker ingezet voor marketing-toepassingen. Scan met je iPhone of Android-toestel een tag (vaak in de vorm van een sticker) en je ziet bijvoorbeeld bepaalde informatie over een product, zoals een handleiding. Apple gebruikt ze bijvoorbeeld voor Appclips, waarmee je een fragment van een app downloadt.

Het lijkt een beetje op het scannen van een QR-code, maar in het geval van een nfc tag hoef je de camera niet eens te openen. Het is voldoende om je iPhone in de buurt van de tag te houden of tegen de tag aan te ’tikken’.

NFC tags kopen en zelf programmeren

Wist je dat je ook zelf NFC-tags kunt kopen (ze kosten bijna niks) en ze dan zelf kunt programmeren? In iOS 13 heeft Apple NFC verder opengesteld, en sindsdien is Opdrachten de NFC tag app! Met de app Opdrachten kun je namelijk een taak bouwen die wordt uitgevoerd zodra je een NFC-tag scant met je telefoon. Je geeft dan zelf aan wat je iPhone moet doen wanneer deze een NFC-tag scant. Hiervoor heb je een iPhone 7 of nieuwer nodig.

Wat kun je er dan mee? Hang de nfc-tag bijvoorbeeld bij je voordeur, en scan hem bij thuiskomst om je slimme apparaten te activeren. Maak een nfc visitekaartje. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus wees vooral creatief. Om je eigen actie te programmeren, doe je het volgende:

  • Open de app Opdrachten.
  • Tik op ‘Automatisering’.
  • Tik op ‘Nieuwe automatisering’.
  • Zoek ‘NFC’ en selecteer de automatisering.
  • Tik op ‘Scan’ en houd de NFC-Tag in de buurt van je iPhone.
  • Geef je Tag een naam.
  • Tik op Volgende.

Nu krijg je de mogelijkheid om een taak toe te voegen die straks wordt uitgevoerd als je de NFC-tag scant. Je kunt de opdracht ook weer wissen en een nieuwe programmeren. De tags zijn dus herbruikbaar.

AirTag en NFC

AirTag NFC scannen

NFC speelt ook een rol in de werking van de AirTags, want stiekem is de AirTag ook een NFC-tag. Ben jij je spullen met daaraan een AirTag kwijt, en vindt iemand anders ze terug? Dan is het de bedoeling dat die eerlijke vinder de AirTag scant met een smartphone die NFC heeft. Een iPhone is niet per se nodig, ook een Android-toestel is hiervoor geschikt.

De vinder moet de witte zijde van de AirTag bij de bovenkant van zijn telefoon houden. Daarna zorgt NFC ervoor dat er een melding in beeld komt die verwijst naar een website met meer informatie over de AirTag in kwestie. Bijvoorbeeld jouw telefoonnummer of mailadres. Zo krijg jij je kostbare spulletjes hopelijk weer terug.

De AirTag heeft bovendien nog een leuk geheim: je kunt hem net zoals andere NFC-tags programmeren in de app Opdrachten. Het werkt dan precies zoals we hierboven beschreven hebben bij ‘NFC tag kopen en zelf programmeren’.

NFC open voor iedereen

In iOS 17.4 wordt de NFC-chip van de iPhone opengesteld voor andere betaaldiensten en -apps. Momenteel werkt de chip alleen voor Apple’s eigen dienst Apple Pay en de app Wallet. Maar in maart 2024 gaat de Digital Markets Act in, en dat betekent dat Apple ruimte moet geven aan de concurrentie. Straks kun je dus op Apple Pay-achtige wijze betalen met bijvoorbeeld je ov-chipkaart of Google Pay. Ontwikkelaars moeten een en ander nog wel verwerken in hun apps, dus het kan nog een tijdje duren voordat je er in de praktijk ook echt wat van merkt.

Wil je op de hoogte blijven van iOS-updates? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

NFC-tag uitzetten?

Ten slotte: de NFC-tag uitzetten op je iPhone kan niet. Je kunt er natuurlijk wel gewoon voor kiezen om functies zoals Apple Pay helemaal niet te gebruiken of überhaupt te activeren.