Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze nieuwe functies van iOS 17.4 komen níét naar de iPad

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17.4 functies iPad

Wanneer je iPhone nieuwe functies krijgt, komen ze meestal ook naar de iPad. iOS 17.4 brengt hier verandering in: de iPad krijgt veel nieuwe functies van deze iPhone-update níét.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de release van iOS 17.4 en iPadOS 17.4? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.4 & iPadOS 17.4

iOS 17.4 is de volgende tussentijdse update voor de iPhone. De eerste bèta – een testversie van de software – kwam vorige week uit voor ontwikkelaars, die voor het gewone publiek zal later volgen. Inmiddels weten we al welke nieuwe functies de update naar de iPhone brengt, en daar hebben Apple-gebruikers lang op gewacht. Zo kun je straks apps buiten de App Store downloaden, met dank aan alternatieve appwinkels. En het wordt gemakkelijker om een nieuwe standaardbrowser in te stellen.

kooptip

Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!
Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook iPadOS 17.4 komt eraan, maar inmiddels is duidelijk dat niet alle functies die in iOS 17.4 zitten ook naar de iPad komen. Een bewuste keuze, aldus Apple. De meeste nieuwe functies zitten namelijk alleen in iOS 17.4 vanwege de Europese Unie: Apple zou een poortwachter-positie hebben en iOS zou als besturingssysteem niet voldoen aan de Digital Markets Act. Met de nieuwe functies is dit probleem opgelost.

Apple heeft echter duidelijk gemaakt dat alleen iOS is bestempeld als poortwachter, niet iPadOS, en de Europese Unie denkt er ook zo over. De twee partijen zien de twee besturingssystemen dus als compleet verschillende platformen, ondanks hun overeenkomsten. Het is voor de iPad dan ook niet nodig om alle nieuwe functies van iOS 17.4 over te nemen. En daar heeft Apple ook voor gekozen.

Nieuwe functies iOS 17.4: niet voor de iPad

Toch is er meer aan de hand: iPadOS heeft dan geen poortwachterpositie volgens de Digital Markets Act, maar de App Store heeft dit wél. Ook daarvoor heeft Apple dus wat veranderingen en nieuwe functies moeten implementeren. En gezien de App Store op al je Apple-apparaten staat, komen ze niet alleen naar de iPhone, maar ook naar de iPad, Mac, Apple TV en meer.

Om een lang verhaal kort te maken: sommige nieuwe functies in iOS 17.4 komen alleen naar de iPhone, maar alles wat er binnen de App Store verandert, gebeurt op alle Apple-apparaten. Daardoor kun je het volgende verwachten:

  • De mogelijkheid om alternatieve appwinkels te installeren en hieruit apps te downloaden: alleen op de iPhone.
  • Een nieuwe prompt die je vraagt om een standaardbrowser te selecteren: alleen op de iPhone.
  • Ondersteuning voor alternatieve browsers: alleen op de iPhone.
  • De mogelijkheid om een standaard NFC- of wallet-app te selecteren: alleen op de iPhone.
  • Alternatieve betaalmethoden in de App Store en wijzigingen met betrekking tot commissies: op alle Apple-apparaten.
  • Toegang tot cloudgaming-diensten in de App Store: op alle Apple-apparaten.