Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 17.4: nieuwe functies voor jouw iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 17.4 nieuwe functies

Op dinsdag 5 maart is iOS 17.4 verschenen. Je vraagt je misschien af wat voor nieuwe functies deze nieuwe versie van iOS 17 naar je iPhone brengt. Het zijn er heel wat, en wij zetten ze hier voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie

iOS 17.4: nieuwe functies

iOS 17.4 is de tweede iPhone-update van dit jaar, na iOS 17.3 dat in januari verscheen. En opnieuw komen er nu nieuwe functies naar je iPhone. Er is overigens al veel te doen geweest over deze update, dus misschien heb je al eerder iets over deze vernieuwingen gehoord.

Opgelegd vanuit de EU

kooptip

Een deel van de vernieuwingen is opgelegd vanuit de EU. Deze week treedt namelijk de Digital Markets Act (DMA) in werking. Deze zorgt ervoor dat grote bedrijven op het internet, zoals Apple, eerlijker spelen. Dit betekent dat Apple dingen moet veranderen zodat andere bedrijven ook een kans hebben om succesvol te zijn. Bijvoorbeeld, Apple moet toestaan dat mensen apps kunnen downloaden van andere plekken dan alleen de App Store van Apple. Concreet betekent dat de volgende vernieuwingen:

1) Alternatieve App Stores

Vanaf iOS 17.4 kun je apps downloaden in alternatieve App Stores. Er zullen in de loop der tijd ongetwijfeld appwinkels bijkomen, nu komt het al voorzichtig van de grond. Lees er meer over in Deze alternatieve appwinkels krijgt je iPhone er met iOS 17.4 bij.

2) NFC geopend voor andere banken

Apple stelt ook de NFC-chip open voor andere partijen, zodat je op Apple Pay-achtige wijze kunt betalen met bijvoorbeeld een ov-chipkaart of Google Pay. Ook hier geldt dat ontwikkelaars de functie nog moeten inbouwen, dus dat het nog even duurt voordat je het in de praktijk kunt gebruiken.

3) Écht andere browers

Je kunt met iOS 17.4 écht andere browsers installeren en als standaard gebruiken. Tot nu toe zijn alle browsers gebouwd met de technieken van Apple. Eigenlijk waren alle browsers dus Safari met een skin.

Overige vernieuwingen

De bovenstaande vernieuwingen zijn er alleen voor consumenten in de EU. Maar iOS 17.4 heeft meer vernieuwingen en die zijn voor iedereen wereldwijd beschikbaar. We noemen de opvallendste.

4) Nieuwe emoji’s

iOS 17.4 nieuwe emojis

Er gaat geen jaar voorbij zonder nieuwe emoji’s. Dit jaar maken ze deel uit van iOS 17.4: de feniks, de kastanjechampignon, de limoen en nog veel meer. Ze verschijnen natuurlijk ook op al je andere Apple-apparaten.

5) Transcripties van podcasts

In Apple Podcasts vind je voort aan transcripties van de shows. Nog niet in het Nederlands jammer genoeg, maar wel al in het Engels, Spaans, Frans, en Duits. Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als de songteksten in Apple Music. Handig als je gehoor niet al te best is, maar ook om snel naar een tekstfragment te zoeken.

6) En nog meer!

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 17.4. Apple vermeldt alle relevante vernieuwingen in de release notes:

Apple release notes

Apps in de EU

Inwoners van de Europese Unie hebben nu nieuwe opties waarmee ze het volgende kunnen doen:

 • Apps van alternatieve appmarktplaatsen installeren
 • Webbrowser met alternatieve browser-engines installeren
 • De standaardwebbrowser beheren wanneer je Safari de eerste keer opent
 • Alternatieve betalingsopties gebruiken voor apps in de App Store met de badge voor externe aankopen

Voor sommige opties is ondersteuning van de ontwikkelaar vereist

Emoji’s

 • Nieuwe emoji’s, waaronder paddenstoel, feniks, limoen, gebroken ketting en schuddend gezicht, zijn beschikbaar op het emoji-toetsenbord
 • 18 emoji’s van personen en lichamen nu in beide richtingen

Apple Podcasts

 • Met transcripten kun je een aflevering volgen met tekst die gemarkeerd wordt en gelijkloopt met de audio in het Engels, Spaans, Frans en Duits
 • De tekst in een aflevering kan in zijn geheel worden voorgelezen, er kan in worden gezocht naar een woord of zin, er kan op worden getikt om vanaf een bepaald punt af te spelen en de tekst kan worden gebruikt met toegankelijkheidsvoorzieningen als ‘Tekstgrootte’, ‘Verhoog contrast’ en ‘VoiceOver’

Deze update bevat de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:

 • Met muziekherkenning kun je gevonden nummers toevoegen aan je Apple Music-afspeellijsten en -bibliotheek en aan Apple Music Classical
 • Siri heeft een nieuwe optie om berichten aan te kondigen die je ontvangt in een ondersteunde taal
 • ‘Bescherming voor gestolen apparaat’ bevat nu een optie voor verhoogde beveiliging in alle locaties
 • Batterijconditie in Instellingen toont op alle iPhone 15- en iPhone 15 Pro-modellen aantal batterijcycli, productiedatum en eerste gebruik
 • Er is een probleem verholpen waarbij contactafbeeldingen leeg werden weergegeven in Zoek mijn
 • Er is een probleem verholpen voor gebruikers van een dubbele simkaart waarbij het telefoonnummer van primair in secundair veranderde, wat zichtbaar was voor de groep waarnaar ze een bericht hebben verstuurd

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom iOS 17? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.4 downloaden

Nu je weet wat de vernieuwingen zijn, wil je je iPhone natuurlijk zo snel mogelijk updaten. Mogelijk is er inmiddels een rode badge verschenen bij de app Instellingen. Als je die volgt, kom je er vanzelf. Maar ben je benieuwd naar de toevoegingen, of wil je gewoon dat je iPhone up-to-date is? Dan kun je de update ook nu al actief downloaden en installeren.

Voor je begint met updaten

Ga je je iPhone updaten naar iOS 17.4? Dit is het moment om hem even op te schonen. Bijvoorbeeld met CleanMyPhone van MacPaw. Deze slimme app ruimt op basis van AI je fotobibliotheek op, zodat er weer ruimte vrijkomt op je telefoon. Je kunt de app gratis uitproberen: negeer de buttons en tik steeds linksboven op het kruisje.

 • Open de Instellingen-app.
 • Tik op ‘Algemeen’.
 • Selecteer ‘Software-update’.
 • Kijk of de update er is en klik op ‘Werk nu bij’