Terug naar iOS 16.1 release candidate is uit: helemaal klaar voor de officiële release
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16.1 release candidate is uit: helemaal klaar voor de officiële release

Door Redactie iCreate18 oktober 2022 20:007 min. leestijd2

De grote iOS 16-update is nog maar een maand uit, maar Apple is al druk bezig met de volgende update. Apple heeft een bèta uitgebracht voor iOS 16.1: deze update brengt straks het batterijpercentage naar álle iPhones, er verschijnen Live Activiteiten op je vergrendelscherm en er zijn massa’s kleine verbeteringen. In dit artikel lees je wat er nieuw is in de iOS 16.1 bèta. Dit zijn de versies die inmiddels verschenen zijn:

iOS 16 bèta

iOS 16.1 release candidate: wat is er nieuw?

Apple heeft de iOS 16.1 Release Candidate uitgebracht: dit is de laatste bèta voor de officiële release. In deze versie zouden eigenlijk geen bugs meer aangetroffen mogen worden. De release is aanstaande maandag 24 oktober, dan verschijnt tegelijkertijd ook iPadOS 16. Het opvallendste aspect van deze release candidate? We weten nu zeker dat de gedeelde iCloud-fotobibliotheek naar de iPhone komt. Hiermee kun je samen met vijf vrienden en familieleden een fotobibliotheek gebruiken. Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen.

Hieronder lees je wat er nieuw was in de eerdere bèta’s van iOS 16.1:


iOS 16.1 bèta 5

Op dinsdag 11 oktober heeft Apple iOS 16.1 bèta 5 uitgebracht. In deze versie van de bèta zitten geen grote veranderingen meer ten opzichte van de eerdere bèta’s. In deze update draait het vooral om probleemoplossingen en kleine verbeteringen. Mochten er alsnog opvallende vernieuwingen worden aangetroffen in de bèta, dan vullen we dit bericht verder aan. Een bèta met zo weinig veranderingen betekent doorgaans wél dat de officiële release aanstaande is. Wij verwachten de nieuwe update op maandag 24 oktober.


iOS 16.1 bèta 4

Op dinsdag 4 oktober is er opnieuw een nieuwe bèta-versie van iOS 16.1 verschenen. Apple heeft de nodige aanpassingen gedaan in iOS 16 bèta 4. We zetten de opmerkelijkste voor je op een rij:

Dynamic island omlijnd

 • Apple heeft het design van het Dynamic Island op de nieuwe iPhone 14 Pro (Max) aangepast, zodat het beter zichtbaar is tegen een donkere achtergrond. Is de achtergrond zwart, bijvoorbeeld doordat de donkere modus actief is of je een zwarte wallpaper hebt ingesteld? Dan verschijnt er een dun grijs lijntje rondom het eiland. Dit gebeurt als het scherm gedimd is, of als het Dynamic Island actief in gebruik is.
 • In de vorige bèta dook plots een iets nieuws op voor de oude AirPods Pro: een schakelaar om adaptieve transparantie te activeren. Een foutje, oordeelde Apple-kenner Mark Gurman meteen al. En inderdaad: in de nieuwe bèta is de optie weer spoorloos verdwenen.
 • Een handige manier om foto’s te delen is de gedeelde iCloud fotobibliotheek. Je kunt hiermee met tot vijf mensen een fotobibliotheek delen. Iedereen heeft gelijke rechten voor wat betreft het toevoegen, verwijderen en bewerken van de foto’s.

iOS 16.1 bèta 3

Op dinsdag 27 september verscheen iOS 16.1 bèta 3, met wederom enkele vernieuwingen en verbeteringen. Ook de nieuwe bèta van iPadOS 16.1 is uit en heeft een opmerkelijke nieuwe toevoeging. Wat is er dit keer nieuw? Wij noemen de belangrijkste vernieuwingen.

iOS 16.1 beta 3 wallpaper

 • In iOS 16 kun je een heel circus maken van je vergrendelscherm. Daar gaat best veel werk in zitten, en gelukkig kun je verschillende vergrendelschermen maken en daar op ieder moment tussen wisselen. Daarvoor houd je nu nog het vergrendelscherm langer ingedrukt. Straks kun je ook wisselen via ‘Instellingen>Achtergrond’.
 • Om de nieuwe Stage Manager-functie voor de iPad is veel te doen geweest. Die zou namelijk alleen naar de allernieuwste iPads met M1-chip komen. Maar de ondersteuning wordt nu tóch wat uitgebreid: ook op iPad Pro-modellen met een A12Z- en A12X-chip kom je straks Stage Manager tegen.
 • In de eerste bèta van iOS 16 waren de eerste tekenen van ondersteuning voor Matter-accessoires zichtbaar. Maar helaas: in de nieuwe bèta is daar geen spoor van terug te vinden.
 • In november komt Apple met een iOS-update waarin satellietcommunicatie voor de iPhone 14-serie geactiveerd wordt. Je kunt dan een noodoproep versturen als je verder geen mobiel bereik hebt. In de code zijn nu al de eerste verwijzingen te vinden. Overigens werkt deze functie aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten en Canada, in een later stadium volgen andere landen.
 • Toegevoegd op 30 september: iOS 16.1 brengt adaptieve transparantie naar de eerste generatie AirPods Pro. Aanvankelijk werd gedacht dat deze functie exclusief voor de tweede generatie AirPods beschikbaar zou zijn.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


iOS 16.1 bèta 2

Op dinsdag 20 september is de tweede bèta van iOS 16.1 verschenen. De bèta is nu beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta zal snel volgen. Ook in deze tweede versie heeft Apple weer enkele vernieuwingen doorgevoerd. We zetten de opmerkelijkste voor je op een rij.

iOS 16.1 batterij

 • In iOS 16 keerde het batterijpercentage terug, maar niet iedereen was blij met het ontwerp: het witte batterijpictogram blijft volledig gevuld, ook als het batterijniveau gaandeweg afneemt. Vanaf 16.1 zie je wél duidelijk dat de batterij leegloopt. Het lettertype in de batterij-indicator is in 16.1 een fractie groter.
 • Ben je je batterij aan het opladen? Dan zie je boven het klokje het huidige percentage – als vanouds. Tot iOS 15 was dit ook al zo, maar Apple verwijderde het.
 • Kopieer en plak je tussen verschillende apps, dan kan het zijn dat je daarbij keer op keer om toestemming wordt gevraagd. In de bèta van iOS 16.1 verschijnt de melding weer minder vaak. Overigens is het mogelijk dat Apple eerder nog met een kleine tussentijdse update komt waarin dit wordt opgelost.

iOS 16 bèta 1

Het lijkt misschien wel heel snel na de release van iOS 16, maar het is geen verrassing dat Apple gisteravond iOS 16.1 bèta 1 heeft uitgebracht voor ontwikkelaars. Vaak volgt na de officiële release van een iOS-update namelijk al snel een nieuwe iOS 16 bèta – zo ook nu. Hieronder hebben we alle vernieuwingen op een rij gezet.

1. iOS 16 batterijpercentage voor alle iPhones

iOS 16 batterij pictogram

De terugkeer van het batterijpercentage in iOS 16 was voor velen een verademing, maar sommige gebruikers hadden pech. De functie kwam namelijk niet naar de iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. Met iOS 16.1 komt daar verandering in: nu hebben ook al die apparaten het nieuwe batterij-icoontje.

2. Vergrendelscherm

Wie al in de weer is geweest met het nieuwe hippe vergrendelscherm van iOS 16, heeft misschien wel gemerkt dat het soms niet helemaal intuïtief werkt. Het wijzigen van je beginschermachtergrond – dus achter je icoontjes – is namelijk een stuk lastiger terug te vinden dan voorheen. In iOS 16.1 is dat gemakkelijker: als je je achtergrond gaat wijzigen, krijg je direct de keuze tussen het toegangsscherm of het beginscherm.

3. Live activiteiten

iOS 16 live activiteiten

Een coole functie van iOS 16 die door Apple werd uitgesteld is Live activiteiten. Hiermee kunnen ontwikkelaars een notificatie toevoegen aan je vergrendelscherm die live wordt bijgewerkt. Denk aan de stand van een voetbalwedstrijd, reisinformatie voor je vlucht, of de status van je Thuisbezorgd-maaltijd. In iOS 16.1 bèta 1 is die eindelijk functie geactiveerd, en kunnen appontwikkelaars er dus mee aan de slag.

➡️ Lees meer over Live activiteiten.

4. Opladen met schone energie

Deze functie komt vooralsnog alleen naar de VS, maar is wel erg leuk bedacht: Clean Energy Charging. Hiermee laadt je iPhone alleen op als er groene stroom op het net is. Hopelijk gaan we de functie ook in Europa zien – en dan met Nuclear Energy Charging in Frankrijk?

5. Ondersteuning voor Matter

iOS 16 Matter

Langzamerhand beginnen smart home-apparaten ondersteuning te krijgen voor Matter, de algemene standaard die samenwerkt met Apple Woning, Google Home, Amazon Alexa én Samsung SmartThings. Hierdoor hoef je straks niet meer te letten op welke smart-apparaten je in huis haalt: ze worden straks (als het goed is) altijd ondersteund.

In iOS 16.1 bèta 1 zijn de eerste tekenen te zien van Matter-ondersteuning op de iPhone, verborgen op een pagina in Instellingen. Ongetwijfeld gaan we hier in aankomende bèta’s meer van zien.

iOS 16.1 release

iOS 16.1 verschijnt waarschijnlijk midden tot eind oktober voor de iPhone. En goed nieuws voor iPad-gebruikers: dan komt ook direct iPadOS 16.1 uit, en ben je dus eindelijk van iPadOS 15 af! Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van het laatste bètanieuws? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Greg
Lezer
Greg

Heel goed

Renske d
Lezer
Renske d

Net nieuwe iPhone 14 pro Max 512 gb ,ik merk ook dat mijn telefoon snel leeg is!!
Hoop dat dit sowieso op gelost,vervelend dit.

Renske