Terug naar Bekijk de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Bekijk de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager

Door Redactie iCreate24 augustus 2022 11:473 min. leestijd0

Al sinds 2015 is Apple flink aan het sleutelen aan multitasking op de iPad. En hoewel er door de jaren heen veel interfaces uit zijn geprobeerd, voelde multitasking nooit echt zo intuïtief als we gewend zijn van de Mac. Nu komt daar verandering. Het is de grootste vernieuwing in iPadOS 16: Stage Manager. Dit najaar komt deze nieuwe functie naar de iPad – wij laten je nu alvast zien hoe het werkt!

Stage Manager op de iPad

Deze gloednieuwe functie maakt het eindelijk mogelijk om te werken met losse vensters op je iPad, die je net als op de Mac over elkaar heen kunt slepen. Zo is het voor eerst mogelijk om vier apps tegelijk te openen – en met een extern scherm erbij zelfs acht apps tegelijk! Stage Manager voegt dus écht wat toe als je productief wilt zijn met je iPad.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Niet voor alle iPads

Er is één maar: je hebt er wel een iPad met M1-chip voor nodig, dus de iPad Pro uit 2021 of iPad Air uit 2022. Er zijn dus heel veel iPads die het niet ondersteunen, waaronder de nieuwste iPad mini die nog geen jaar oud is. En dat terwijl enkele whizzkids Stage Manager op de iPad mini via een omweg wél aan de praat hebben gekregen.

iPadOS 16: Stage Manager

Hoe werkt Stage Manager precies? We geven je een sneakpreview van de mogelijkheden van Stage Manager op de iPad. De functie komt overigens ook naar de Mac, met macOS Ventura later dit jaar. Daar werkt het ongeveer hetzelfde.

1) Stage manager ondersteuning

Stage manager ondersteuning

Ondersteunt jouw iPad wel Stage Manager? Open ‘Instellingen>Algemeen>Info’ en bekijk de modelnaam: op het moment van schrijven worden de iPad Air (5e generatie), 12,9-inch iPad Pro (5e generatie) en 11-inch iPad Pro (3e generatie) ondersteund.

2) Open via het Bedieningspaneel

Openen via het Bedieningspaneel

Sleep van de rechterbovenhoek naar beneden, zoek naar de Stage Manager-knop en tik erop: je herkent hem aan drie vierkantjes met een groot vierkant. Zie je hem niet? Voeg de knop toe in Instellingen, onder ‘Bedieningspaneel’.

3) App nieuwe stijl

Apps in Stage manager

Open nu een app. Hij wordt geopend in een venster in het midden van het scherm: onderin blijf je je Dock zien, en links zie je je recente apps. Je past de grootte van het venster aan met het elleboogje rechtsonder.

4) Drie puntjes

Opties toegankelijk maken

Wanneer je op de drie puntjes aan de bovenkant van het venster tikt, krijg je vier opties. Hiermee kun je zoomen tot de app beeldvullend is, een venster toevoegen via het thuis-scherm, of de app minimaliseren of sluiten.

5) Meer apps

Meer apps toevoegen

Voeg wat vensters toe via de drie puntjes, of door een app uit je Dock over het huidige venster te slepen. Je kunt maximaal vier apps tegelijk in beeld hebben – en met een extern scherm nog eens vier erbij.

6) Extra ruimte

Creëer extra ruimte

Het is mogelijk om nog wat extra ruimte te creëren. Open hiervoor weer het Bedieningspaneel van rechtsboven, en houd de Stage Manager-knop even ingedrukt. Je kunt nu je Dock en recente apps uit beeld halen.

Meer lezen over iPadOS en iOS 16

Wil je graag op de hoogte blijven van de grote updates van dit jaar? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS 16
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar