ChatGPT werkt niet of is overbelast: dit kun je doen
Is de website ChatGPT niet of moeilijk bereikbaar? Of krijg je de melding ‘ChatGPT is at capacity right now’ wanneer je de slimme chatbot wilt gebruiken? Dit kun je doen als ChatGPT niet werkt!
Lees verder na de advertentie
ChatGPT werkt niet of ‘is at capacity right now’
Door de populariteit van ChatGPT komt het steeds vaker voor dat de website van de AI tijdelijk niet bereikbaar is. Vroeger kreeg je hiervoor nog vaak de melding ‘ChatGPT is at capacity right now’, tegenwoordig gebeurt het eerder dat de hele site uit de lucht is. Het betekent dat er zo veel vraag is naar de slimme chatbot, dat de achterliggende servers het niet meer aankunnen – óf dat er op dat moment wordt gewerkt aan verbeteringen.
Zo’n storing is natuurlijk ontzettend onhandig als je ChatGPT net op dat moment even nodig hebt. Gelukkig heb je een paar opties om dit probleem op te lossen. Wij zetten ze voor je op een rij.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
1. Ververs de pagina
Het klinkt misschien wel erg voor de hand liggend, maar het kan in sommige gevallen helpen om de pagina een paar keer te verversen als ChatGPT niet werkt. Soms kun je er dan tóch tussen komen.
Je ververst op de Mac met command+R, op Windows met ctrl+F5, en op mobiele apparaten met de ververs-knop (cirkelvormig pijltje).
2. Open een privévenster
Soms helpt het om een privévenster (ook wel incognitovenster) in je browser te openen, en via daar naar chatgpt.com te gaan. Je hebt dan namelijk geen cookies of inloggegevens die voor problemen kunnen zorgen.
Hoe dit werkt, verschilt per browser. In Safari op je iPhone druk je op de tabbladen-knop en dan op ‘Privé’, in Safari op de Mac doe je dit onder ‘Archief>Nieuw privévenster’, en in Google Chrome druk je op de drie puntjes rechtsboven en dan op ‘Nieuw incognitovenster’.
3. Probeer een andere AI zoals Bing AI
De Microsoft Bing-zoekmachine heeft ook ondersteuning voor ChatGPT. Dit wil zeggen dat de techniek achter ChatGPT nu ook gebruikt wordt in de zoekresultaten, waardoor je er op dezelfde manier mee kunt chatten.
Als ChatGPT offline is, kun je dus proberen om in plaats daarvan dezelfde vraag aan Bing te stellen. Ook zijn er tegenwoordig een heleboel andere AI’s die je kunt gebruiken. Voorbeelden zijn Claude of Google Gemini.
4. Meld je aan voor ChatGPT-meldingen
Wanneer je écht geen toegang krijgt tot ChatGPT, dan is het helaas simpelweg een kwestie van wachten tot de drukte op de site weer afneemt. Je kunt er dan wel voor zorgen dat je direct op de hoogte bent als ChatGPT weer werkt.
Druk daarvoor op ‘Get notified when we’re back’ op de pagina met ‘ChatGPT is at capacity right now’, en voer je e-mailadres in. Je krijgt dan een mailtje wanneer de slimme chatbot weer beschikbaar is.
5. Neem een abonnement op ChatGPT Plus
Wanneer je heel vaak gebruikmaakt van ChatGPT, dan kun je overwegen om een abonnement op ChatGPT Plus te nemen. Hierdoor heb je áltijd toegang – ook wanneer de servers druk zijn – en krijg je bovendien versneld toegang tot nieuwe functies. Helaas werkt dit niet als de hele site uit de lucht is. Dan heb je eigenlijk maar een optie, en dat is wachten. Of een van de alternatieve AI’s te gebruiken.
Lees meer over ChatGPT
Wil je meer lezen over ChatGPT? Werp een blik op onze andere artikelen:
En wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom AI, Apple en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:
Praat mee
0