Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Tekst verbeteren met ChatGPT: zo krijg je teksten zonder taalfouten

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Teksten foutloos typen

Is de Nederlandse taal niet je sterkste punt? Geen probleem: met ChatGPT heb je je tekst in een handomdraai in perfect Nederlands. In dit artikel leggen we uit hoe je met de AI alle spelling- interpunctie- en grammaticafouten uit je tekst haalt.

Lees verder na de advertentie

Wil je meer tips over ChatGPT en andere AI software? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief vol tips!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Tekst verbeteren met ChatGPT

Van ChatGPT had je vast al eens gehoord: het is een slimme chatbot die op commando teksten voor je genereert. Dit gebeurt met kunstmatige intelligentie, waarbij wordt geprobeerd de menselijke manier van denken na te bootsen. De teksten die eruit rollen zijn uniek en nergens anders terug te vinden.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

ChatGPT kan voor allerlei doeleinden nuttig zijn, zoals het schrijven van een sollicitatiebrief, verslag of e-mail. Maar het is ook de perfecte manier om spellingfouten, grammaticafouten en andere taalfouten uit je tekst te halen. De chatbot schrijft (nagenoeg) foutloos Nederlands: op taalfouten is hij zelden te betrappen. Bovendien lezen de teksten lekker weg.

Haal taalfouten uit je tekst met ChatGPT

Het verbeteren van je teksten met ChatGPT werkt eenvoudig en geeft een erg goed resultaat. Stapsgewijs laten we zien hoe je dit doet.

1. Ga naar de website van ChatGPT

Website ChatGPT

Ga je naar chat.openai.com. Maak hier – als je dat nog niet hebt gedaan – een account aan. ChatGPT is gratis en blijft dat voorlopig ook.

2. Kopieer en plak de opdracht

taalfouten ChatGPT verbeteren

Kopieer de onderstaande opdracht die we in het cursief voor je hebben klaargezet. Plak hem in de chat en druk op de verzendknop.

Ik wil dat je dienstdoet als spellingcorrector en verbeteraar. Ik zal in de Nederlandse taal met je praten en je zult antwoorden in de gecorrigeerde en verbeterde versie van mijn tekst, in het Nederlands. Houd de betekenis hetzelfde. Ik wil dat je alleen reageert met de correctie en de verbeteringen, en niets anders, schrijf geen uitleg en houd het in de jij-vorm. Begrepen?

Met deze prompt voorkom je dat ChatGPT te veel aan je tekst sleutelt en concentreert de taalvirtuoos zich hoofdzakelijk op fouten. De chatbot let op spelfouten en grammaticafouten, maar verbetert ook fouten in de interpunctie en hoofdlettergebruik. Lees ook ons artikel met ChatGPT prompts om veel tijd te besparen.

3. Voer je tekst in

Tekst verbeteren met ChatGPT

Via het invoerveld onderin voer je (binnen dezelfde chat) een nieuwe opdracht in. Plak hier de tekst die je wilt controleren en druk op de verzendknop – verdere instructies zijn niet nodig. ChatGPT zet hem nu om in een tekst zonder taalfouten. Controleer goed of de tekstgenerator niet meer heeft aangepast dan nodig, want daar heeft deze AI soms nog een handje van.

Misschien nog goed om te weten: de opdracht uit stap 2 hoef je maar één keer in te voeren. In de betreffende chat doet ChatGPT vervolgens nog alleen maar dienst als woordverbeteraar. Wil je iets anders vragen aan ChatGPT? Begin via de knop linksboven een nieuwe chat. Chats worden overigens automatisch opgeslagen.

Wil je meer van dit soort tips om alles uit je Apple-apparaten en ChatGPT te halen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

4. Verfijn je opdracht

Onderschat ChatGPT niet, de woordkunstenaar kan veel. Mag de tekst wat zakelijker? Plak de gegenereerde tekst in een nieuwe chat, zet hem tussen aanhalingstekens en schrijf er een opdracht bij als: ‘maak hier een formele tekst van’. Wil je juist dat kinderen het begrijpen? Roep: ‘Schrijf deze tekst in de stijl van een twaalfjarige’.

Heb jij nog tips om je teksten te verbeteren met ChatGPT? Laat het hieronder weten in de reacties!