Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Chat GPT gebruiken: zo praat je met de slimme chatbot

Auteur: Ward Edema
1 reacties
Chat GPT gebruiken

Wil je graag Chat GPT gebruiken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe de slimme chatbot werkt – en geven je wat handige tips.

Lees verder na de advertentie

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

ChatGPT: de slimme chatbot

ChatGPT is misschien wel de meest indrukwekkende AI van dit moment. Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten, en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, het schrijven van een sollicitatiebrief, en meer. En nog wel het mooiste: ChatGPT is helemaal gratis!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het werkt precies zoals je zou verwachten van een chat: je typt een opdracht of vraag, en ChatGPT antwoordt zoals een mens dat ook zou doen – maar dan nog een stuk sneller. Je moet alleen wel even weten hoe je toegang krijgt tot ChatGPT: wij helpen je op weg!

Zo kun je Chat GPT gebruiken

Om Chat GPT te gebruiken, heb je eerst een account nodig bij OpenAI. Dat is het bedrijf achter de slimme chatbot. Hieronder lees je hoe dat in zijn werking gaat.

Maak een OpenAI-account

OpenAI account maken
 1. Ga naar de accountpagina van OpenAI.
 2. Voer je e-mailadres in, druk op ‘I’m not a robot’, en tik op ‘Continue’.
 3. Voer daarna een (sterk) wachtwoord in en druk weer op ‘Continue’.
 4. Je krijgt nu een verificatiemail. Klik hierin op ‘Verify email address’.
 5. Er opent nu een nieuw venster in je browser. Vul hier je naam in, eventueel de organisatie waar je voor werkt, en je geboortedatum. Klik op ‘Continue’.
 6. Vul nu je telefoonnummer in. Dit wordt door OpenAI gebruikt om te voorkomen dat één persoon meerdere accounts aanmaakt. Klik dan op ‘Send code’, en vul vervolgens de code in die als sms naar je is verstuurd.
 7. Geef daarna nog aan waar je OpenAI met name voor gaat gebruiken, en je account is klaar voor gebruik.

ChatGPT opstarten

Nu ben je klaar om ChatGPT op te starten! Ga hiervoor naar chat.openai.com, en log zonodig nogmaals in met je zojuist aangemaakte account. Je ziet dan direct het chatvenster van ChatGPT. Zie je dit niet, maar krijg je de melding ‘ChatGPT is at capacity right now‘? Dan heeft ChatGPT last van te veel internetverkeer – in dat geval moet je even wachten tot de dienst weer beschikbaar is.

Chat GPT gebruiken

Gratis of niet?

ChatGPT is in de basis helemaal gratis. Er is echter ook een betaalde versie: ChatGPT Plus. Hiermee krijg je toegang tot GPT 4, een verbeterd taalmodel, voor nóg betere antwoorden en extra functies. Standaard heb je alleen toegang tot GPT 3.5. Ook krijg je met Plus toegang tot ChatGPT plugins, die de functionaliteit van de chatbot flink uitbreidt, en kan Plus afbeeldingen voor je genereren met Dall-E 3. Bovendien kun je met het Plus-abonnement altijd bij ChatGPT, ongeacht drukte op de server. Je leest er meer over in ons artikel: ChatGPT Plus: hierom is het de 24 dollar per maand (niet) waard.

ChatGPT app voor iPhone

ChatGPT app

Chatten met ChatGPT ging voorheen áltijd via je browser. Er was namelijk lange tijd geen officiële app van de chatbot. Inmiddels is die er wel: sinds mei 2023 staat de ChatGPT app voor iPhone in de App Store. Die is wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland. Een exclusieve functie in de app is dat je kunt praten met ChatGPT, net als bij Siri, volledig handsfree.

Een officiële Mac-app van ChatGPT is er niet, maar handig is de app MacGPT. Daarmee voeg je een ChatGPT-snelkoppeling toe aan de menubalk van je Mac. De gratis app is ontwikkeld door Jordi Bruin en je downloadt hem hier. Log in met je OpenAI-account en je ziet de snelkoppeling al in de menubalk. Klik erop en selecteer het tandwiel rechtsboven om de voorkeuren in te stellen. Zo pas je via ‘Menu Bar’ het menu-icoon aan, of maak je het venster groter of kleiner. ChatGPT is dan altijd maar één klik van je verwijderd.

Chat GPT Nederlands

Verstaat Chat GPT Nederlands? Jazeker! Sterker nog, het maakt niet uit in welke taal je met de chatbot communiceert, de antwoorden passen zich gewoon aan jou aan. Oftewel: typ gewoon in de taal die jij het fijnst vindt.

Je kunt ook vragen om een antwoord in een andere taal, terwijl je de opdracht in het Nederlands typt. Let wel op dat er achter de schermen veel vertaald wordt vanuit het Engels. Vraag je bijvoorbeeld naar een Nederlands gedicht, dan rijmt het vaak niet, maar wel als je het terug zou vertalen naar Engels.

Tips voor ChatGPT

Leuk, zo’n chatvenster, maar wat moet je nou eigenlijk invullen om een zinnige reactie uit ChatGPT te halen? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

 • ChatGPT snapt context
  In tegenstelling tot veel ‘slimme’ assistenten, snapt ChatGPT de context van een gesprek. Stel: je vraagt hem om een tekst samen te vatten. Je krijgt een samenvatting, maar je vindt hem tóch nog iets te lang. Dan hoef je vervolgens alleen maar ‘maak hem nog korter’ te typen – ChatGPT snapt dan wat je bedoelt.
 • Teksten plakken kan
  Je kunt een vraag stellen, en daarbij een tekst plakken waar ChatGPT mee aan de slag moet. Bijvoorbeeld: ‘schrijf een speelsere versie van de volgende tekst:’ met daaronder een geplakte tekst. ChatGPT kan de opdracht en de tekst van elkaar onderscheiden.
 • ChatGPT is een meester in stijlen
  ‘Geef antwoord in de stijl van Shakespeare’, ‘schrijf het op als een rap’, ‘maak er een Sinterklaasgedicht van’: ChatGPT kan zijn antwoorden helemaal schrijven in een bepaalde stijl. Maak hier dus vooral gebruik van.
 • ChatGPT kan programmeren
  Heb je een stuk code geschreven, bijvoorbeeld voor een app of game, maar weet je even niet hoe je verder moet? ChatGPT kan deze code voor je aanvullen. Echt efficiënt is de code echter over het algemeen niet – maar vaak werkt het uiteindelijk wel!
 • Kennis met een limiet
  De zogenaamde dataset van ChatGPT – dus de informatie waarmee de chatbot gevoed is – stamt van 2021. Vraag je dus naar de specificaties van de nieuwste iPhone, of naar recente gebeurtenissen, dan kan hij hier niet op antwoorden. Met de nieuwe Bing AI, die werkt op basis van ChatGPT, kan dit wél.

Meer tips

Wil je nog meer tips om ChatGPT optimaal te benutten? Lees dan ons artikel met 7 extra tips: Chat GPT tips: zo haal je nog meer uit de slimme AI, of onze lijst met essentiële ChatGPT prompts. Of scrol naar beneden voor nog meer artikelen over ChatGPT!

Meer lezen over ChatGPT?

In onze ChatGPT-special lees je meer over hoe je AI voor je laat werken – gewoon met je Mac of iPhone. We bespreken hoe je alles uit ChatGPT haalt, maar ook hoe je afbeeldingen maakt door ze te beschrijven, hoe je de inrichting van je huis aan een AI kunt overlaten, en nog veel meer. De ChatGPT-special is te koop via onze webshop.

Meer artikelen over ChatGPT en andere AI’s

A.I. tekst naar foto

Smaakt ChatGPT naar meer, en wil je weten wat je nog meer kunt met de slimme chatbot? Lees dan onze andere artikelen:

En wil je weten wat de wereld van AI nog meer te bieden heeft? Ook dan ben je bij iCreate op het juist adres:

Wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van AI, Apple en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!