Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

macOS Ventura problemen: waar loop jij tegenaan?

Auteur: Ward Edema
209 reacties
macOS Ventura problemen


Lees verder na de advertentie

macOS Ventura is op dinsdag 24 oktober uitgebracht, en heeft allerlei nieuwe functies. Maar net als ieder jaar brengt zo’n grote update in het begin de nodige problemen met zich mee. Bugs, irriterende functies, een trage computer of slechtere accuduur … Het komt allemaal voor. Wij zetten alle macOS Ventura problemen op een rij en geven waar mogelijk de oplossing. En loop je tegen iets op wat niet in de lijst staat, dan kun je het in de reacties laten weten – wij vullen het artikel constant aan! (Laatste update: 2 november)

macOS Ventura problemen? Ik zie alleen Monterey 12.6.1!

Apple heeft naast macOS Ventura ook macOS Monterey 12.6.1 en macOS Big Sur 11.7.1 uitgegeven. Deze updates voeren dezelfde verbeteringen door op het gebied van beveiliging als Ventura, maar hebben verder geen nieuwe functies. Ze worden automatisch gedownload of zelfs geïnstalleerd, afhankelijk van je instellingen. macOS Ventura moet je daarentegen zelf aanklikken in ‘Systeeminstellingen>Software-update’. Zie je Ventura echt niet? Dan kan het zijn dat jouw Mac niet ondersteund wordt. De update draait alleen op de volgende modellen:

  • MacBook (2017 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac mini (2018 en nieuwer)
  • iMac (2017 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017 en nieuwer)
  • Mac Pro (2019 en nieuwer)
  • Mac Studio (2022)

Om te zien welke Mac je hebt, klik je linksboven op  en kies je voor ‘Over deze Mac’.

kooptip

De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!
De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Mijn Mac is traag na de update


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Voelt je Mac een stuk trager sinds macOS Ventura? Dat is niet heel gek: na een update moet je Mac nog heel wat verschuiven en indexeren voordat hij weer de oude is qua snelheid. Geef hem hier een paar dagen de tijd voor, en zorg ervoor dat hij ingeschakeld blijft (in de slaapstand).

Houden de problemen met de snelheid aan? Dan kan er meer aan de hand zijn. Dan kun je nog je Mac opschonen – de kans is groot dat dit helpt. Denk hierbij aan het verwijderen van apps, of grote bestanden verwijderen aan de hand van DaisyDisk of andere hulpapps.

Ik mis nog functies

Helaas zet Apple de trend van vorig jaar door, en worden er weer functies uitgesteld tot later in het jaar. Bij macOS Ventura is de belangrijkste hiervan de nieuwe app Freeform. Hiermee is het mogelijk om in real time samen te werken aan een canvas, voor interactieve brainstormsessies. Die app komt uiteindelijk wel, maar pas later in 2022. Ook game-ondersteuning voor SharePlay komt pas later dit jaar naar Ventura.

Ik ben een instelling kwijt

macOS Ventura systeeminstellingen

Eén van de grootste veranderingen in macOS Ventura is de nieuwe app Systeeminstellingen. Deze vervangt het ‘oude vertrouwde’ Systeemvoorkeuren, en heeft een totaal nieuwe interface die doet denken aan de Instellingen-app op de iPhone en iPad. Dat is een stuk gemakkelijker voor iPhone-gebruikers die voor het eerst een Mac kopen, maar wat lastiger voor echte Mac-experts.

Kun je bepaalde instellingen niet meer vinden, en ben je de weg kwijt? Dan kun je linksboven in Systeeminstellingen de zoekbalk gebruiken om een instelling op te sporen. En in onze nieuwe special Mac voor Beginners 2023 leggen we stap voor stap uit waar je instellingen nu terug kunt vinden:

Waar is de nieuwe Weer-app? En de Klok-app?

macOS Ventura weer

De nieuwe Weer-app en Klok-app zijn te vinden in de map Apps, en in je Launchpad (F4-toets). Bij laatstgenoemde kan het zijn dat de apps helemaal naar de laatste pagina zijn geschoven. Wil je meer lezen over hoe je met de nieuwe Weer-app werkt? Lees dan ons artikel: Nieuw in macOS Ventura: bekijk het weerbericht op je Mac. En ben je meer geïnteresseerd in de Klok-app? Geen probleem, ook dan hebben we een artikel voor je: Met Apple’s nieuwe Klok-app is je Mac weer bij de tijd.

Energiestand: het schema voor het in- of uitschakelen van mijn Mac is verdwenen

macOS Ventura zit vol nieuwe functies, maar Apple heeft er ook een uitgesloopt: Energiestand. Voorheen kon je hiermee bepaalde opties instellen die het stroomverbruik van je desktop-Mac verminderen. Bijvoorbeeld door een schema te maken voor het in- of uitschakelen van dit toestel. Laatstgenoemde lukt nog wel, maar dan via de Terminal-app. Ben je daar een beetje handig mee? Gebruik dan de opdracht ‘pmset’.

macOS 13 problemen

Heb je voor het uitvoeren van de update al een dergelijk schema ingesteld, dan wordt deze overgenomen naar macOS Ventura. Maar zonder de instellingen voor Energiestand moet je dus ook Terminal gebruiken om dit uit te schakelen. Daarvoor gebruik je het commando ‘pmset restoredefaults’. Met een ‘pmset -g custom’ zie je vooraf hoe het schema eruit ziet, daarna zie je met ditzelfde commando dat het schema is verdwenen. En dat je Mac weer terug is naar de standaardinstellingen. Overigens gebruiken wij de aanhalingstekens hier om de commando’s te benadrukken – die tekens zet je niet in Terminal.

Mijn app werkt niet meer!

Wanneer een grote macOS-update net beschikbaar is, zijn sommige apps nog niet bijgewerkt om het nieuwe besturingssysteem te ondersteunen. Dit kan voor problemen zorgen, bijvoorbeeld dat apps er niet helemaal goed uitzien of überhaupt niet meer werken. Werp daarom een blik op het ‘Updates’-tabblad in de App Store, klik bovenin in de menubalk op ‘Store>Laad pagina opnieuw’, en werk apps bij waar nodig.

MacBook Air 2022

Heb je een app van buiten de App Store die niet meer werkt, kijk dan op de website van de ontwikkelaar of er updates (aangekondigd) zijn. En werkt de app nog wel, maar niet naar behoren, dan vind je vaak in de app de optie om hem bij te werken. Die zit dan in de menubalk onder ‘Help’ of onder de naam van het programma.

Mijn camera wordt niet herkend in Lightroom (of andere fotosoftware)

Foto-apps als Lightroom Classic lijken met Ventura moeite te hebben met het herkennen van aangesloten camera’s. Hierdoor krijg je geen toegang tot de kiekjes die je ermee geschoten hebt. Je hebt een paar opties om dit op te lossen:

  • Lees de foto’s uit via Finder, kopieer ze naar een map op je Mac en importeer ze vanuit daar in je fotosoftware.
  • Haal de sd-kaart of compactflash-kaart uit je camera, en stop hem (met een adapter) in je Mac om de foto’s direct in je fotosoftware uit te lezen.

Mijn app vraagt om volledige schijftoegang, maar heeft dat al!

Mac app verwijderen

Een onhandige bug in macOS Ventura: programma’s die om volledige schijftoegang vragen, terwijl je ze dit al hebt gegeven. Hierdoor krijg je de situatie dat antivirussoftware je bestanden niet kan scannen, of je browser geen bestanden kan downloaden naar je downloadmap. Op dit moment is de simpelste oplossing om het programma te verwijderen – via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Info>Opslaginstellingen>Apps (i)’ – en daarna helemaal opnieuw te installeren. De schijftoegang werkt daarna wel weer.

Oproep: heb jij macOS Ventura problemen?

Gaan er bij jou ook dingen mis in macOS Ventura? Laat het weten in de reacties hieronder.