Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
macOS Big Sur
macOS

macOS Big Sur

In 2020 onthulde Apple een herontwerp voor het Mac-besturingssysteem en nam het afscheid van OS X. macOS Big Sur is een dikke update! Wil je weten wat er nieuw is in macOS 11 Big Sur? Lees snel verder!

Lees verder na de advertentie

Nieuw ontwerp macOS Big Sur

Met Big Sur stak Apple macOS in een nieuw jasje, voor het eerst sinds 2001. De opvolger van macOS Catalina ziet er fris uit, waardoor je Mac ongetwijfeld als nieuw aanvoelt. Wat vooral opvalt, is dat allerlei elementen transparant(er) zijn geworden. Dat geldt onder meer voor het menu, het Dock en de navigatiekolom (zijbalk) van apps.

Om het allemaal toch goed leesbaar te houden, verandert de kleur van het lettertype op basis van de bureaublad-achtergrond. Het uiterlijk van knoppen en schakelaars is gewijzigd en ze doen veel denken aan die van de iPhone en iPad. Dat geldt ook voor de opgefriste app-icoontjes, die meer lijken op hun iOS en iPadOS-tegenhangers.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bedieningspaneel

Bedieningspaneel Big Sur

Een unicum: sinds Big Sur heeft de Mac voor het eerst een Bedieningspaneel, net als de iPhone en iPad. Je vindt het Bedieningspaneel rechtsboven in het menu en het is te personaliseren. Je kunt dus knoppen toevoegen die je het meest gebruikt, of schakelaars weglaten die je toch nooit aanraakt. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit regelaars voor de helderheid, het volume, bluetooth, wifi, Niet storen en toetsenbordverlichting. Ook AirPlay en de mediaspeler kunnen deel uitmaken van je Bedieningspaneel.

Berichtencentrum

Berichtencentrum macOS Big Sur

Het Berichtencentrum ondergaat een flinke metamorfose. Er is een nieuwe weergave met notificaties en widgets op één plek. Die notificaties zijn interactiever, zodat je (net zoals bij de iPhone) al vanuit een melding een actie uitvoert. Zo accepteer je via een notificatie een Agenda-afspraak, of zet je de slimme lampen weer uit. Bovendien heeft de Mac met Big Sur opnieuw ontworpen widgets, die in allerlei vormen en maten voorkomen. Inderdaad: net zoals bij iOS 14.

Safari

macOS Big Sur Safari

Safari is de app die Apple in Big Sur het grondigst heeft verbeterd. De tech-gigant heeft zijn webbrowser de grootste update ooit gegeven. De startpagina kun je voor het eerst een achtergrondafbeelding geven. Je kunt kiezen uit een van de wallpapers van Apple, of je voegt een eigen foto toe. En dat is niet het enige wat je straks personaliseert, want je bepaalt ook of de startpagina de leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen of Siri-suggesties weergeeft.

Een nieuw privacyrapport geeft je verder inzicht over hoe websites overweg gaan met je gebruikersgegevens. Daarnaast heb je de keuze uit een stuk meer extensies, want Apple heeft de ondersteuning voor de zogeheten WebExtension API toegevoegd. Hiermee zetten ontwikkelaars bestaande extensies – van bijvoorbeeld Firefox en Chrome – met een paar klikken over naar Safari. Die extensies zijn te vinden in een nieuwe categorie van de Mac App Store. En de tabbladen hebben een nieuwe look gekregen, zodat er meer tegelijk zichtbaar zijn. En wijs je met de muis een tabblad aan, dan zie je alvast een kleine voorvertoning. Maakt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Berichten

macOS 11 functies

Na Safari is Berichten de app die Apple de meeste aandacht heeft gegeven. Berichten voor de Mac liep erg achter ten opzichte van de iOS-versie, maar groeit sinds Big Sur naar zijn iPhone-tegenhanger toe. Je kunt eindelijk berichten versturen met effecten, zoals ballonnen en confetti. Een memoji maken is ook voor het eerst mogelijk, evenals Memoji-stickers versturen. Verder maken de iOS 14-vernieuwingen – waaronder vermeldingen, groepsfoto’s en het reageren op een specifiek bericht – nu ook hun opwachting bij de macOS-versie.

Andere macOS Big Sur functies

Het leuke van een nieuwe macOS-versie is dat er ook allerlei kleine, maar handige vernieuwingen zijn. We noemen er een paar.

  • Systeemgeluiden in macOS zijn nieuw en nog aangenamer voor het oor.
  • Meldingen worden in het Berichtencentrum gegroepeerd op onderwerp of app, net zoals je bij iOS gewend bent.
  • Apple heeft nieuwe widgets gemaakt voor Agenda, Aandelen, Weer, Herinneringen, Notities en Podcasts.
  • Zijn je wachtwoorden gestolen bij een datalek? Safari waarschuwt je en helpt je bij het genereren van een nieuw wachtwoord.
  • In Kaarten zijn gidsen te vinden om bezienswaardigheden en activiteiten te ontdekken.
  • De Foto’s-app heeft veel meer mogelijkheden voor videobewerking. Je kunt de belichting aanpassen, een filter toevoegen, bijsnijden en meer.
  • In de Herinneringen-app kun je andere mensen toewijzen aan een lijst. Zo weet je zeker dat niemand het vergeet.
  • Spotlight ondersteunt Snelle Weergave. Een bestand kun je daarmee niet alleen vluchtig zien – maar ook zonder te openen bewerken.

Beschikbaarheid macOS Big Sur

Macs uit 2013 of nieuwer hebben macOS Big Sur ondersteuning. De MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en iMac uit 2012 vallen voor het eerst buiten de boot. Dit zijn de Macs die Big Sur ondersteunen:

macOS Big Sur release datum

macOS Big Sur verscheen op donderdag 12 november 2022. Iedereen met een geschikte Mac, kan de software gratis downloaden. De update is te vinden via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Klik hier op ‘Werk nu bij’ en doorloop de stappen om de update te downloaden en te installeren. Je kunt de update ook downloaden via de App Store: gebruik dan deze rechtstreeks link en klik op ‘Download’.

Inmiddels heeft Big Sur alweer drie opvolgers: macOS Monterey uit 2021, macOS Ventura uit 2022 en macOS Sonoma uit 2023.