Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Veel wifi-problemen sinds macOS Sonoma: zo los je het op

Auteur: Koen van Ekeren
11 reacties
wifi problemen macos Sonoma

De nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem brengt veel toffe functies met zich mee, dus het liefst wil je meteen updaten. Helaas lijkt de macOS Sonoma-update bij veel gebruikers te leiden tot wifi-problemen. Gelukkig zijn er een paar (simpele) oplossingen die mogelijk helpen.

Lees verder na de advertentie

Internet werkt niet sinds macOS Sonoma

Sinds de release van macOS Sonoma zijn er veel klachten dat de wifi-verbinding onstabiel of traag is, of zelfs helemaal wegvalt. In de reacties onder ons artikel met macOS Sonoma problemen wordt het door meerdere mensen benoemd, net als op verschillende fora. Het probleem speelt ook bij bekabeld internet.

Gelukkig is het in veel gevallen relatief eenvoudig op te lossen. Hieronder lees je wat je kunt proberen, zodat je hopelijk snel weer toegang hebt tot internet.

1. Verwijder (of deactiveer) je VPN

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Bij verschillende gebruikers werd het internetprobleem veroorzaakt door een VPN. Werkt internet niet sinds macOS Sonoma, dan kan het helpen om je VPN-configuraties te deactiveren, of te verwijderen.

  1. Open de app ‘Systeeminstellingen’.
  2. Klik in het linkerpaneel op ‘VPN’.
  3. Zet de schakelaar achter je VPN op grijs om hem te deactiveren, of klik op het ‘i’-tje en kies ‘Verwijder configuratie’ om de VPN te verwijderen.

2. Verwijder de app Little Snitch

Op een forumpagina van Reddit zien we dat het verwijderen van Little Snitch opvallend vaak soelaas bracht. Dit is een programma dat je helpt om je privacy te beschermen op je Mac. Het laat je zien welke applicaties verbinding maken met het internet en geeft je de mogelijkheid om ze toe te staan of te blokkeren.

Heb je het programma op je Mac staan (het is geen standaard macOS-programma) dan los je de wifi-issues mogelijk op door de software (tijdelijk) te verwijderen.

3. Verwijder antivirussoftware

Een gebruiker schrijft op Apple Support dat zijn MacBook sinds macOS Sonoma 14.0 wel aangeeft een wifi-verbinding te hebben, maar er is geen internet. Na geholpen te zijn door een medewerker van Apple bleek de antivirussoftware de internetverbinding te verhinderen. Verwijderen dus.

4. Wis de DNS-cache

Wanneer je Mac geen verbinding maakt met internet, heeft het vaak te maken met de DNS. Dit werkt een beetje als een telefoonboek dat namen verbindt met nummers. Navigeer je naar een website, dan moet je Mac weten welk IP-adres daarbij hoort. Het DNS-systeem zoekt dat nummer op voor je en stuurt je naar de juiste website.

De Mac slaat informatie op over IP-adressen die je vaak bezoekt in een cachebestand, zodat ze niet elke keer opnieuw opgezocht hoeven te worden. Die cache kan echter beschadigd raken, wat internetproblemen veroorzaakt. De oplossing is dan om de DNS-cache leeg te maken.

Het legen van een DNS-cache kan via ingewikkelde Terminal-commando’s, maar de gemakkelijkste manier is om CleanMyMac te gebruiken. Na het installeren doe je het volgende:

  1. Klik in de linker zijbalk op ‘Maintenance’.
  2. Selecteer ‘Flush DNS Cache’.
  3. Klik op ‘Run’ om het legen van de DNS cache uit te voeren.

macOS Sonoma wifi-problemen opgelost?

Heeft een van deze tips weer geholpen om wifi-verbinding te krijgen met je Mac? Of kun je nog steeds geen verbinding maken met internet? Laat het hieronder weten in de reacties.