Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Bereid je Mac voor op macOS Sonoma – zo ruim je hem alvast op

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
macOS Sonoma Macs

Oeps, is je Mac opslagruimte vol? Geen zorgen: er zijn veel manieren om hem op te ruimen. Daarom vind je hier allerlei tips voor het opschonen van je Mac. Extra handig nu straks macOS Sonoma uitkomt. Zo bereid je je Mac alvast voor.

Lees verder na de advertentie

macOs sonoma widgets

Mac opschonen

Een Mac die bomvol staat, zorgt voor allerlei irritante problemen. Zo wordt het steeds lastiger om grote bestanden op te slaan, en tot overmaat van ramp wordt je Mac ook nog eens tergend traag. Daarom is het verstandig om zo nu en dan de opslagruimte op te schonen. Dat kan op allerlei manieren, en de een is meer ingrijpend dan de ander. Hieronder lopen we de handigste opties na.

Om alles uit deze tips te halen, raden we CleanMyMac X aan. Dit is een hulpprogramma dat je op verschillende manieren helpt om ruimte vrij te maken op je Mac. Het werkt snel, is veilig te gebruiken én zit vol met handige functies. Zo kan CleanMyMac X onder andere overbodige apps opruimen en is er sinds kort zelfs een menu waarmee je informatie over verbonden apparaten kunt bekijken. Er is een gratis versie die je zeven dagen (zonder beperkingen!) kunt gebruiken. Met onze kortingscode CREATE10 bespaar je eens 10 procent op je aankoop van een jaarabonnement.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Overbodige apps verwijderen

Hoe meer apps je downloadt, hoe meer ruimte ze in beslag nemen. Het is daarom belangrijk om af en toe kritisch naar je geïnstalleerde programma’s te kijken. Welke apps heb je echt nodig? En welke gebruik je eigenlijk amper of niet?

De handigste manier om overbodige apps te verwijderen, is via CleanMyMac X. Deze app spoort alle geïnstalleerde apps voor je op, laat zien hoeveel ruimte ze in beslag nemen en geeft ook aan welke gegevens en bestanden hierbij horen. Daardoor zie je snel of het de moeite waard is om een app te verwijderen. Het werkt als volgt:

 • Open de app en klik links op ‘Verwijderaar’.
 • Vink rechts alle apps aan die je wilt verwijderen.
 • Klik op ‘Verwijder’.

Wil je CleanMyMac X niet gebruiken, dan kun je een app ook handmatig verwijderen. Dat kost iets meer moeite, plus er bestaat een kans dat de app alsnog wat gerelateerde bestanden achterlaat. Die houden dus alsnog ruimte op je Mac in beslag.

Om een app handmatig te verwijderen, loop je de volgende stappen na:

 • Open Finder.
 • Klik in de navigatiekolom links op ‘Apps’.
 • Zoek de app die je wilt verwijderen en Ctrl-klik hierop.
 • Klik op ‘Verplaats naar prullenmand’.

Web-apps gebruiken

Mac opslagruimte

Zul je zien: heb je net een app verwijderd, heb je die nu tóch weer nodig. Misschien hoef je hem niet opnieuw te downloaden, want je kunt veel diensten ook in een browser gebruiken. Dit wordt dan ook wel een ‘web-app’ genoemd – en ze nemen weinig tot geen opslag in beslag. Het is daarom zelfs verstandig om voor al je gedownloade apps te controleren of er niet webversie van is.

Neem bijvoorbeeld Spotify: hier is een Mac-app van, maar je kunt deze streamingdienst ook bereiken via een browser. En sommige Apple-apps als Pages, Numbers en Keynote zijn ook beschikbaar via iCloud.com. Al zijn daar niet alle opties beschikbaar.

Heeft het programma dat jij nodig hebt geen webversie? Dan raden we je toch aan om eerst naar een alternatief te zoeken dat je wél in een browser kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een tekst- of fotobewerker nodig, dan vind je daar online talloze opties voor. Kijk dus eerst even rond voordat je je Mac weer voller maakt!

Cache legen

De apps op je Mac nemen meer ruimte in beslag dan je wellicht denkt, want ze maken vaak bestanden aan waarin allerlei informatie wordt opgeslagen. Dit worden ook wel ‘caches’ genoemd. Soms zijn ze belangrijk, maar vaak bevatten ze informatie die je eigenlijk niet gebruikt. Zonde van de ruimte, maar gelukkig kun je deze bestanden ook verwijderen. Dit werkt het handigst met CleanMyMac X:

 • Open de app en klik links op ‘Systeembestanden’.
 • Klik onderin op ‘Scan’ en wacht tot CleanMyMac X klaar is.
 • Klik op ‘Bekijk items’.
 • Vink alle cache-bestanden aan die je wilt verwijderen.
 • Kies ‘Ruim op’.

Heb je de app niet? Dan kost het wat meer moeite. Je moet de bestanden namelijk handmatig opsporen en verwijderen om je Mac op te schonen. Het werkt als volgt:

 • Open Finder.
 • Klik boven in de menubalk op ‘Ga>Ga naar map’.
 • Typ de zoekterm ‘~/Library/caches’ in – zonder aanhalingstekens.
 • Dubbelklik op de eerste optie.

Er verschijnt nu een overzicht van alle caches op je Mac. Deze kun je in één klap verwijderen door de Cmd-toets in te drukken en ze te selecteren, maar dit raden we af. Je komt namelijk ook bestanden tegen die wél onmisbaar zijn.

Klik in plaats daarvan steeds op een individuele map en bekijk welke bestanden wel of niet belangrijk zijn. Kom je er een tegen die weg kan? Houd de Ctrl-toets ingedrukt, klik op het bestand en kies ‘Verplaats naar prullenmand’.

Prullenmand legen

Mac opschonen

Alle bestanden die je de afgelopen tijd hebt verwijderd, belanden eerst in Prullenmand. Het is dan ook belangrijk om deze ook te legen: alles wat hier blijft staan, neemt alsnog ruimte in beslag. Dit kan handmatig, namelijk door de app te openen en op ‘Leeg’ te klikken. Controleer wel eerst of je niet per ongeluk een cruciaal bestand in Prullenmand hebt gezet!

Wil je graag dat macOS de Prullenmad automatisch leegt? Deze functie moet je zelf activeren:

 • Open ‘Systeeminstellingen’.
 • Ga naar ‘Algemeen>Opslag’.
 • Klik naast ‘Leeg prullenmand automatisch’ op ‘Schakel in’.

Externe opslag

Heb je zoveel mogelijk bestanden verwijderd, maar staat je Mac nog steeds ramvol? Dan wordt het tijd voor wat externe opslag. Neem bijvoorbeeld een harde schijf of portable SSD. Of koop een geheugenkaartje, mits je Mac een SD-kaartslot heeft. Op je gekozen gadget zet je dan alle foto’s, video’s, documenten en andere bestanden die je niet constant bij je hoeft te hebben. Wanneer je een of meerdere bestanden wel nodig hebt, koppel je het apparaat aan je Mac en navigeer je naar Finder.

Online opslagdienst

Ook kun je ervoor kiezen om een online opslagdienst te gebruiken. Hier zijn verschillende opties voor, waaronder DropBox en Google Drive, maar de meeste Apple-gebruikers maken gebruik van iCloud. Apple geeft je hier standaard al 5 GB aan opslag voor, maar dit kun je uitbreiden met iCloud+. Voor een vast bedrag per maand krijg je dan toegang toegang tot 50 GB, 200 GB of zelfs 2 TB aan iCloud-opslag. Deze opslagruimte kun je dan op al je Apple-apparaten bereiken, maar houd er wel rekening mee dat je hier een internetverbinding voor nodig hebt.

Haal alles uit je Mac

Wil je vaker dit soort tips ontvangen? En wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!