Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Erger je je aan het macOS Sonoma bureaublad? Zo fix je het!

Auteur: Ward Edema
0 reacties
macOS Sonoma bureaublad

Het macOS Sonoma bureaublad werkt heel anders dan voorheen, en dat zorgt voor wat irritaties. Zo laat je hem weer als vanouds werken!

Lees verder na de advertentie

macOS Sonoma bureaublad

Sinds een paar weken staat de update naar macOS Sonoma voor je klaar. Heb je je Mac al bijgewerkt, dan is je waarschijnlijk al opgevallen dat je bureaublad nu anders werkt dan voorheen. En die wijziging bevalt niet bij iedereen – met name omdat het bureaublad al 22 jaar hetzelfde werkte!

Het gaat om twee grote veranderingen. Wanneer je klikt op je bureaublad, schuiven nu al je vensters opzij. En wanneer een venster in beeld is, verdwijnen je icoontjes op je bureaublad. Daar is aan te wennen – maar wij vinden het zelf nogal irritant. Gelukkig kun je met een paar knopjes in Systeeminstellingen alles weer terugzetten naar normaal.

Stop de vliegende vensters

kooptip

Als je wil dat je vensters inactief worden als je op je bureaublad klikt, en ze dus niet opeens naar de zijkanten van je scherm schuiven, dan moet je in Systeeminstellingen naar ‘Bureaublad en Dock’. Scrol hier naar het onderdeel ‘Bureaublad en Stage Manager’.

macOS Sonoma systeeminstellingen

Klik vervolgens achter ‘Klik op achtergrond om bureaublad te tonen’ op ‘Altijd’, en verander de optie naar ‘Alleen in Stage Manager’. Nu worden je apps niet meer aan de kant geschoven, tenzij je gebruikmaakt van de Stage Manager-weergave.

Toon je icoontjes weer

De icoontjes op je bureaublad verdwijnen als je een venster in beeld hebt. Leuk bedacht om de boel wat op te schonen, maar vaak zet je juist iets op het bureaublad zodat je het naar een venster kan slepen. Onhandig dus, maar je zet het zo weer uit.

macOS Sonoma bureaublad icoontjes

Navigeer in Systeeminstellingen naar ‘Bureaublad en Dock’, en scrol daar naar ‘Bureaublad en Stage Manager’. Zet hier een vinkje bij ‘Op bureaublad’. Je icoontjes komen direct weer terug!

Mijn widgets worden grijs

Heb je de widgets in macOS Sonoma al ontdekt? Deze kun je nu op je bureaublad plaatsen. Maar wanneer je een venster opent, worden de widgets uit zichzelf grijs zodat ze niet te veel afleiden. Maar dat kun je bijstellen. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Bureaublad en Stage Manager’ en scrol naar ‘Widgets’. Stel hier bij ‘Widgetstijl’ in dat je widgets ‘In kleur’ getoond worden. Ze zien er dan altijd hetzelfde uit, ook als je niet je bureaublad geactiveerd hebt.

Meer macOS Sonoma tips

Wil je meer tips voor macOS Sonoma? Werp dan een blik op onze andere artikelen, of scrol even door voor de volgende tip:

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!