6x macOS 13 verwachtingen: een mammoet van een update!
Over iets minder dan een week vindt Apple’s WWDC plaats en worden de grote Apple-updates van dit jaar onthuld. Een daarvan is macOS 13. En het is opvallend hoe weinig er tot nu toe nog maar naar buiten is gekomen over het nieuwe besturingssysteem. Wat zijn onze macOS 13 verwachtingen?
1) Een imposante naam
macOS 13 krijgt behalve een saaie versienaam met daarin in cijfertje ook een naam die wat fijner in het gehoor ligt. Net zoals de laatste jaren wordt de naam ongetwijfeld weer gekoppeld aan een toeristische trekpleister in Californië, de thuisbasis van Apple. Een grote kanshebber dit jaar is macOS Mammoth, waarbij ‘Mammoth’ verwijst naar het skigebied Mammoth Lakes. Apple heeft de merknaam Mammoth een tijd geleden vast laten leggen en onlangs weer verlengd – dat zegt al heel wat.
2) Een grote update
Met zo’n grote naam kan het haast niet anders: dit wordt een grote update! Dit past ook helemaal binnen het patroon van eerdere updates. Bijvoorbeeld macOS Sierra was een grote update, een jaar later volgde High Sierra, wat een kleine update was. macOS Big Sur bracht een heel nieuw design, de opvolger Monterey is veel bescheidener. Nu wordt het dus weer tijd voor een ‘mammoet’ van een update.
3) Meer focus op Apple’s eigen chip
Apple is de laatste jaren beetje bij beetje overgestapt van Intel-chips naar eigen Apple Silicon-chips. Vorig jaar met macOS Monterey bleek al dat bepaalde nieuwe functies uitsluitend beschikbaar waren op apparaten met Apple’s eigen chip. Het ging om kleine functies, maar toch – we verwachten dat Apple deze trend dit jaar verder doorzet.
4) Nieuwe functies
Apple heeft eerder deze maand aangekondigd dat er dit jaar nieuwe toegankelijkheidsfuncties naar alle besturingssystemen komen, maar verder weten we nog maar vrij weinig over de vernieuwingen. macOS heeft steeds meer overlap met iOS voor de iPhone, en daar valt het een en ander uit af te leiden:
- Apple-kenner Mark Gurman beweert dat Systeemvoorkeuren plaats gaat maken voor een nieuwe Instellingen-app. En deze gaat behoorlijk veel lijken op de gelijknamige iOS-app.
- In de update zou Time Machine volledig op de schop gaan, met ondersteuning voor back-ups in iCloud. Eigenlijk vergelijkbaar met wat er nu al mogelijk is op de iPhone.
- Van iOS 16 verwachten we dat het notificatie-systeem op de schop gaat. Het wordt een stuk interactiever en lijkt veel meer op een sociaal netwerk. Op macOS zien we dit ook terug.
- Soms komen iOS-apps en -functies wat later naar de Mac. De Vertaal-app zou dit jaar zomaar zijn debuut kunnen maken. Of widgets die je overal op het scherm kunt plaatsen.
5) Sommige Macs vallen buiten de boot
Sommige oudere iMacs en MacBooks kun je dit jaar niet meer updaten. Ieder jaar is er weer een nieuw rijtje oudere Macs dat niet meer aan de nieuwste eisen voldoet. Welke Macs nog macOS 13 ondersteuning krijgen? Dat is op dit moment niet bekend. Maar met een Mac van vóór 2015 wordt het heel spannend.
6) Dit najaar ook op jouw Mac
De officiële release van macOS 13 zal ergens dit najaar zijn. Waarschijnlijk in de tweede helft van oktober of uiterlijk begin november. In ieder geval pas na de release van iOS 16 – die verwachten we in september, rondom de release van de iPhone 14. Heb je geen geduld daarvoor? Deze zomer kun je ook de bèta-versie al op je Mac zet en als eerste alle nieuwe macOS-functies proberen.
Wanneer weten we of deze macOS 13 verwachtingen kloppen?
Aanstaande maandag om 19.00 is er een event waarbij Apple alles uit de doeken doet! Wil je het macOS 13-nieuws in de gaten blijven houden? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Direct na de keynote ontvang je een nieuwsbrief met alle highlights.
Praat mee
0