Terug naar Deze macOS Monterey functies krijg jij met een Intel-Mac niet
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Deze macOS Monterey functies krijg jij met een Intel-Mac niet

Door Sven Lamers10 juni 2021 10:003 min. leestijd0

Begin van de week presenteerde Apple de nieuwe versie van macOS, genaamd Monterey. Hierin zitten een hoop coole, nieuwe functies, zoals je in ons macOS Monterey-artikel kunt lezen. Alleen, heb je nog een Intel-Mac? Dan krijg je een flink deel van die functies helemaal niet! Je hebt er per se een Mac met M1-chip voor nodig.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

macOS Monterey ondersteuning

macOS Monterey op Intel-Mac

Stel, je hebt twee jaar terug een nieuwe Mac gekocht. Een goed uitgeruste MacBook Pro bijvoorbeeld, met de intentie om hem wel zo’n acht jaar te gebruiken. Afgelopen jaar was het dan even schrikken met Apple’s aankondiging dat het voortaan zijn eigen processors met een andere (niet compatibele) architectuur zou maken. Maar Apple stelde ons meteen gerust door te zeggen dat er niets verandert aan het support-beleid: Intel-Macs worden net zo lang ondersteund zoals je dat gewend bent. Apple heeft toen echter niet gezegd hoe die support eruit zou zien. Nu blijkt dat macOS Monterey al behoorlijk beperkt is op Intel-Macs.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

FaceTime en Siri

Een van de functies die je niet op een Intel-Mac hebt is de portretmodus op FaceTime die de achtergrond vervaagt. Ook ‘Live text’ in Foto’s werkt niet. Met een Intel-Mac kun je herkende tests niet markeren, kopiëren, opzoeken of vertalen. Live text is overigens niet alleen beschikbaar in Foto’s van macOS Monterey, maar ook in Voorvertoning en Safari. En alleen op Macs met M1-chip is de offline spraakherkenning voor Siri zonder lengtebeperking van je commando’s mogelijk. Misschien gaat Apple zelfs helemaal geen offline Siri voor Intel-Macs aanbieden, maar dat is nog niet bekend. Minder belangrijk voor ons, maar het valt wel in hetzelfde straatje: Siri zal op Intel-Macs geen toegang hebben tot de neurale netwerken voor Zweeds, Deens, Noors en Fins die een veel betere spraakkwaliteit opleveren.

Kaarten

De wereldbol in Kaarten van macOS mag je alleen op M1 Mac bekijken, en ook de nieuwe gedetailleerde 3D-stadsweergave met bezienswaardigheden, straten en gebouwen is niet beschikbaar voor Intel-Macs. Hoogteverschillen worden ook niet weergegeven. Op Intel Macs ontbreekt daarnaast de 3D-objectherkenning waarmee uit een reeks 2D-beelden een fotorealistisch 3D-object gemaakt kan worden.

Support macOS Monterey op Intel-Mac

MacOS Monterey werkt op veel Macs, maar in tegenstelling tot de huidige versie macOS Big Sur, draait die niet meer op alle apparaten die momenteel nog worden ondersteund. De ondersteuning voor sommige oudere MacBook Air-, MacBook Pro- en iMac-modellen uit 2013 en 2014 komt te vervallen. Bekijk ons overzicht voor de macOS Monterey ondersteuning.

De eerste bèta voor macOS Monterey is al beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke bèta komt in juli. De officiële release zal zoals gebruikelijk in het najaar zijn.

Heb je een nieuwe Mac nodig? Je koopt hem onder meer bij Coolblue, Mediamarkt, Amac of bol.com.

Bron: 9to5Mac

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar