Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van

Deze macOS Monterey functies krijg jij met een Intel-Mac niet

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Begin van de week presenteerde Apple de nieuwe versie van macOS, genaamd Monterey. Hierin zitten een hoop coole, nieuwe functies, zoals je in ons macOS Monterey-artikel kunt lezen. Alleen, heb je nog een Intel-Mac? Dan krijg je een flink deel van die functies helemaal niet! Je hebt er per se een Mac met M1-chip voor nodig.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

macOS Monterey ondersteuning

macOS Monterey op Intel-Mac

Stel, je hebt twee jaar terug een nieuwe Mac gekocht. Een goed uitgeruste MacBook Pro bijvoorbeeld, met de intentie om hem wel zo’n acht jaar te gebruiken. Afgelopen jaar was het dan even schrikken met Apple’s aankondiging dat het voortaan zijn eigen processors met een andere (niet compatibele) architectuur zou maken. Maar Apple stelde ons meteen gerust door te zeggen dat er niets verandert aan het support-beleid: Intel-Macs worden net zo lang ondersteund zoals je dat gewend bent. Apple heeft toen echter niet gezegd hoe die support eruit zou zien. Nu blijkt dat macOS Monterey al behoorlijk beperkt is op Intel-Macs.

FaceTime en Siri


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf ‚ā¨696!

Tot ‚ā¨7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een van de functies die je niet op een Intel-Mac hebt is de portretmodus op FaceTime die de achtergrond vervaagt. Ook ‘Live text’ in Foto’s werkt niet. Met een Intel-Mac kun je herkende tests niet markeren, kopi√ęren, opzoeken of vertalen. Live text is overigens niet alleen beschikbaar in Foto’s van macOS Monterey, maar ook in Voorvertoning en Safari. En alleen op Macs met M1-chip is de offline spraakherkenning voor Siri zonder lengtebeperking van je commando’s mogelijk. Misschien gaat Apple zelfs helemaal geen offline Siri voor Intel-Macs aanbieden, maar dat is nog niet bekend. Minder belangrijk voor ons, maar het valt wel in hetzelfde straatje: Siri zal op Intel-Macs geen toegang hebben tot de neurale netwerken voor Zweeds, Deens, Noors en Fins die een veel betere spraakkwaliteit opleveren.

Kaarten

De wereldbol in Kaarten van macOS mag je alleen op M1 Mac bekijken, en ook de nieuwe gedetailleerde 3D-stadsweergave met bezienswaardigheden, straten en gebouwen is niet beschikbaar voor Intel-Macs. Hoogteverschillen worden ook niet weergegeven. Op Intel Macs ontbreekt daarnaast de 3D-objectherkenning waarmee uit een reeks 2D-beelden een fotorealistisch 3D-object gemaakt kan worden.

Support macOS Monterey op Intel-Mac

MacOS Monterey werkt op veel Macs, maar in tegenstelling tot de huidige versie macOS Big Sur, draait die niet meer op alle apparaten die momenteel nog worden ondersteund. De ondersteuning voor sommige oudere MacBook Air-, MacBook Pro- en iMac-modellen uit 2013 en 2014 komt te vervallen. Bekijk ons overzicht voor de macOS Monterey ondersteuning.

De eerste b√®ta voor macOS Monterey is al beschikbaar voor ontwikkelaars, de publieke b√®ta komt in juli. De offici√ęle release zal zoals gebruikelijk in het najaar zijn.

Heb je een nieuwe Mac nodig? Je koopt hem onder meer bij Coolblue, Mediamarkt, Amac of bol.com.

Bron: 9to5Mac