Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

‘macOS 13 krijgt Time Machine met iCloud-ondersteuning’

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Time Machine macOS 13


Lees verder na de advertentie

De Time Machine-functie op de Mac is al jaren onveranderd, maar daar lijkt in macOS 13 éindelijk verandering in te komen.

Functie uit het verleden

Time Machine is een functie van de Mac waarmee je gemakkelijk back-ups maakt op een externe schijf of een lokale netwerkschijf. Na het instellen hoef je hier eigenlijk niet meer naar om te kijken: de Mac maakt ieder uur automatisch een back-up van alle gewijzigde en toegevoegde bestanden.

Time Machine zit al sinds Mac OS X 10.5 Leopard op de Mac – en die versie van het besturingssysteem kwam inmiddels 15 jaar geleden uit. Sindsdien heeft de functie alleen een update ontvangen in macOS Big Sur, waarmee de indeling van Time Machine-back-ups werd bijgewerkt en het maken van back-ups werd versneld.

Time Machine met iCloud

iCloud reservekopie


kooptip

Doordat Time Machine zo lang nagenoeg onveranderd is gebleven, maakt het geen gebruik van alle nieuwe mogelijkheden van de Mac. Het is momenteel niet eens mogelijk om back-ups te maken in de cloud, terwijl je iPhone en iPad dit wél kunnen.

Gelukkig lijkt daar dit jaar eindelijk verandering in te komen met macOS 13. In de update zou Time Machine volledig op de schop gaan, met ondersteuning voor back-ups in iCloud. Dat zegt Apple-leaker Majin Bu. Zo hoef je dus in het vervolg niet meer een externe schijf of netwerkschijf te gebruiken, en kan je Mac vanaf iedere locatie met internet back-ups maken.

Sneller met een SSD

Een back-up in de cloud zou natuurlijk ontzettend handig zijn, maar denk er wel aan dat je een behoorlijk snelle internetverbinding nodig hebt om het soepel te laten werken. En zelfs met 100 Mbps upload zou een complete reservekopie wel een paar uur in beslag nemen. Als je je back-ups sneller nodig hebt, of je internetlijn niet continu wilt belasten, dan is een reservekopie op een schijf misschien toch de verstandigere oplossing. Bovendien worden al je gegevens opgeslagen op een server in de cloud, wat ook weer niet de meest veilige noch privacy-vriendelijke optie is.

Met de Samsung Portable SSD T7 Touch krijg je niet alleen een supersnelle schijf voor je back-ups, het is ook een fluitje van een cent om deze goed te beveiligen. Dankzij een geïntegreerde vingerafdruksensor laat je je back-up gemakkelijk encrypten, zodat echt niemand bij jou gegevens kan.

Samsung T7 Touch Portable SSD

Time Machine in macOS 13 en … AirPort?

Bu heeft overigens nog meer te melden. Hij geeft aan dat Apple werkt aan een nieuwe reeks AirPort-producten die eind dit jaar moeten komen. AirPort was tot 2018 een reeks Wi-Fi-routers van Apple. In de nieuwe AirPorts zou geïntegreerde Time Machine ondersteuning in kunnen komen, net als bij de ouderwetse Time Capsule, maar daar gaat Bu niet op in.

Hoe dan ook verwachten we volgende week tijdens de WWDC de aankondiging van macOS 13. Op maandag 6 juni om 19:00 is er een speciaal Apple-event waar de update in voorbij moet komen. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Majin Bu op Twitter