Apple onthult toegankelijkheidsfuncties, waaronder live ondertiteling
Apple lanceert later dit jaar diverse nieuwe toegankelijkheidsfuncties, bedoeld voor mensen met een fysieke beperking. Het gaat om onder meer deurdetectie en live ondertiteling – behoorlijk innovatief allemaal. De functies komen naar iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Wat mag je zoal verwachten?
Nieuwe toegankelijkheidsfuncties 2022
Apple staat erom bekend dat ze hun producten zo toegankelijk mogelijk proberen te houden voor de doelgroep met een beperking. Daarom heeft de iPhone al diverse functies voor mensen die slecht zien, slecht horen of motorisch niet zo sterk zijn. Gisteren kondigde Apple aan dat er later dit jaar veel nieuwe functies komen voor deze groep gebruikers. We denken dat ze deel uitmaken van iOS 16. Wat is er nieuw?
Deurdetectie
Een van de opvallendste nieuwe functies is deurdetectie. De iPhone is hiermee in staat om deuren te herkennen. Hij ziet of de deur open of dicht is, en wat voor type deurklink eraan zit – moet je duwen, aan een knop draaien of een klink naar beneden duwen? Ook herkent je iPhone symbolen, bijvoorbeeld kamernummers of ‘verboden toegang’-bordjes.
De functie is beschikbaar op toestellen met een LiDAR-scanner en maakt gebruik van machine learning. Je vindt hem straks terug in de app Vergrootglas.
Apple Watch Mirroring & Quick Actions
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu vanaf €719,- bij inruil!
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Ook de Apple Watch wordt toegankelijker, want die is straks te bedienen vanaf de iPhone. Dit gebeurt dan op basis van AirPlay, en het werkt met onder meer de Saturatie-app, de Hart-app en Mindfulness. Het kan zelfs gecombineerd worden met toegankelijkheidsfuncties als Stembediening en Schakelbediening.
Bovendien kun je de Apple Watch straks nog eenvoudiger bedienen met handbewegingen. Met de nieuwe Quick Actions kun je met één vingerbeweging een telefoongesprek aannemen of beëindigen, een melding negeren, een foto maken, media afspelen of pauzeren (in de app ‘Huidige’) en een work-out starten, pauzeren of hervatten.
Live ondertiteling
Is audio-content lastig voor je te volgen, dan kun je gebruikmaken van Live ondertiteling. Apple noemt als voorbeelden een telefoon- of FaceTime-gesprek, een videovergadering of streaming media, maar ook een gesprek met iemand die naast je zit. Voer je een gesprek op de Mac, dan is het mogelijk om antwoorden te typen – die worden dan hardop voorgelezen aan de gesprekspartners.
Om het nog toegankelijker te maken, kun je het lettertype van de ondertiteling zelf aanpassen. Wat het helaas minder toegankelijk maakt: voorlopig is deze functie nog niet in het Nederlands beschikbaar.
En verder …
… heeft Apple ook nog wat kleinere toegankelijkheidsfuncties aangekondigd. Het gaat om onder meer:
- Buddy Controller: hiermee kun je iemand vragen om te helpen met gamen. Bedien bijvoorbeeld één personage met twee controllers.
- Siri Pause Timer: heb je spraakprobleem? Dan kun je instellen dat Siri langer wacht op jouw commando.
- Voice Control Spelling Mode: letter-voor-letter stembediening.
- Geluidsherkenning: geluidsherkenning bestaat al, maar is nu uitgebreid met geluiden die specifiek zijn in de omgeving van een gebruiker.
- Apple Boeken: in Apple’s Boeken-app kun je de tekst nog meer naar je hand zetten, zodat die beter leesbaar is
Wanneer verschijnt iOS 16?
Apple zegt het nergens letterlijk, maar we verwachten dat deze functies onderdeel zijn van iOS 16 – de grote iPhone-update die later dit jaar moet verschijnen. De iOS 16 release date is waarschijnlijk ergens in september. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de update? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:
Wekelijks Apple-nieuws in je mail
Bron: Apple
Praat mee
0